Menu
Tegenstander uitgelicht: Kozakken Boys

Tegenstander uitgelicht: Kozakken Boys

Ajax gaat woensdagavond voor de tweede keer in de historie op bezoek bij Kozakken Boys. Ajax.nl praat je in vijf alinea's over de opponent die uitkomt op het hoogste amateurniveau.

* Kozakken Boys speelt in de Tweede Divisie, de competitie die dit seizoen na 45 jaar weer in het leven is geroepen. Er is sprake van een primeur. Voor het eerst is in het amateurvoetbal de scheiding tussen het zaterdag – en zondagvoetbal opgeheven. In de Tweede Divisie gaan de beste zeven zaterdag – en zondagteams van afgelopen seizoen de strijd aan, aangevuld met de beloftenteams van FC Twente, Sparta, Vitesse en AZ. Kozakken Boys plaatste zich voor de nieuwe afdeling door een vijfde plaats in de zaterdagse Topklasse.

* Kozakken Boys en Ajax troffen elkaar eenmaal eerder. In september 2007 was sportpark De Zwaaier eveneens plaats van handeling. De Werkendammers wisten zich toen kranig te verweren en Ajax in de reguliere speeltijd op 1-1 te houden. De gelijkmaker van Kozakken Boys viel twee minuten voor tijd. Uiteindelijk was het Dennis Rommedahl die Ajax met een vroege goal in de verlenging de overwinning bezorgde. Siem de Jong maakte destijds, inmiddels ruim negen jaar geleden, zijn debuut in Ajax 1. De aanvallende middenvelder kwam elf minuten voor tijd binnen de lijnen.

* Kozakken Boys werd de laatste vier jaar steeds in eigen huis uitgeschakeld in de KNVB-Beker. In driekwart van de gevallen was een club uit de Eredivisie de 'boosdoener'. In totaal heeft Kozakken Boys tienmaal de degens gekruist met een club van het hoogste niveau, steeds in eigen huis, en al die keren werd aan het kortste eind getrokken. Kozakken Boys heeft deze bekereditie al twee bekerrondes achter de rug en maakte daarin grote indruk. Op bezoek bij AFC werd met liefst 1-5 gewonnen en vervolgens werd in Werkendam ook eerstedivisionist Helmond Sport (3-0) kansloos gelaten.

Feest bij Kozakken Boys na de ruime bekerzege op Helmond Sport.
Feest bij Kozakken Boys na de ruime bekerzege op Helmond Sport.

* Bekendste speler van Kozakken Boys is Berry Powel, oud-prof van onder meer FC Groningen, Roda JC, Heracles Almelo en ADO Den Haag. De inmiddels 36-jarige aanvaller was ook actief in Spanje en Engeland. Powel is bezig aan zijn derde seizoen bij Kozakken Boys, waarvoor hij bijna 1 op 1 loopt dit seizoen. Hij scoorde in vijf optredens vier treffers. Ook de naam van de trainer van Kozakken Boys zal veel Eredivisie-volgers bekend in de oren klinken. Danny Buijs kende eveneens een lange carrière in het betaalde voetbal. Hij bewaart niet heel prettige herinneringen aan Ajax. Buijs kreeg in zijn actieve loopbaan tweemaal een directe rode kaart, beide keren tegen Ajax.

* Kozakken Boys was na zeven speelronden koploper van de Tweede Divisie, maar heeft wat pas op de plaats moeten maken. Door slechts een punt uit de laatste drie duels te halen, is de ploeg afgezakt naar de zevende plaats. De Brabanders hebben vijftien punten, zes minder dan lijstaanvoerders Jong AZ en GVVV.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Pro Shots