Menu
Tegenstander uitgelicht: NAC Breda

Tegenstander uitgelicht: NAC Breda

Onder leiding van een nieuwe algemeen directeur wil NAC Breda proberen in het jaar van het eeuwfeest in de middenmoot te eindigen. De Bredanaars ontsnapten vorig seizoen aan deelname aan de negatieve play-offs door enkele opmerkelijke resultaten. Na diverse versterkingen in de zomer hopen de Brabanders, dit keer zonder Ajax-huurlingen, verder weg te blijven van de onderste plaatsen.

Als NAC, in 1912 ontstaan uit een fusie tussen de noodlijdende clubs NOAD (Nooit Opgeven Altijd Doorgaan) en ADVENDO (Aangenaam Door Vermaak En Nuttig Door Ontspanning), straks het eeuwfeest viert, zal de champagne niet rijkelijk vloeien. De club, sinds 2003 officieel NAC Breda, heeft het zwaar. NAC kende een lastig vorig seizoen. Door het verliezen van diverse basisspelers en het gebrek aan financiële middelen om genoeg goede vervangers te halen, behaalden de geel-zwarten pas op de zesde speeldag de eerste overwinning. Uit bij NEC werd het 1-2 door doelpunten van Alex Schalk (20, foto) en Ömer Bayram (21). Deze twee jongelingen stonden direct symbool voor het nieuwe NAC, dat met minder armslag op de transfermarkt steeds meer gebruik moet gaan maken van en vertrouwen op de eigen jeugdopleiding. De club probeerde dan ook niet voor niets de contracten van deze beloftevolle spelers te verlengen, wat alleen in het geval van spits Schalk lukte (tot 2015). Bayram viel in de smaak bij het Turkse Kayserispor en de transfervrije vleugelspeler koos voor een avontuur in Turkije.

Het verhaal van NAC in een notendop. De club zit in dermate financieel zwaar weer - al hopen de Bredanaars in november dit jaar naar de gezondere Categorie II van de KNVB te promoveren door een betere huishouding - dat men snel terugvalt op jonge spelers of huurlingen, die vanwege het troebele toekomstbeeld de neiging hebben snel uit het Rat Verlegh Stadion te verkassen. Zo raakte NAC bijvoorbeeld in vergelijking met vorig seizoen deze zomer naast Bayram ook Santi Kolk, Nourdin Boukhari, Donny Gorter (verkocht aan AZ), oud-Ajacied Jeffrey Sarpong (werd gehuurd van Real Sociedad), Youssef El Akchaoui (werd uitgeleend door sc Heerenveen), Milano Koenders (was transfervrij geworden bij AZ, maar koos voor Heracles Almelo), ex-Ajacied Robbert Schilder (verkocht aan FC Twente), Florian Jozefzoon en Roly Bonevacia (beiden gehuurd van Ajax, Jozefzoon is nu van RKC Waalwijk) kwijt.

NAC-trainer John Karelse haalde met NAC een punt uit de eerste twee duels. NAC-trainer John Karelse haalde met NAC een punt uit de eerste twee duels.

Omdat NAC niets kan uitgeven, struint de club altijd de markt af op zoek naar transfervrije versterkingen of spelers die elders buiten de boot gevallen zijn en verhuurd mogen worden. Dankzij de scouting slaagt de club er zo ieder jaar toch in enkele interessante voetballers te vinden. Zo verdedigt Eric Botteghin (kwam van PEC Zwolle) met ogenschijnlijk gemak in zijn tweede jaar in de Eredivisie, legden de geel-zwarten de technisch zeer vaardige middenvelder Anouar Hadouir (scoorde in 2011 namens Roda JC een prachtige vrije trap tegen Ajax) vast en wist de hardwerkende linksback Mark Looms van Heracles Almelo zijn weg naar Breda te vinden. Verder wordt de Belgische rechtsback Sepp De Roover (ex-Sparta en -FC Groningen) dit seizoen gehuurd van Lokeren, wordt middenvelder Thilo Leugers geleend van FC Twente, kwam linkerspits Danny Verbeek op huurbasis over van het Standard Luik van coach Ron Jans en beschikt NAC nog steeds over de prima Eredivisie-spelers Jelle ten Rouwelaar, Kees Luijckx, Tim Gilissen, Nemanja Gudelj en Anthony Lurling.

Met name laatstgenoemde stond vorig seizoen al aan de basis van enkele bijzondere uitslagen. Zo scoorde de aanvaller (35) in de 2-1-zege op AZ en de 3-1-overwinning op PSV. Twee weken geleden was de Bosschenaar opnieuw met een goal belangrijk in de eerste wedstrijd van deze jaargang: de in ere herstelde derby met Willem II (1-1). De routinier kon echter niet voorkomen dat NAC vorige week de eerste thuiswedstrijd van het seizoen met 0-1 verloor van FC Twente.

NAC is wel vaker in staat gebleken verrassende uitslagen te produceren, gezien de 2-2 in de Amsterdam ArenA, de 0-0 bij AZ en de 2-2 bij FC Twente vorig seizoen. Met de vernieuwde ploeg hopen de Bredanaars dit jaar verder weg te blijven van de eindrangschikking van destijds: dertiende. Ze willen dat bewerkstelligen door meer financiële houvast te creëren om een zekerdere toekomst tegemoet te gaan. De nieuwe algemeen directeur Stefaan Eskes, bekend geworden in de hoofdstad door zijn werk als general manager voor de Amsterdam Admirals, moet daar mede voor gaan zorgen.

Ajax - NAC Breda begint zaterdag om 20:45 uur. Kaarten zijn voor iedereen verkrijgbaar.

Tekst: Upton Park
Foto's: Pro Shots

Bestel je kaarten voor Ajax - NAC online