Menu
Tegenstander uitgelicht: NAC

Tegenstander uitgelicht: NAC

Na knappe overwinningen op AZ, Roda JC, sc Heerenveen, PSV en FC Groningen leek de eerste seizoenshelft van NAC niet meer kapot te kunnen. Toch sloten de Bredanaars het jaar 2008 in mineur af door van Sparta, ADO Den Haag, Ajax en Feyenoord te verliezen.

Siem de Jong in de laatste thuiswedstrijd tegen NAC. Op 12 december 2008 wonnen de Amsterdammers met 3-0 van de opponent uit Breda. Siem de Jong in de laatste thuiswedstrijd tegen NAC. Op 12 december 2008 wonnen de Amsterdammers met 3-0 van de opponent uit Breda.

Daarmee is de wisselvalligheid van de Brabanders het best weer te geven. Soms weergaloos tegen grote tegenstanders, de andere keer slap en ongeconcentreerd tegen mindere goden. Hoe verklaar je anders dat de club tegen zowel FC Volendam als PSV vier punten pakte? Opvallend is verder ook dat Feyenoord dit seizoen twee keer wist te winnen van NAC en AZ er niet één maal in slaagde. De Alkmaarders gingen in de competitie en kwartfinale van de beker met 1-2 in eigen stadion onderuit.
De sportieve dip kwam niet helemaal uit de lucht vallen. NAC kampte rond de winterstop met wel erg veel blessures. En nog steeds is de ziekenboeg niet leeg. Kurt Elshot en Edwin de Graaf liggen er voor de rest van het seizoen uit. En Rob Penders, Tyrone Loran, Patrick Mtiliga, Donny Gorter, Martijn Reuser, Tommie van der Leegte, Tim Gilissen, Ellery Cairo, Matthew Amoah, Anthony Lurling en Fouad Idabdelhay zijn nog steeds geblesseerd of net uit de lappenmand gekropen. Trainer Robert Maaskant moet zodoende vaak gebruik maken van zijn puzzelcapaciteiten.
Wie de wedstrijd van vorige week gezien heeft, moet constateren dat NAC weer in de oude vorm aan het is geraken. Vitesse werd op eigen veld afgedroogd (0-3) en de score had veel hoger kunnen uitvallen. Vooral Nourdin Boukhari en Joonas Kolkka staken er in dat duel bovenuit. Het contract van de ex-Ajacied loopt aan het eind van dit seizoen af en de aanvaller wil zich in deze laatste maanden van zijn beste kant laten zien. De laatste keer dat de Rotterdammer met NAC Ajax ontving in Breda, liep het slecht af met de Amsterdammers. Toen – op 21 september 2003 – werd Ajax met een 4-2 nederlaag naar huis gestuurd. De eerste doelpuntenmaker van dat duel was Nourdin Boukhari.
Kees Kwakman, zoon van Ajax-jeugdtrainer Wim Kwakman, zal weinig prettige herinneringen hebben aan NAC - Ajax. De middenvelder van NAC ontving in de ArenA, kort achter elkaar, twee gele kaarten. Foto: PRO SHOTS / Stanley Gontha Kees Kwakman, zoon van Ajax-jeugdtrainer Wim Kwakman, zal weinig prettige herinneringen hebben aan NAC - Ajax. De middenvelder van NAC ontving in de ArenA, kort achter elkaar, twee gele kaarten. Foto: PRO SHOTS / Stanley Gontha

Kees Kwakman speelde vorig jaar nog bij RBC Roosendaal en is dit seizoen één van de opvallendste namen bij NAC Breda. In zijn eerste wedstrijd tegen Ajax pakte de 25-jarige middenvelder een rode kaart en zag hij zijn werkgever met 3-0 verliezen.
Hoe wil je het huidige seizoen van NAC tot nu toe samenvatten?
,,Als succesvol, denk ik. We staan zevende en in de halve finale van de beker. Goed, we hebben een mindere periode gekend. De oorzaak daarvan is bij ons bekend. Op een bepaald moment hadden we wel erg veel blessures. Twee of drie gevallen kunnen we opvangen. Maar de gehele as is iets te veel van het goede. We hadden zelfs iets hoger kunnen staan, als al die jongens niet een hele tijd waren weggeweest. Momenteel zitten we in een betere fase. Die hopen we vast te houden tot en met de play-offs. Dat blijft ons doel en ik zou teleurgesteld zijn, als we die niet halen.’’
Wat weet je nog van de 3-0 nederlaag in de ArenA eind vorig jaar?
,,Dat wij absoluut niet de mindere waren tot de 2-0 viel. Na zeventien secondes kregen wij de grootste kans op 0-1 via Anthony Lurling. Na mijn rode kaart en het tweede doelpunt van Ajax was het geen wedstrijd meer. We hebben toen laten zien Ajax goed te kunnen bespelen. Daarom heb ik vertrouwen in komend weekend. De zondagmiddag spreekt echter wel in ons nadeel. Tot nu toe verloren we thuis al van Willem II, ADO Den Haag en Feyenoord op dat tijdstip.’’
Wat is de kracht van dit NAC ten opzichte van Ajax?
,,Wij moeten het meer van de teamprestatie hebben dan van individuele kwaliteiten. Bij Ajax is het net andersom. Beide clubs maken een wisselvallig seizoen mee. Ajax heeft dit jaar misschien wel minder wedstrijden goed gespeeld dan wij. Maar zij hebben voorin een aantal jongens lopen, dat een duel kan beslissen. Spelen tegen Ajax is altijd leuk. Mijn vader (Wim, red.) is er al zes jaar trainer van de C1.’’
Tekst: Patrick Leemans