Menu
Tegenstander uitgelicht: Heracles Almelo

Tegenstander uitgelicht: Heracles Almelo

Heracles Almelo kan met recht dé verrassing van het huidige seizoen worden genoemd. De oosterlingen werden aan het begin van het seizoen opnieuw afgeschilderd als degradatiekandidaat, maar zijn nu voor het eerst in de historie zeer dicht bij Europees voetbal. Het nieuwe stadion moet de club in de toekomst nog meer vaart in de rug geven.

Met een begroting van 8,6 miljoen euro neemt Heracles de zestiende plaats in de Eredivisie in. In elk seizoen sinds het kampioenschap van de Jupiler League in 2005 werd dan ook het doel uitgesproken om aan het einde van de rit rechtstreekse handhaving af te dwingen. De huidige jaargang vormde geen uitzondering. Maar het terughalen van trainer Gertjan Verbeek veroorzaakte een volledige ommezwaai, waardoor Heracles opeens zesde staat en record na record breekt. De hand van de Friese oefenmeester, die in januari 2009 nog op straat werd gezet door Feyenoord, is duidelijk zichtbaar bij de ploeg, die verrassing op verrassing stapelt. Zo ging regerend kampioen AZ met 3-2 kopje onder in het Polman Stadion bij de seizoensopener.

Luis Suarez loopt langs Martin Pieckenhagen. Luis Suarez loopt langs Martin Pieckenhagen.

Al het hele seizoen stelt Verbeek wekelijks dezelfde elf spelers op, waardoor er veel automatismen zijn. Slechts twee accenten paste hij aan. Op de zesde speeldag werd Juka Hakola als rechterspits vervangen door Darl Douglas en net na de winterstop raakte Mark-Jan Fledderus zijn positie als linkermiddenvelder kwijt aan oud-Ajacied Marko Vejinovic. Laatstgenoemde kwam net voor het sluiten van de zomerse transfermarkt over van AZ. Samen met verdediger Antoine van der Linden, die werd weggehaald bij CS Maritimo Funchal, vormde de jeugdinternational de enige versterking van de basiself dit seizoen. Desondanks wordt het ene na het andere record gebroken. Waar Heracles het traditioneel moeilijk heeft buitenshuis, boekte de club in de eerste seizoenshelft al zes uitzeges. De negende plaats die de club in 1965 behaalde in de Eredivisie, verdwijnt over twee weken als hoogste klassering ooit uit de boeken. Daarnaast ontpopte aanvaller Everton zich tot meest scorende Heraclied op het hoogste niveau en brak Bas Dost het seizoensrecord. De 20-jarige aanvaller was al goed voor dertien treffers en is daarmee de hoogst gerangschikte Nederlander op de topscorerslijst van de Eredivisie.

Daarmee is de honger in Almelo niet gestild. De beleidsbepalers daar zien de begroting graag omhoog gaan om verder te kunnen groeien. Het huidige Polman Stadion, geopend in september 1999, is daarvoor met 8.500 zitplaatsen te klein. In 2012 hoopt de club zijn intrek te nemen in de nieuwe accommodatie, die naast de huidige speellocatie verrijst en waar 15.000 bezoekers een plekje moeten kunnen vinden. Op Darl Douglas na ligt de volledige basisploeg voor volgend seizoen ook al vast. Daarin zal Remko Pasveer, die terugkeert van een huurperiode aan Go Ahead Eagles, het doel verdedigen als vervanger van de vertrekkende aanvoerder Martin Pieckenhagen. Met linkerspits Xander Houtkoop, dit seizoen door sc Heerenveen uitgeleend aan FC Emmen, is al de eerste versterking gepresenteerd. Gekeken naar de korte termijn wil de club de huidige jaargang tot een goed einde brengen. Op 2 mei wacht eerst een afsluitende thuisbeurt tegen ADO Den Haag en daarna deelname aan de play-offs.

Tekst: Upton Park
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst