Menu
Tegenstander uitgelicht: NAC Breda

Tegenstander uitgelicht: NAC Breda

NAC Breda begon het huidige seizoen onrustig, maar sportief gezien hebben de Brabanders momenteel weinig reden tot klagen. Ondanks het opstappen van de technisch en algemeen directeur, een groot deel van het bestuur, de hoofdtrainer en veel selectiespelers staan de geelzwarten momenteel op de zesde plaats van de Eredivisie.

Voordat de Bredanaars die positie op de ranglijst innamen, gebeurde er nogal wat. NAC eindigde vorig seizoen als tiende en greep daardoor naast de zo gewenste deelname aan de play-offs. Het niet halen van die doelstelling, alsmede een vertraging in de uitbreiding van het stadion en het overschrijden van het spelersbudget zorgden voor een negatief eigen vermogen. De club komt daar niet op korte termijn door in de problemen, maar sommigen kozen al wel eieren voor hun geld.

Algemeen directeur Theo Mommers meldde zich ziek en is nog steeds niet teruggekeerd. Trainer Robert Maaskant zag geen perspectief meer en verkaste naar de Poolse topclub Wisla Krakow. Daarnaast stapten enkele bestuursleden op die zich verantwoordelijk voelden voor de financiële problemen en kreeg technisch directeur Earnest Stewart de kans geboden om zijn kwaliteiten bij AZ te tonen. Bovendien namen de Brabanders afscheid van maar liefst veertien spelers uit de A-selectie, onder wie Martijn Reuser, Patrick Zwaanswijk, Tommie van der Leegte, Edwin de Graaf, Kees Kwakman en Kurt Elshot, om de salarispost op de balans te minimaliseren. Tot overmaat van ramp bestrafte de KNVB NAC met een punt in mindering, toen bleek dat de club vorig seizoen niet voldaan had aan de verplichte afdracht aan het spelerpensioenfonds CFK.

Amoah is op dit moment clubtopscorer van NAC met vijf doelpunten. Foto: Pro Shots/Dennis Spaan. Amoah is op dit moment clubtopscorer van NAC met vijf doelpunten. Foto: Pro Shots/Dennis Spaan.

Vandaar dat het gelijkspel (1-1) in de eerste wedstrijd van het huidige voetbaljaar tegen AZ slechts een pleister op de wond was. De Bredanaars wisten vervolgens de lastige uitduels met FC Utrecht en sc Heerenveen (twee keer 3-1 verlies) niet succesvol af te sluiten en er dreigde even paniek te ontstaan. Zeker gezien de wankele financiële basis. Maar na die 21ste augustus verloor de club geen wedstrijd meer. VVV-Venlo (2-0 en 3-1 in de beker), Feyenoord (2-0), Vitesse (0-0), Willem II (2-1) en NEC (2-0) beten zich stuk op de taaie geelzwarten. Mede door deze goede resultaten besloot NAC het interim-trainersduo voorlopig aan te houden. John Karelse en Gert Aandewiel, eerder de assistenten van Maaskant, staan zeker tot de winterstop samen aan het roer.
De twee oefenmeesters hebben van NAC een moeilijk te kloppen en fysiek sterke tegenstander gemaakt.

De enige twee tegentreffers in de laatste twee maanden zeggen wat dat betreft genoeg. Net als eerder onder leiding van coach Ernie Brandts, die in 2008 zelfs derde werd met de club, leunen de Brabanders op een solide defensie. Keeper Jelle ten Rouwelaar pakt al weken punten, het centrale duo Rob Penders-Gábor Horváth laat bijna niets door en de backs Robbert Schilder en Csaba Fehér zijn opbouwend sterk. Het middenveld is jong en vol talent met Donny Gorter, Nemanja Gudelj en Kees Luijckx. Laatstgenoemde bezit een aardige vrije trap, die de winst opleverde in de derby met aartsrivaal Willem II. De voorhoede is extreem gevaarlijk in de counter. Met de snelle Joonas Kolkka, clubtopscorer Matthew Amoah en de onvoorspelbare Leonardo weet NAC duels in zijn voordeel te beslissen. Ajax treft dus een tegenstander die de laatste maanden wat tikjes heeft opgelopen, maar alles behalve als een verslagen bokser in de touwen hangt.

De wedstrijd Ajax - NAC Breda begint zaterdag om 18:45 uur in de ArenA. Voor dit duel zijn nog kaarten verkrijgbaar via TicketBox. Op de wedstrijddag zijn de stadionkassa's vanaf 16:45 uur geopend. Deze kassa's bevinden zich aan de Noordzijde van het stadion, ter hoogte van ingang D. Voor het duel geldt een Club Card-verplichting (4 op 1).

Tekst: Upton Park
Bovenste foto: Pro Shots/Peter Lous

Kom naar Ajax - NAC!