Menu
Tegenstander uitgelicht: Juventus

Tegenstander uitgelicht: Juventus

Ajax en Juventus beginnen donderdag aan hun tweestrijd met als inzet een plaats in de achtste finales van de Europa League. De Amsterdammers zijn gebaat bij een goede uitgangspositie voor de return volgende week in Turijn. De kans daarop is zeker aanwezig. Juve kent niet zijn beste seizoen en Ajax is in the winning mood.

Wat een duel met Feyenoord in Nederland is, is voor Ajax in Europa een wedstrijd tegen Juventus: een klassieker. Beide clubs lopen als een rode draad door elkaars verleden. In zekere zin zou je kunnen stellen dat Ajax een haat-liefdeverhouding met de ‘Oude Dame’ heeft. Tien Europese ontmoetingen werkten de succesvolste ploegen van Nederland en Italië af. Twee keer won Ajax, vijfmaal Juventus. Drie keer werd het 1-1, waarbij Juve in twee gevallen via strafschoppen aan het langste eind trok. De eerste serieuze wedstrijd is meteen de meest gedenkwaardige voor Ajax. Op 30 mei 1973 klopten de Amsterdammers Juventus met 1-0 in de finale van de Europa Cup 1. Johnny Rep kopte al na vier minuten raak in Belgrado.

In 1974 was Juventus over twee duels te sterk in de achtste finales van de UEFA Cup en vier jaar later ook in de kwartfinale van de Europa Cup I. Pas in 1996 kreeg Ajax kans op revanche in de Champions League-finale in Rome. De Italianen namen de penalty’s na een 1-1-eindstand echter net iets beter. Zowel in 1997 als in 2004 trof Ajax Juventus nog tweemaal op het miljoenenbal. Die wedstrijden gingen allemaal verloren. Hoewel de staat van dienst in de onderlinge duels in het voordeel van Juventus spreekt, is dit hét moment voor Ajax om de ploeg uit Turijn na lange tijd weer eens op een nederlaag te trakteren. De zwartwitten kennen een teleurstellend seizoen.

Dat is deels te danken aan Louis van Gaal. De oud-trainer van Ajax kegelde Juve met Bayern München in december uit de Champions League middels een 4-1 overwinning in Turijn. Vanaf dat moment is de Italiaanse ploeg in een neerwaartse spiraal terechtgekomen en kwetsbaar voor op papier mindere tegenstanders. In de Serie A verspeelde Juventus in no time de landstitel en in de Coppa Italia was Inter in de kwartfinale te sterk. Verrassend was het ontslag van trainer Ciro Ferrara vorige maand dan ook niet.

De naam van Marco van Basten viel als beoogd opvolger, maar het werd uiteindelijk Alberto Zaccheroni. Hij moet Juventus weer uit het dal loodsen. Daarvoor heeft hij de beschikking over spelers van wereldklasse. Met Diego, Vincenzo Iaquinta, Amauri en Alessandro del Piero is Juventus in staat om overal en altijd een doelpunt te maken. Achterin heeft de ploeg met Fabio Cannavaro (momenteel geblesseerd), Fabio Grosso en Gianluigi Buffon drie wereldkampioenen rondlopen en met Zdenek Grygera een oude bekende van Ajax. Feit blijft echter dat Juventus dit seizoen niet overloopt van het zelfvertrouwen. Ajax moet daarvan zien te profiteren.

Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst
Tekst: Ajax.nl/Upton Park