Menu
Tegenstander uitgelicht: NAC

Tegenstander uitgelicht: NAC

In de laatste acht seizoenen won Ajax slechts vier keer in eigen stadion van NAC Breda. De manier van spelen van de Brabanders lijkt de Amsterdammers op de een of andere manier niet te liggen.

Ajax verloor afgelopen seizoen met 1-3 van NAC in de ArenA. Ajax verloor afgelopen seizoen met 1-3 van NAC in de ArenA.

Ook dit jaar hoeft de thuisploeg niet van een makkelijke overwinning uit te gaan. NAC doet namelijk volop mee om de bovenste plaatsen. En daar had eigenlijk niemand op gerekend. Na de derde plaats in de Eredivisie en het gedwongen afscheid van trainer Ernie Brandts vorig seizoen verwachtte niet één voetbalkenner dat NAC op dezelfde voet verder zou gaan. En toch staan de Bredanaars opnieuw zeer hoog genoteerd op de ranglijst. Dat is niet alleen aan toeval te wijten. De ingeslagen weg van de club werpt simpelweg haar vruchten af. Na de bijna-degradatie in 2006 besloot algemeen directeur Theo Mommers de voetbaltechnische verantwoordelijkheden in de handen van Earnest Stewart (technisch directeur) en Jeffrey van As (hoofd scouting) te leggen. Deze twee ex-profs van NAC kennen de club als geen ander en weten daarom welke spelers het best bij de club passen. Bijna al hun aankopen blijken voltreffers te zijn.
Jelle ten Rouwelaar, Patrick Mtiliga, Edwin de Graaf, Csaba Fehér, Martijn Reuser, Tommie van der Leegte, Joonas Kolkka, Matthew Amoah, Anthony Lurling en Ellery Cairo zijn allemaal spelers die bij (buitenlandse) (top)clubs niet helemaal uit de verf kwamen, maar bij NAC het maximale uit hun capaciteiten halen. Dat is zeer opmerkelijk te noemen, maar in Breda staan ze daar helemaal niet van te kijken. De clubleiding scout en selecteert bewust op karakter en arbeidsethos en profiteert daar nu van. NAC moet het hebben van een hecht collectief en vaart daar wel bij.
Robert Maaskant. FOTO: PRO SHOTS/Jurgen Mols Robert Maaskant. FOTO: PRO SHOTS/Jurgen Mols

Zo werden eerder dit seizoen AZ (1-2), Roda JC (0-3), sc Heerenveen (4-2), PSV (2-1) en FC Groningen (1-0) verslagen. Opvallend: de enige keren dat NAC puntverlies leed, was de club op achterstand gekomen. Tegen Willem II (1-3), FC Twente (0-1), NEC (1-1), Sparta (4-0) en ADO Den Haag (0-4) moesten de Brabanders de strakke organisatie verlaten om een tegentreffer goed te maken.
Vooral de laatste twee nederlagen kwamen hard aan. Trainer Robert Maaskant heeft wel een verklaring voor de twee verliespartijen op rij. ,,We moesten door blessuregevallen twee keer achter elkaar een ploeg opstellen, waarin sommigen voor het eerst met elkaar samenspeelden. Door het gemis van belangrijke jongens als Rob Penders, Kurt Elshot, Csaba Fehér, Martijn Reuser, Matthew Amoah en Tyrone Loran komen we simpelweg kwaliteit te kort. Als je dan ook nog eens vroeg op achterstand komt, wordt het een moeilijk verhaal om de zaken om te keren.’’
NAC is deze eeuw een lastige tegenstander geweest voor Ajax. Wat verwacht je deze editie?
,,Dit klinkt misschien vreemd, maar tegen Ajax is het vaak makkelijker voetballen dan tegen Sparta of ADO. Van ons wordt vrijdag weinig tot niets verwacht. Dan staat het elftal niet zo onder druk en kunnen we wellicht wat makkelijk in ons spel komen. Dat houdt in: behouden zijn, compact spelen en gebruik maken van de ruimtes. Ik hoop alleen wel dat we niet zoveel mensen missen als in de afgelopen weken. Voor de rest is dit een gekke competitie. Ajax had bijvoorbeeld heel veel moeite met FC Volendam. Het is moeilijk te voorspellen allemaal. Toch vind ik dat wij terecht hoog op de ranglijst staan. NAC draait gewoon een goed seizoen. Ongeacht de laatste weken.’’
Tekst: Patrick Leemans