Menu
Tegenstander uitgelicht: NEC

Tegenstander uitgelicht: NEC

Er leek lange tijd geen vuiltje aan de lucht. NEC koerste rechtstreeks af op een ticket voor de play-offs voor een startbewijs in de Europa League. Maar na drie nederlagen op rij is die plaatsing een stuk minder zeker geworden. Ook omdat het restprogramma als lastig is te omschrijven. Zo wonnen de Nijmegenaren in competitieverband nog nooit bij Ajax.

De huidige achtste plaats zou recht geven op een ticket, maar sc Heerenveen heeft slechts één punt minder en Heracles Almelo kent twee punten achterstand. Daarnaast staan er de komende weken onder meer pittige uitbeurten bij FC Twente, NAC Breda en PSV op de kalender. Al presteert NEC ook dit seizoen juist in duels met de clubs uit de subtop en middenmoot uitstekend. FC Utrecht (2-0), Heracles Almelo (3-2) en FC Groningen (2-1) werden in de Goffert verslagen, net zoals AZ (0-2), FC Groningen (1-2) en FC Utrecht (0-3) buiten Nijmegen. De staartploegen zorgen opvallend genoeg voor meer problemen. Voor eigen publiek konden Willem II, VVV-Venlo, Roda JC en NAC Breda bijvoorbeeld niet op een nederlaag worden getrakteerd.

Na een goede eerste seizoenshelft, die werd afgesloten op een zevende plaats, werden de doelen bij NEC licht naar boven bijgesteld. In plaats van eindigen in het linkerrijtje werd het wederom bereiken van de play-offs voor Europees voetbal als wens uitgesproken. Geen eenvoudige opgave, omdat de Nijmegen Eendracht Combinatie met haar begroting van om en nabij de 11,5 miljoen euro rond de twaalfde plaats in de Eredivisie bivakkeert. Maar een uitstekende teamprestatie bezorgde de ploeg ook vorig jaar een startbewijs, dat op de laatste speeldag via een Houdini-act werd bewerkstelligd. In de eerste ronde sneuvelde NEC vervolgens juist tegen aartsrivaal Vitesse, dat later ook het Europese ticket pakte.

Alex Pastoor coacht zijn team bevlogen. Alex Pastoor coacht zijn team bevlogen.

Om zijn ambitie te onderstrepen presenteerde NEC in de winterse transferperiode vier nieuwelingen. Met Karl-Johan, alias Kalle, Johnsson kwam een talentvolle doelman naar Nijmegen. Daan Bovenberg werd voor de rest van het seizoen gehuurd van FC Utrecht, met aansluitend een contract voor drie jaar, en bij AZ werden de aanvallers Ruud Boymans en Erik Falkenburg op tijdelijke basis weggehaald.

Boymans kreeg in de laatste twee duels een basisplaats en hield daarmee Melvin Platje, met negen doelpunten clubtopscorer, op de bank. De Limburgse aanvaller maakte twee weken geleden ook het openingsdoelpunt tegen sc Heerenveen, maar opnieuw wist de Gelderse club geen punt over te houden aan de confrontatie: een 1-2-nederlaag. Daardoor stond NEC voor de vierde keer in de afgelopen vijf wedstrijden met lege handen.

Al is er nog geen helderheid over de slagingskans van de doelstelling, NEC wist op andere vlakken wel duidelijkheid te scheppen. Trainer Alex Pastoor verlengde zijn aflopende verbintenis in Nijmegen met een jaar en ook de gehuurde Victor Pálsson werd definitief overgenomen van New York Red Bulls.

Daarnaast blijft de club de hoop koesteren om in de toekomst het stadion te mogen uitbreiden. Dat is een voorwaarde om ook een groei te maken in de begroting. De clubleiding wil immers voorkomen dat het UEFA Cupavontuur uit het seizoen 2008-2009 weleens het laatste Europese optreden geweest zou kunnen zijn. Voor NEC staan er deze jaargang in ieder geval ook nog zeven finales op het programma. Om te beginnen met een confrontatie in Amsterdam, waar de Gelderse equipe in de historie wel vijf keer gelijkspeelde, maar nog nooit wist te winnen.

Tekst: Sander Berends
Foto's: NEC (bovenste) en Proshots Ronald Bonestroo