Menu
Tegenstander uitgelicht: HSV

Tegenstander uitgelicht: HSV

Voor de derde wedstrijd in de poulefase van de UEFA Cup reist Ajax af naar Hamburg. In Duitsland wacht donderdag een krachtmeting met het Holländische HSV.

Joris Mathijsen is uitgegroeid tot één van de sterkhouders van HSV. FOTO: PRO SHOTS/ team2 Joris Mathijsen is uitgegroeid tot één van de sterkhouders van HSV. FOTO: PRO SHOTS/ team2

De Hamburger Sport-Verein is één van de oudste clubs in de Bundesliga. De club uit de Hanzestad stamt uit 1887 en is daarmee dertien jaar ouder dan bijvoorbeeld Bayern München, nog altijd met afstand de meest succesvolle Duitse voetbalclub ooit. Ook het leeftijdsverschil tussen Ajax, opgericht in 1900, en Die Rothosen bedraagt dertien jaar. Desondanks is de prijzenkast van Ajax een stuk voller dan die van de Duitse opponent, die in een korte periode in de voetbalgeschiedenis flink wat trofeeën binnensleepte. In 1977 pakte HSV de Europa II en ook het seizoen 1982-1983 was uitermate succesvol. De Hamburgers pakten dat seizoen de zevende - en tot nu toe laatste - landstitel, maar bovenal de Europa Cup I door in de finale Juventus met 1-0 te verslaan.

Enkele jaren na die Europese suprematie van HSV, in het seizoen 1987-1988, troffen Ajax en Hamburger SV voor het eerst in een officiële Europa Cupconfrontatie. In het toernooi voor bekerwinnaars won het elftal van trainer Johan Cruijff, met talentvolle spelers als Dennis Bergkamp, John van ’t Schip en Rob Witschge, in het Volkspark Stadion met 1-0. Twee weken later maakte Ajax het in eigen huis vakkundig af door de Hamburgers met een 2-0-nederlaag terug te sturen.

Nigel de Jong is bij HSV bezig aan zijn derde seizoen. FOTO: PRO SHOTS/ contnasti Nigel de Jong is bij HSV bezig aan zijn derde seizoen. FOTO: PRO SHOTS/ contnasti

Anno 2008 is alles anders bij HSV. Het verouderde Volkspark Stadion is gesloopt ter faveure van een nieuw stadion dat in 2000 werd geopend. Aanvankelijk heette de voetbalarena, waar 57.274 toeschouwers plaats kunnen nemen, nog Volkspark Stadion tot de naam van de voetbaltempel in 2001 een sponsornaam kreeg. Inmiddels heet het onderkomen HSH Nordbank Arena. Tijdens Europese voetbalwedstrijden is de capaciteit van het stadion minder groot doordat er geen gebruik gemaakt mag worden van staantribunes. Tegen Ajax zal de HSH Nordbank Arena met 51.500 mensen geheel uitverkocht zijn.

Wat eveneens veranderd is, is de insteek van de selectie. De Duitsers hebben de laatste jaren aardig wat Nederlanders onder contract staan. Meest in het oog springend binnen de huidige selectie is Nigel de Jong. De middenvelder verliet Ajax in 2006 en is alweer bezig aan zijn derde seizoen in dienst van de Bundesliga-Dino. Komende donderdag komt de international niet binnen de lijnen; hij kampt met een blessure die hem waarschijnlijk dit kalenderjaar nog aan de kant houdt. Naast De Jong beschikt HSV over meer Nederlandse inbreng. Het elftal staat onder leiding van hoofdcoach Martin Jol en diens assistent Zeljko Petrovic, die eerder als trainer bij RKC Waalwijk en Feyenoord werkte. De defensie van de Bundesligaclub wordt geleid door Oranje-international Joris Mathijsen, die onlangs zijn contract verlengde tot medio 2012. Daarnaast is ook Romeo Castelen bij de Hamburgers in dienst. Andere in het oog springende namen zijn Tsjechisch international David Jarolim, de spitsen Ivica Olic en Paolo Guerrero en Mladen Petric, die bij concurrent Borussia Dortmund werd weggelokt.

In de lopende competitie staat HSV op een vijfde plaats met vijf punten achterstand op de verrassende koploper 1899 Hoffenheim. Afgelopen weekend werd flink aan het zelfvertrouwen gewerkt door de ploeg van Jol. Dé wedstrijd van het jaar, de derby van het noorden tegen Werder Bremen, werd met 2-1 gewonnen en zodoende mogen Die Rothosen zich de besten van het noorden noemen. Desondanks kreeg de overwinning een negatief tintje. Bremen-aanvoerder Frank Baumann kreeg vanuit het publiek de batterij van een mobiele telefoon tegen het hoofd geworpen. De Kapitän kon verder, maar het zal HSV hoogstwaarschijnlijk op een pittige sanctie komen te staan.

In de groepsfase van het UEFA Cuptoernooi speelde HSV in tegenstelling tot Ajax tot nu toe slechts één wedstrijd. In Slowakije kende het elftal van Jol en Petrovic de nodige problemen met MSK Zilina: 1-2. Door die overwinning heeft Hamburger SV net als Ajax drie punten. Aston Villa voert Groep F aan met zes punten, terwijl Slavia Praag en MSK Zilina beiden nog puntloos zijn.