Menu
Tegenstander uitgelicht: Heracles

Tegenstander uitgelicht: Heracles

In het vorige seizoen stonden Heracles Almelo en Ajax ook tegenover elkaar in april. Destijds, in de voorlaatste speelronde, waren beide clubs aanmerkelijk beter gemutst dan nu. Ajax pakte op die bewuste 27 april de vierde landstitel op rij en Heracles speelde zich door de remise (1-1) officieel veilig.

Hoe anders is het bijna een jaar later. Ajax wordt bij een nederlaag door PSV onttroond als landskampioen, terwijl Heracles in degradatiegevaar verkeert. De Almeloërs staan nog net aan de gunstige kant van de streep, maar gezien de opmars van nummer zestien NAC nemen de zorgen langzamerhand toe. Een goed resultaat tegen Ajax zou in dat kader bijzonder prettig zijn voor Heracles.

Heracles is voor het tiende jaar op rij van de partij in de Eredivisie. De zwartwitten toonden zich een welkome aanvulling voor het hoogste voetbalniveau van Nederland. Uitschieter was de zesde plaats in het seizoen 2009-2010. Ook de achtste plaats het jaar erna mocht er zijn. Vervolgens moest Heracles steeds meer terrein prijsgeven. De vijftiende plaats van vorig seizoen was al een voorzichtig teken aan de wand.

In het begin van het huidige voetbalseizoen ging het mis. Heracles verloor de eerste zeven competitiewedstrijden en die slechte start leidde tot het ontslag van Jan de Jonge. John Stegeman nam het roer over en onder zijn leiding kroop de club voorzichtig op. Met name in de maanden november en december presteerde Heracles prima met dertien punten uit zeven duels.

Iedereen bij Heracles was vol vertrouwen voor de herstart. Het zwakke begin van de tweede seizoenshelft was dan ook een flinke domper. Inmiddels heeft Heracles zich weer opgericht en werden uit de laatste zeven duels elf punten verzameld. De laatste twee duels op vreemde bodem, bij ADO Den Haag en FC Dordrecht, werden gewonnen. Half februari werd Feyenoord in Almelo nog op een nederlaag getrakteerd.

Wout Weghorst is met acht goals de clubtopscorer van Heracles. De boomlange spits heeft een bijzonder verhaal. Hij speelde vier jaar geleden nog bij de amateurs en streek na twee seizoenen bij FC Emmen afgelopen zomer neer bij Heracles. Daar is hij dit seizoen een vaste waarde. Weghorst wordt in de aanval vaak geflankeerd door Bryan Linssen. De rappe vleugelaanvaller was al zeven keer doeltreffend.

Het euvel van Heracles is dit seizoen de defensie. In 29 duels werden al 59 tegentreffers geïncasseerd. Enkel FC Dordrecht werd vaker gepasseerd dit seizoen. Wil Heracles zich verzekeren van een langer verblijf op het hoogste niveau, dan zal de verdediging de laatste vijf duels beter moeten functioneren. Met ook nog duels tegen PSV en PEC Zwolle voor de boeg heeft Heracles een zwaar slot van de competitie.

De laatste keer dat Heracles van Ajax won dateert alweer van vijftig jaar geleden. Op 21 februari 1965 won Heracles in Almelo met 1-0 door een goal van Hennie van Nee. Vervolgens wisten de Heraclieden 23 duels (uit en thuis) niet te winnen van Ajax. Enkel tegen Go Ahead (dertig duels) zijn de Amsterdammers momenteel langer ongeslagen.

Eerder dit seizoen zegevierde Ajax in de ArenA met 2-1. De momenteel geblesseerde Arek Milik zorgde met twee treffers voor een 2-0 ruststand. Heracles kwam via een goal van Weghorst nog wel terug tot 2-1, maar daar bleef het bij.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Proshots