Menu
Tegenstander uitgelicht: Heracles

Tegenstander uitgelicht: Heracles

Ajax kruist zaterdagavond in de vijfde speelronde van de Eredivisie de degens met Heracles Almelo. Een krachtmeting tussen de regerend landskampioen en de hekkensluiter, maar tevens een ontmoeting tussen twee clubs die in de voorbije speelrondes al meerdere nederlagen hebben geïncasseerd.

De verbouwingen zijn in volle gang in en rondom het Almelose Polman Stadion, de thuisbasis van Heracles. Half oktober moet de eerste fase klaar zijn. Het vernieuwde stadion zal 13.500 zitplaatsen en twintig skyboxen herbergen. Een flinke toename ten opzichte van de huidige capaciteit van 8.500 plekken.

De komst van het gerenoveerde stadion zou de begroting zeker met enkele miljoenen euro’s laten stijgen. Daardoor kan ook de trend worden tegengegaan dat Heracles Almelo jaarlijks enkele steunpilaren moet verkopen om de begroting sluitend te krijgen. De eerste wedstrijd in het nieuwe stadion moet plaatsvinden aan het begin van het seizoen 2015/2016.

In Almelo hoopt men dat de plaatselijke trots tegen die tijd nog altijd in de Eredivisie acteert. Dat doet Heracles weliswaar al sinds 2005, maar sinds de tweede helft van vorig seizoen zijn de resultaten van kwaad tot erger gegaan. Heracles Almelo pakte slechts vier van de mogelijke 24 punten in zijn laatste acht uitduels. Daarnaast zorgden nederlagen tegen respectievelijk AZ (0-3), FC Groningen (3-1), Cambuur Leeuwarden (0-1) en Excelsior (3-1) dit seizoen voor het eerste trainersontslag in de Eredivisie. Een dag na de weggegeven voorsprong tegen Excelsior volgde een bijeenkomst van het bestuur, dat besloot om Jan de Jonge zijn congé te geven. Nu wacht Ajax-uit en zonder de 51-jarige trainer, die de fans niet kon trakteren op het aanvallende, spectaculaire voetbal dat zij graag wilden zien, zal de zwart-witte equipe gebrand zijn op eerherstel.

Eerherstel kwam er al in oefenverband. Heracles Almelo speelde tijdens de interlandperiode een oefenwedstrijd tegen FC Emmen en legde die club met 0-7 op de pijnbank. ‘Het gaat dit seizoen helemaal goedkomen’, bleven routiniers Mark-Jan Fledderus en Ramon Zomer rustig na die vriendschappelijke zege.

Desondanks lijkt de huidige selectie van de tweevoudig landskampioen (1927, 1941) over minder kwaliteit dan vorig seizoen te beschikken. Heracles raakte de gehuurde doelpuntenmaker Mark Uth, allrounder Ben Rienstra en aanvoerder Remko Pasveer kwijt. Voor hen in de plaats keerde wel routine terug, in de personen van de dertigers Fledderus, Zomer en Bas Sibum. De balans bleef daardoor intact, omdat van onderaf ook talenten van FC Emmen, Jong FC Twente en sc Heerenveen werden overgenomen.

Ook Jong Oranje-international Mike te Wierik is van waarde. Bovendien wijst de historie uit dat er in Almelo altijd weer een onverwachte kracht opstaat, maar de vraag is of dat na het vertrek van spelers als Matthew Amoah, Jason Davidson en Kwame Quansah opnieuw gaat gebeuren. Met het huidige spelersmateriaal wilde Heracles zich met aanvallend, spectaculair voetbal proberen te plaatsen voor de play-offs voor Europees voetbal, maar vooralsnog kwam daar dus niets van terecht. Met een handvol nieuwe spelers, die nog aan elkaar moeten wennen, en een begroting van negen miljoen euro lijkt het dit seizoen voor Heracles Almelo vooral een kwestie van overleven.

Met de spirit in het Almelose kamp is echter niets mis. ‘Heracles leeft!’, zei voorzitter Jan Smit onlangs tijdens een Business Club-avond. Ook Denni Avdic ziet de toekomst positief tegemoet. ‘Ik wil minimaal vijftien doelpunten maken’, toont de aanwinst zich ambitieus. In dat geval zal de 26-jarige Zweed het beter doen dan Bryan Linssen, die zich vorig seizoen met elf goals uit 48 doelpogingen tot clubtopscorer kroonde.

Sinds de laatste promotie speelde Heracles Almelo nooit in de nacompetitie. In het seizoen 2009/2010 behaalde de club die is vernoemd naar de Griekse halfgod Herakles zelfs de zesde plaats, de hoogste positie ooit. Een jaar later werd opnieuw een ticket voor de play-offs om Europees voetbal afgedwongen en twee seizoenen geleden bereikte de ploeg voor het eerst in zijn geschiedenis de finale van het vaderlandse bekertoernooi. PSV bleek in de eindstrijd in De Kuip een niet te nemen horde (3-0).

Vorig seizoen eindigde Heracles als veertiende plaats. Wil het die positie op korte termijn opnieuw bereiken, dan zal het tot een resultaat moeten komen in de Amsterdam ArenA. Maar de cijfers liegen niet. Op 11 oktober 1964 boekte Heracles met 1-4 zijn eerste en enige zege in de hoofdstad. Dat er opnieuw veel doelpunten zullen vallen, lijkt haast een vanzelfsprekendheid. Vorig seizoen won Ajax, met 3-0.

Tekst: Ajax.nl/Mitchel Pronk
Foto: Proshots/Ronald Bonestroo