Menu
Tegenstander uitgelicht: NAC Breda

Tegenstander uitgelicht: NAC Breda

Weinig clubs in de Eredivisie verschenen dit seizoen vaker in het nieuws dan NAC Breda. Trainerswisselingen, een stortvloed aan winteraankopen en overnamespeculaties zorgden vrijwel voortdurend voor gespreksstof in en rond Breda, waar inmiddels met de borst vooruit tegen degradatie wordt gestreden.

Vooral na de winterstop gebeurde er veel bij de Parel van het Zuiden. Robert Maaskant werd aangesteld als crisismanager, nadat het Nebojsa Gudelj en Eric Hellemons niet was gelukt om na een reeks van tegenvallende prestaties voor de noodzakelijke ommekeer te zorgen. Met de 46-jarige Maaskant, die NAC ook tussen 2008 en 2010 al trainde, aan het roer moest handhaving weer een realistisch streven worden. Het ontlopen van de nacompetitie is nog altijd haalbaar, want na dertig speelrondes bedraagt de achterstand op de veilige zone slechts één punt.

De nood was hoog toen NAC na de eerste seizoenshelft over slechts dertien punten beschikte. Sinds de winterstop verkreeg The Yellow Army in dertien speelrondes al meer punten dan in deel 1 van de competitie, al kwam NAC in bijna de helft van die duels niet tot scoren.

Negativiteit
Aanvankelijk meenden critici dat de negatieve speelstijl van Maaskant ten grondslag lag aan het uitblijven van doelpunten. De Schiedammer koos ervoor om eerst het fundament, de verdediging, goed neer te zetten. Mede daardoor toonde NAC zich begin 2015 bijna een maand lang onproductief.

Toch lukte het Maaskant om de juiste balans in het elftal aan te brengen. Het NAC van nu speelt compact, haalt het tempo uit de wedstrijd en laat vanuit de omschakeling, veelal met Adnane Tighadouini als eindstation, mooie dingen zien. Maaskant voorziet het elftal eveneens van de lef en de branie die voorheen ontbraken. De coach trekt zich het lot van de club aan. Soms zelfs iets te veel, zo bleek wel uit het feit dat hij zijn frustraties botvierde op de dug-out toen NAC Breda zaterdag een 2-0 voorsprong uit handen gaf tegen FC Dordrecht (2-2).

Vers bloed
Behalve een trainerswissel kreeg NAC Breda in de winterstop ook meer dan een handvol nieuwe spelers aangereikt. Ondanks dat de club geen cent te makken had, lukte het de inmiddels opgestapte technisch directeur Graeme Rutjes om de selectie met een aantal gehuurde, transfervrije en werkloze spelers van een kwaliteitsimpuls te voorzien. Nieuweling Dirk Marcellis kreeg meteen de aanvoerdersband en bekerwinnaar Guyon Fernandez werd na een half jaar vakantie een kans gegund. Verder kwamen onder meer de huurlingen Menno Koch, Divine Naah en Ajacied Ruben Ligeon.

Als klap op de vuurpijl voegde NAC ook nog ex-Ajacied Demy de Zeeuw toe aan zijn selectie. Met ruim 180 Eredivisieduels in de benen, buitenlandse ervaring en een halve finale van het WK op zijn cv is de 31-jarige middenvelder één van de meest ervaren pionnen in de selectie.

Financiële stabiliteit
De financiële huishouding van NAC vertoont een stijgende lijn. Acute dreiging voor het voortbestaan van de club behoort tot het verleden. De KNVB heeft de landskampioen van 1921 teruggezet naar de ‘veilige’ Categorie II. Houdt NAC Breda zich de komende anderhalf jaar aan haar plan van aanpak, dan is het op weg om de stabiele betaald voetbalorganisatie te worden die het al zo lang wenst te zijn. Conform het plan van aanpak houdt het bestuur van de club overigens nog wel rekening met een tijdelijke terugval naar Categorie I, bij de meting die in december 2015 zal plaatsvinden.

Degradatie naar de Jupiler League zou NAC ver terugwerpen. Daar is men zich in het Rat Verlegh Stadion terdege van bewust. Dankzij de goede reeks van zeven wedstrijden, waarin de ploeg won van Cambuur, Go Ahead Eagles en FC Utrecht en in totaal twaalf punten vergaarde, ziet de wereld er nu een stuk zonniger uit. Het vertrouwen in een goede afloop van het seizoen is volop aanwezig. Ook bij de hondstrouwe fans, die de huidige nummer zestien overal achterna reizen.

Overname?
Juist nu is het voor de Noad Advendo Combinatie belangrijk om de rust te bewaren. Om die reden weigert de commissie van aandeelhouders in te gaan op geruchten over een clubovername. Zakenman Jan-Willem van Dijk zou een meerderheid van de aandelen willen beheren, om vervolgens boegbeeld Pierre van Hooijdonk als technisch directeur aan te stellen. De aandelen van NAC komen per 1 januari 2016 vrij, wat betekent dat geïnteresseerde partijen met de huidige aandeelhouders in gesprek kunnen. Momenteel telt echter maar één ding: de strijd tegen het degradatiespook.

Tekst: Ajax.nl/Mitchel Pronk
Foto: Pro Shots