Menu
Tegenstander uitgelicht: NAC Breda

Tegenstander uitgelicht: NAC Breda

Sportief gezien gaat het redelijk met NAC Breda, maar vanuit financieel oogpunt is de club niet uit de problemen. Nog niet tenminste. De Noord-Brabanders, die enkele miljoenen euro’s nodig hebben om hun hoofd voorlopig boven water te houden, hopen op steun van de gemeente.

Merkwaardig genoeg zijn de financiële zorgen van NAC Breda niet tot nauwelijks van invloed op de sportieve prestaties van de club. De ploeg heeft zich de laatste seizoenen telkens weten te handhaven in de Eredivisie, al zit er niet bepaald een stijgende lijn in de eindklasseringen van de voorbije jaren. In het seizoen 2007-2008 lukte het de Parel van het Zuiden om op de derde plaats te eindigen, één plaats en zes punten onder de toenmalige nummer twee Ajax. Na die wonderbaarlijke voetbaljaargang begon de gestage afdaling van de voetbalberg. Wel bleef de club telkens uit handen van het degradatiespook. Nadat een achtste en een tiende plaats op de eindranglijst van de Eredivisie waren veroverd, sloot The Yellow Army het seizoen tot drie maal toe af op plaats dertien.

Vorig seizoen was NAC Breda een speelronde voor het einde nog allerminst zeker van direct lijfsbehoud in de hoogste voetbalafdeling van Nederland. Concurrent Roda JC leidde in Breda met 1-3, maar Anthony Lurling stond op en bezorgde zijn broodheer met twee doelpunten en twee assists een fantastische middag: 5-3. Zo bleef het alom bekende ‘Avondje NAC’ behouden voor de Eredivisie.

Na de puike prestatie van Ernie Brandts in het seizoen 2007-2008 zwaaiden respectievelijk Robert Maaskant, John Karelse en Adrie Bogers de scepter in Breda alvorens Nebojsa Gudelj de eindverantwoordelijkheid in handen kreeg. Sportief succes bij NAC Breda en de stamboom van de familie Gudelj blijken parallel te lopen, aangezien ook zoon Nemanja Gudelj er bij de club een profcarrière op heeft nagehouden. De 22-jarige middenvelder vertrok medio 2013 voor 2,9 miljoen euro naar AZ, een transfersom die vanwege de op financieel gebied penibele situatie nauwelijks kon worden geïnvesteerd in nieuwe spelers. Al doende leert men bij NAC Breda om creatief te zijn om zo de selectie op het niveau te houden, waarvoor de hondstrouwe achterban begrip kan opbrengen.

Ook het gegeven dat er redelijk optimistisch naar de toekomst kan worden gekeken heeft NAC Breda te danken aan Gudelj senior. Na het ontslag van Karelse wist de 45-jarige Serviër de ploeg nieuw elan te bezorgen. Dit door zowel relatief goedkope als transfervrije spelers naar Breda te halen. Naast de verkoop van Gudelj junior vormde ook het vertrek van Eric Botteghin naar FC Groningen een sportieve aderlating voor NAC Breda. Het was dan ook nog maar de vraag of Gudelj zijn equipe ook zonder deze steunpilaren net zo goed kon laten presteren als vorig seizoen. Bovendien trokken Tim Coremans, Wilko de Vogt, Steven Edwards, Jens Janse, Thilo Leugers, Kees Luijckx en Rick ten Voorde eveneens de NAC-deur achter zich dicht. Tegenover hun vertrek stond echter de komst van een aantal nieuwelingen: Gábor Babos, Sepp de Roover, Henrico Drost, Kees Kwakman, Rydell Poepon, Jeffrey Sarpong, Joey Suk en Gill Swerts. Met deze spelers hoopt de club in de top negen te eindigen.

Van de 38 punten die NAC Breda vorig seizoen verzamelde, vergaarde het er veertien buiten het eigen Rat Verlegh Stadion. Dit seizoen werden vijf van de negentien punten op vreemde bodem behaald. Ajax kende vorig seizoen geen enkel probleem met NAC Breda en verpulverde de Brabantse brigade met maar liefst 5-0 in de Amsterdam ArenA. Gemakkelijker ging het bijna niet voor de manschappen van coach Frank de Boer. Uit behaalde de Nederlandse recordkampioen een 0-2-zege.

Anthony Lurling maakte vorig seizoen zes doelpunten voor NAC Breda en kroonde zich daarmee tot clubtopscorer. Die status wist de 36-jarige aanvaller zich in het seizoen ervoor ook al te verwerven. Zijn doelpunten, inzet en liefde voor de club hebben Lurling bij de NAC-aanhang in een positief daglicht gezet. Overigens is ook op het clubpaspoort van Jelle ten Rouwelaar de status van ‘cultheld van NAC Breda’ terug te vinden. Mede door de prestaties van de twee publieksfavorieten geniet NAC Breda momenteel een ongeslagen serie van zes thuiswedstrijden in de Eredivisie. Na een puntendeling met NEC (1-1) volgden zeges op AZ (3-0), Heracles Almelo (2-1), Go Ahead Eagles (5-0) en PSV (2-1) en werd de reeks afgelopen zaterdag afgesloten met een punt tegen FC Groningen (2-2). Oeverloos enthousiasme van de Brabantse fans lijkt de oorzaak van deze sublieme prestaties.
Buitenshuis wist NAC Breda dit seizoen echter pas één keer te winnen. Op bezoek bij Roda JC (1-5) steeg de landskampioen van 1921 boven zichzelf uit. De resultaten die werden behaald tegen Cambuur Leeuwarden (0-0), Feyenoord (3-1), PEC Zwolle (0-0), FC Utrecht (4-2), RKC Waalwijk (3-0) en FC Twente (5-2) kenden een minder sterke afloop. Bovendien vond NAC Breda in de KNVB Beker reeds zijn Waterloo, het enige smetje tot nu toe. Cambuur Leeuwarden (2-2, 5-4 na strafschoppen) vormde een niet te nemen horde. Uitgerekend Lurling schoot zijn pingel toen keihard op de lat.

Huidig clubtopscorer van NAC Breda is voormalig Ajacied Poepon. De 26-jarige aanvaller maakte tot dusver vijf doelpunten. In uitwedstrijden wist hij de touwen echter nog niet te vinden. Ajax moet overigens waken voor een laat offensief van de bezoekers, want acht van de 26 doelpunten van NAC Breda vielen dit seizoen in het slotkwartier. Een 0-0 ligt niet in de lijn der verwachting, want Ajax - NAC Breda lijkt op voorhand garant te staan voor spektakel. In de laatste zes competitiewedstrijden van NAC Breda vielen immers 28 doelpunten, een gemiddelde van bijna vijf treffers per wedstrijd.

Gezien de resultaten tegen NAC Breda van vorig seizoen lijkt Ajax weinig te hoeven vrezen, maar de serie van goede thuisresultaten toont aan dat men in Breda wel degelijk kan voetballen. Bovendien ligt onderschatting op de loer voor de Noord-Hollanders. Lukt het Ajax om geen averij op te lopen in de strijd om de Nederlandse titel of is het toch NAC Breda dat weet te stunten in de Amsterdam ArenA en een flinke stap zet in de richting van kwalificatie voor de play-offs om Europees voetbal?

Tekst: Ajax.nl/Mitchel Pronk