Menu
Tegenstander uitgelicht: Heracles Almelo

Tegenstander uitgelicht: Heracles Almelo

Wie voor aanvang van het seizoen had voorspeld dat Heracles – Ajax in de negende speelronde als topper geafficheerd zou worden, had mogelijk de lachers op zijn hand gekregen. Feit is dat Heracles dit seizoen vooralsnog spectaculair presteert. De Heraclieden staan keurig derde, nog voor landskampioen PSV.

Het kan verkeren, sprak ooit de dichter Brederoo. Bij Heracles kunnen ze er over meepraten. Van een lelijk eendje naar een trotse zwaan, of van de kelder van de Eredivisie naar de top van ranglijst. Heracles heeft zich weer op de Nederlandse voetbalkaart gezet.

Begin vorig seizoen zag het er nog hopeloos uit voor Heracles. De club pakte uit de eerste vier wedstrijden nul punten. Het was aanleiding om coach Jan de Jonge de laan uit te sturen. Nietsvermoedend en uit noodzaak werd John Stegeman als interim-coach voor de groep gezet. De assistent-trainer en voormalig oud-prof had pas enkele maanden eerder het hoogste trainersdiploma behaald. Het bleek echter een gouden zet.

Stegeman debuteerde met een nipte nederlaag bij Ajax, maar kreeg na afloop goed nieuws. Hij mocht het seizoen afmaken. Ook de beginnend hoofdcoach had de nodige opstartproblemen, maar vanaf november kreeg hij Heracles aan de praat. Een serie met dertien punten uit zes duels gaf de Almelose burger weer moed. In de tweede seizoenshelft drukte Heracles door. De club eindigde uiteindelijk als veertiende, negen punten boven de degradatiestreep. Stegeman had een prima prestatie geleverd en kreeg een passende beloning in de vorm van een definitieve aanstelling.  

Clubrecord
In het nieuwe seizoen werd de stijgende lijn doorgezet. Heracles begon weliswaar teleurstellend met een 3-1 nederlaag bij Roda JC, maar won daarna liefst vijfmaal op rij. Indrukwekkend was de riante uitoverwinning bij SC Cambuur (1-6) en de thuiszege op PSV (2-1). De Heraclieden wonnen in februari al van Feyenoord en kunnen zodoende voor het eerst in de clubhistorie in één kalenderjaar van de traditionele top drie winnen.

AZ zette Heracles in Alkmaar weer even met beide benen op de grond, maar door de thuiszege op sc Heerenveen gingen de Tukkers toch met een goed gevoel de interlandbreak in. Met achttien punten uit acht duels staat Heracles verdienstelijk derde, slechts een punt achter koplopers Ajax en Feyenoord. Met een overwinning op Ajax en puntenverlies van Feyenoord bij sc Heerenveen zou de koppositie gepakt kunnen worden.

De kracht van Heracles lijkt vooral in het offensieve te liggen. Er werden in acht duels achttien treffers geproduceerd. Enkel Ajax en PSV (beide negentien goals) wisten vaker het net te vinden. Overigens nam het selecte gezelschap van zes spelers de productie voor zijn rekening. Wout Weghorst en Oussama Tannane scoorden ieder vijf goals en Iliass Bel Hassani en Thomas Bruns elk drie treffers. Ook Mark-Jan Fledderus en Jaroslav Navrátil maakten een doelpunt. Het gemak waarmee Heracles scoort is opvallend, aangezien met Bryan Linssen afgelopen zomer een dragende speler vertrok.

Gering
Heracles won al zes thuisduels op rij, iets dat eerder lukte in 2006 en 2010. Nog nooit wist de club zeven keer in successie voor eigen publiek te winnen. De kans dat zaterdag tegen Ajax een clubrecord gevestigd gaat worden, lijkt op basis van de statistieken gering. Heracles is al 24 opeenvolgende wedstrijden verstoken gebleven van een overwinning op de Ajacieden.

Als het zaterdag weer niet lukt, evenaart Heracles een negatief clubrecord. Eerder werd 25 duels op rij niet gewonnen van PSV. Die reeks werd overigens vorige maand beëindigd.

De laatste editie in het Polman Stadion leverde een 0-2-overwinning voor Ajax op. Kolbeinn Sigthórsson en Lucas Andersen tekenden toen voor de Amsterdamse treffers.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Louis van de Vuurst