Menu
Tegenstander uitgelicht: Molde

Tegenstander uitgelicht: Molde

Molde werd vooraf door menigeen beschouwd als de underdog in poule A van de UEFA Europa League. De Noren verrasten echter in de eerste speelronde met een sensationele 1-3-zege bij Fenerbahçe. Voor eigen publiek zint Molde tegen Ajax op een nieuwe stunt.

Molde pakte de afgelopen vier jaar drie keer de titel in Noorwegen, maar dit seizoen is de ploeg al lang en breed uitgeschakeld. De blauw-witten staan vijf speelronden voor het einde – de Noorse competitie loopt van april tot november – teleurstellend zevende. De achterstand op koploper Rosenborg bedraagt liefst 21 punten.

De teleurstellende prestaties in eigen land hadden in augustus het ontslag van Tor Ole Skullerud tot gevolg. De coach had Molde in 2014 nog naar de dubbel geleid, maar kreeg zijn team dit seizoen niet meer aan de praat. Erling Moe, die sinds 2007 aan Molde is verbonden in verschillende functies, was zijn opvolger.

Knappe zege
Ook Moe krijgt Molde in de competitie maar moeilijk op gang. Zo werden de afgelopen twee competitiewedstrijden, beide uitduels, met 1-0 verloren. Hoe anders verloopt het in Europees opzicht, waarin Molde kan buigen op uitstekende cijfers. De ploeg baarde opzien met een knappe uitzege bij Fenerbahçe, en gaat daardoor aan de leiding in de groep.

Molde schakelde in juli in de tweede voorronde van de Champions League eenvoudig het Armeense Pyunik Erevan uit. Na de 5-0-zege voor eigen publiek kon de ploeg zich permitteren de uitwedstrijd met 1-0 te verliezen. In de derde voorronde ging het vervolgens – net als voor Ajax - fout. Molde sneuvelde op basis van gemaakte uitdoelpunten tegen Dinamo Zagreb. Na de 1-1 in Kroatië werd het in Noorwegen 3-3.

Molde stroomde in de laatste voorronde van de Europa League in. De loting was pittig met Standard Luik, maar ditmaal eindigde de ploeg aan de gunstige kant van de score. Molde startte uitstekend met een 2-0-zege voor eigen publiek. De basis voor de volgende ronde leek gelegd, maar het werd nog spannend. Uiteindelijk verloren de Noren in Luik met 3-1. Het gemaakte uitdoelpunt zorgde ervoor dat Molde zich voor de tweede keer in de historie plaatste voor de groepsfase van de Europa League.

Succesvolle kennismaking
Eerder lukte dat in het seizoen 2012-2013. Toen werd in de laatste voorronde met sc Heerenveen afgewerkt. Het was voor het eerst dat Molde een Nederlandse ploeg trof. Die kennismaking verliep succesvol, want Molde won beide duels.

Molde werd destijds getraind door Ole Gunnar Solskjær, die een vliegende start van zijn trainerscarrière kende. Solskjær verdiende in de jaren negentig als speler van Molde een transfer naar Engeland en maakte naam bij Manchester United. Nadat hij als beginnend trainer Molde Europees op de kaart had gezet, volgde wederom een stap naar het Verenigd Koninkrijk. Solskjær ging aan de slag bij Cardiff City, maar een succes werd het niet.

Vier spelers van Molde hebben een verleden in Nederland. Joona Toivio kwam uit voor AZ, Harmeet Singh voor Feyenoord en Tarik Elyounoussi voor Heerenveen. Ook clubicoon Daniel Hestad diende de Friezen. De ervaren Noor was tussen 2003 en 2005 contractspeler van Heerenveen, en kwam de rest van zijn carrière uit voor Molde. Met zijn 40 jaar is hij de oudste speler in de groepsfase van de Europa League.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Pro Shots/Digitalsport