Menu
Tegenstander uitgelicht: Heracles Almelo

Tegenstander uitgelicht: Heracles Almelo

Heracles Almelo leeft zijn droom. De Heraclieden draaien een voortreffelijk seizoen, iets wat onderstreept wordt door de cijfers. Mocht Heracles dinsdagavond in de Amsterdam ArenA minimaal een punt pakken, dan levert dat een clubrecord op. Niet eerder hadden de zwartwitten op het hoogste niveau meer dan 33 punten na twintig wedstrijden.

In de top van de Eredivisie, ver verwijderd van degradatiezorgen, is het leven goed. Genoegzaam en trots neemt Heracles de vierde plaats in, waarbij de derde plek zelfs binnen handbereik is. De achterstand op Feyenoord bedraagt slechts drie punten.

Gouden zet
Het mooie van voetbalcliches is dat ze vaak op waarheid berusten. ,,Het kan snel gaan”, is zo’n veelgebezigde wijsheid. Ongetwijfeld zal die in Almelo vaak de revue gepasseerd zijn. Begin vorig seizoen zag het er nog hopeloos uit voor Heracles. De club pakte uit de eerste vier wedstrijden nul punten. Het was aanleiding om coach Jan de Jonge de laan uit te sturen. Nietsvermoedend en uit noodzaak werd John Stegeman als interim-coach voor de groep gezet. De assistent-trainer en voormalig oud-prof had pas enkele maanden eerder het hoogste trainersdiploma behaald. Het bleek echter een gouden zet.

Stegeman debuteerde met een nipte nederlaag bij Ajax, maar kreeg na afloop goed nieuws. Hij mocht het seizoen afmaken. Ook de beginnend hoofdcoach had de nodige opstartproblemen, maar vanaf november (2014) kreeg hij Heracles aan de praat. Een serie met dertien punten uit zes duels gaf de Almelose burger weer moed. In de tweede seizoenshelft drukte Heracles door. De club eindigde uiteindelijk als veertiende, negen punten boven de degradatiestreep. Stegeman had een prima prestatie geleverd en kreeg een passende beloning in de vorm van een definitieve aanstelling.  

Topper
Dit seizoen zijn de prestaties van Heracles voortreffelijk. Toen in de negende speelronde Ajax in het Polman Stadion op bezoek kwam, werd zelfs gesproken van een heuse topper. Heracles koesterde op dat moment slechts een punt achterstand op koplopers Ajax en Feyenoord. De ploeg van Stegeman moest in de topper met 0-2 (goals El Ghazi en Gudelj) het onderspit delven, maar herstelde zich vervolgens met zeges op De Graafschap en Willem ll.

Van begin november tot half december kende Heracles een terugval. De ploeg bleef vijf competitieduels zonder zege (drie remises, twee nederlagen) en werd voor de beker uitgeschakeld tegen PSV. Al was dat laatste natuurlijk geen schande, zeker in ogenschouw nemend dat de winnende goal van Locadia pas in blessuretijd viel.

Heracles ging door een zege op FC Groningen toch met een goed gevoel de winterstop in. Begin januari volgde een trainingskamp in het Spaanse Benahavis. Daar moet, zo hoopt men vurig in Almelo, de basis gelegd zijn voor een eveneens succesvol tweede deel van de competitie.

Spierballen
De herstart liep uit op een teleurstelling, want Heracles kreeg met 4-0 klop van rivaal FC Twente. Afgelopen weekend werd meteen orde op zaken gesteld met een nipte thuiszege (2-1) op De Graafschap. Daarmee liet Heracles zijn spierballen zien. De ploeg toonde zich al vaker dit seizoen veerkrachtig.

Een nadeel van succes is dat sterkhouders zich in de kijker spelen. Dat gebeurde ook in Almelo. Er werd tijdens de winterstop veelvuldig getrokken aan Oussama Tannane. De technicus koos uiteindelijk voor het Franse Saint-Etienne. Ook voor topscorer Wout Weghorst (zes goals) was interesse, maar de spits heeft zijn biezen niet gepakt.

Heracles is de laatste tijd in uitwedstrijden niet op dreef. De laatste drie duels op verplaatsing werden allemaal verloren. Bovendien kregen de Heraclieden steeds minimaal drie goals tegen.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Pro Shots