Menu
Tegenstander uitgelicht: NAC Breda

Tegenstander uitgelicht: NAC Breda

Waar NAC Breda een paar jaar terug nog een van de grijze muizen in de middenmoot van de Eredivisie was, daar heeft de ploeg zich de laatste jaren steeds nadrukkelijker op de voorgrond geprofileerd. De laatste stap ontbreekt echter nog voor de Brabanders: aanhaken bij de nationale top.

De uitwedstrijd tegen Ajax morgenmiddag lijkt daarvoor een ideale testcase. De degelijkheid die NAC week in week uit tentoonspreidt, bewijst dat de manschappen van trainer Robert Maaskant klaar zijn om de volgende stap te maken in hun ontwikkeling. Dat alleen Villarreal en PSV de Brabanders tot dusver een halt toe konden roepen, is veelzeggend. Gerenommeerde clubs als FC Groningen en sc Heerenveen moesten er al aan geloven.

Een mix van ervaring, wilskracht, saamhorigheid, een sterk verdedigingsduo met lengte en rendement in de voorhoede. Ingrediënten die NAC tot een voor elke club gevreesde tegenstander maken. NAC is tot dusverre misschien wel de meest constante ploeg in de Eredivisie gebleken. Altijd minimaal een zeven. Of je ze nu op eigen grond of in Breda treft, je weet wat je te wachten staat. Aanvallend is de ploeg redelijk, in de omschakeling dodelijk. Bij NAC lopen veel spelers die niet snel warm of koud worden in hachelijke situaties. De meeste jongens kennen het klappen van de zweep inmiddels wel. ‘Uitgenast’ zou Guus Hiddink het noemen.

Toch laten ook de jongere spelers zich meer en meer gelden. Met ex-Ajacied Robbert Schilder in de gelederen heeft NAC een zeer offensief ingestelde linksback, die niet zelden voor gevaar zorgt. De cijfers spreken voor zich. Al drie keer schotelde hij een ploeggenoot een beslissende assist voor dit seizoen. Ook de iets oudere Kees Kwakman (2 goals, 1 assist) timmert druk aan de weg en met Donny Gorter hebben de Brabanders wellicht iemand in huis die over enkele jaren nog wat euro’s opbrengt. Het verhaal van Leonardo, die onlangs transfervrij overkwam van Ajax, kennen we.

Een slechte staat van dienst heeft Ajax niet tegen NAC. In de laatste drie ontmoetingen vonden de Amsterdammers telkens drie keer het net. In de Amsterdam ArenA scoorde Ajax altijd tegen de Bredanaars. Probleem zit hem in het feit dat Ajax er zelf meestal ook wel één of twee om de oren krijgt. Niet voor niets werden twee van de laatste vier thuisontmoetingen met NAC niet gewonnen. Ajax heeft in dat opzicht dus wat goed te maken.

De wedstrijd tussen Ajax en NAC zondagmiddag is niet in de laatste plaats interessant wanneer we met een schuin oog naar de ranglijst kijken. Zo zijn er enkele overeenkomsten. Beide teams vergaarden tot dusver tien punten, verloren allebei van PSV en speelden tegen een op papier zwakkere tegenstander thuis met 0-0 gelijk. Ajax tegen Sparta, NAC tegen Heracles. Daarnaast wonnen beide elftallen hun laatste competitiewedstrijd. NAC zal er alles aan doen om het gat met de topploegen niet nog groter te laten worden en enigszins de aansluiting te behouden. Als het kan voor wat langer dan één week. Dat het juist zondag Ajax treft, maakt het alleen maar extra pikant.


Tekst: Upton Park