Menu
Tegenstander uitgelicht: MSK Zilina

Tegenstander uitgelicht: MSK Zilina

MSK Zilina is komende donderdag de grote onbekende sparringpartner van Ajax. De Slowaken voelen geen druk, maar hebben – net als Ajax – een goed resultaat nodig om zicht te houden op Europese overwintering.

Peter Styvar wordt door MSK Zilina gebruikt als aanspeelpunt in de voorhoede. FOTO: PRO SHOTS/Stanley Gontha. Peter Styvar wordt door MSK Zilina gebruikt als aanspeelpunt in de voorhoede. FOTO: PRO SHOTS/Stanley Gontha.

MSK Zilina-trainer Dušan Radolský wilde twee weken geleden in het Pod Dubnon-stadion nog niet vooruitblikken op de confrontatie in Amsterdam. De Slowaken hadden zojuist ongelukkig verloren van Hamburger SV. Niet zo gek dat hij zijn tijd gedurende de persconferentie liever besteedde aan de prestaties zijn spelers. ,,We hebben als team hard geknokt en hadden met wat meer geluk ook kunnen winnen."

In verdedigend opzicht beschikt Zilina over twee harde centrumverdedigers: Jozef Piacek en Benjamin Vomacka. Daardoor valt er door de lucht voor de Ajax-spits van dienst donderdag weinig eer te behalen. Het duo is bikkelhard, deelt uit en incasseert. Technisch zijn ze minder onderlegd en daar liggen dan ook zeker kansen voor de ploeg van Marco van Basten. Verder is doelman Dusan Pernis niet van een uitzonderlijke kwaliteit, net als linksback Lukas Tesak.

Het grootste gevaar loopt op de rechtervleugel. In de wedstrijd tegen Hamburger SV vormden vooral rechtsback Peter Pekarík en rechtermiddenvelder Admir Vladavic een voortdurende dreiging voor de Duitse defensie. Aanvoerder Zdeno Strba en de Braziliaan Adauto da Silva zijn op het middenveld het creatieve brein van de ploeg. Zij worden geassisteerd door de stofzuigers Ondrej Sourek en Mislav Karoglan.

Voorin speelt de ploeg eigenlijk met één spits. Dat is de onbehendige Peter Styvar of de balvaardige Emil Rilke. Tegen Hamburger SV viel laatstgenoemde als invaller het meest op. Hoewel hij vooral was ingebracht voor het slotoffensief, maakte hij een betere indruk dan zijn collega. Dankzij HSV-doelman Frank Rost gingen de punten echter onverdiend mee naar Hamburg.

Peter Pekarík maakt het HSV-verdediger Joris Mathijsen lastig. FOTO: PRO SHOTS/Stanley Gontha. Peter Pekarík maakt het HSV-verdediger Joris Mathijsen lastig. FOTO: PRO SHOTS/Stanley Gontha.

Peter Pekarík is de enige Slowaakse international van MSK Zilina. De 22–jarige rechtsback vormt samen met Admir Vladavič de gevaarlijke rechtervleugel.

Omschrijf jullie ploeg eens?
,,We hebben een aanvallend ingestelde ploeg. De spelers voelen elkaar goed aan en iedereen geeft meer dan honderd procent voor elkaar. Daardoor kwalificeerden we ons ook voor de groepsfase."

Wat kunnen we in deze wedstrijd van jullie verwachten?
,,Ajax is de favoriet. Wij zullen zonder angst en met respect het veld opstappen. De druk ligt niet bij ons. Sterker, we hebben niets te verliezen. Als we goed spelen zullen we iedereen verrassen. Tegen Hamburger SV lieten we zien dat we aardig kunnen meevoetballen. Hopelijk kunnen we dat recept donderdag herhalen."

Wat weet je van Ajax?
,,Historisch gezien is Ajax de succesvolste Nederlandse club. Ze hebben 29 landstitels en een fantastische staf met namen als Marco van Basten, John van ’t Schip, Rob Witschge en Dennis Bergkamp. Ze hebben zich voor de groepsfase geplaatst ten koste van FK Borac. In de competitie ging het moeizaam, mede door de vele blessures."

Tekst: Sander Zeldenrijk

Kaartjes voor Ajax - MSK Zilina zijn al verkrijgbaar vanaf €15,50.
Kijk hier voor meer informatie over de kaartverkoop >>