Menu
Tegenstander uitgelicht: NAC

Tegenstander uitgelicht: NAC

Ajax speelt zaterdagavond tegen NAC. Tijd om de tegenstander onder de loep te leggen. ‘Terug naar de jeugd’ moet het noodlijdende NAC Breda gedacht hebben. Want wie de huidige selectie van de Brabanders onder ogen krijgt, ziet voornamelijk jong en veelbelovend talent. De resultaten zijn daardoor wat wisselvallig, maar desalniettemin vormen de geel-zwarten een partij om rekening mee te houden.

De eerste helft van het vorige seizoen verliep naar wens. Onder andere PSV, FC Twente en FC Utrecht werden op smadelijke nederlagen getrakteerd, het beruchte ‘avondje NAC’ leek zijn intrede weer te hebben gedaan en de club de weg omhoog weer te hebben ingezet. Maar begin dit jaar kwam de klad er flink in in Breda.

Allereerst werd duidelijk dat de lopende schuld een stuk hoger zou uitvallen dan van tevoren was gedacht en bleken verschillende spelers niet goed met elkaar en het trainersduo Gert Aandewiel/John Karelse door één deur te kunnen. De sfeer in de groep werd minder, het positieve nieuws rondom de club en de motivatie bij sommige voetballers om te presteren ook. Wat restte was een eindrangschikking onder in de brede middenmoot. Een redelijk resultaat, maar gezien de droomplannen van een paar jaar geleden - groter stadion, meer publiek, meer inkomsten, hogere begroting - toch lichtelijk teleurstellend.

De bomen groeien in Breda inmiddels niet meer tot in de hemel. Bij NAC is weinig tot niets mogelijk, zo weet iedereen sinds een paar weken door het verzonden persbericht. De club blijkt over het voorgaande seizoen een verlies te hebben geleden van 7,5 miljoen euro, waarmee het negatieve eigen vermogen daalde tot een totaal van 11,1 miljoen. Het zijn cijfers die niet passen bij een begroting van slechts 13,2 miljoen.

Donny Gorter is een belangrijke kracht voor NAC. Donny Gorter is een belangrijke kracht voor NAC.

Vandaar dat bestuur en (interim)directie vinden dat er nog meer bezuinigd moet worden om NAC levensvatbaar te houden. Omdat beide partijen het niet helemaal eens zijn over de invulling daarvan, stapten laatst twee leden van de raad van commissarissen op. En zo blijft het onrustig in het Rat Verlegh Stadion. Kiem van het conflict is dat interim-directeur Ed Busselaar niet wil dat er nog meer beknibbeld wordt op het voetbaltechnische gedeelte, terwijl de oude rvc-leden vinden dat alle geledingen terug moeten in de uitgaven.

Zo wordt bijna voorbijgegaan aan het feit dat hoofdtrainer Karelse (Aandewiel heeft formeel een stapje terug gedaan) en technisch directeur Jeffrey van As een topprestatie leveren/hebben geleverd door elke week een aardige spelersgroep op de mat te krijgen. Karelse moet het bovendien doen met minder en jonger materiaal dan vorig jaar, toen de club als dertiende eindigde. Afgelopen zomer werd afscheid genomen van de dure krachten Leonardo (ex-Ajax) en Matthew Amoah, stopte de oudgediende Rob Penders en zwaaiden eveneens de routiniers Csaba Fehér en Joonas Kolkka af.

Wat overbleef, is een selectie met enkele jonge honden, die NAC een eigen gezicht van de jeugdopleiding en op den duur geld moet opleveren. Met de inderdaad veelbelovende rechtsback Jens Janse (25), linksback Donny Gorter (23), centrumverdediger Eric Botteghin (24), de middenvelders Nemanja Gudelj (20) en Robbert Schilder (25) en de aanvallende parels Ömer Bayram (20) en Alex Schalk (19) zijn club en trainer ook daadwerkelijk de kant van de gewaarborgde toekomst op gegaan.

Deze overwegend jonge, en dus wisselvallige groep, presteert momenteel naar behoren en staat tiende. Geen enkele reden voor Karelse om veel te wisselen. Dat betekent wel slecht nieuws voor de Ajax-huurlingen Roly Bonevacia en Florian Jozefzoon, die daardoor weinig minuten pakken.


Tekst: Ajax.nl/Patrick Leemans
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst