Menu
Tegenstander uitgelicht: NEC

Tegenstander uitgelicht: NEC

Al drie jaar op rij worden ze gemist, de play-offs om het laatste Europa League-ticket. Dit seizoen stelde NEC zich wederom ten doel om in het linkerrijtje te finishen. De ploeg van trainer Alex Pastoor speelt niet slecht, maar zal in de laatste dertien wedstrijden nog alle zeilen moeten bijzetten om de sprong naar de top negen te maken.

Vorige week zaterdag verloor NEC een cruciale wedstrijd in de strijd om de bovenste helft van de ranglijst. Roda JC zegevierde voor eigen publiek met 1-0. Daardoor werd de marge niet verkleind tot twee, maar zag de Gelderse club de concurrent juist weglopen naar een voorsprong van acht punten. Ervan uitgaand dat de twee ploegen die in de bekerfinale staan zich al rechtstreeks via de ranglijst plaatsen, zou positie negen voldoende kunnen zijn voor deelname aan de play-offs. Maar het duel met Roda JC verliep voor NEC in veel opzichten kenmerkend voor het seizoen tot dusver.

,,We hadden de wedstrijd volledig onder controle en waren op alle fronten beter. Alleen op één front niet en dat was de bal in het net schieten. De jongens hebben er alles aan gedaan,'' keek trainer Alex Pastoor terug. Scoren blijkt dit seizoen een groot euvel voor de ploeg. In 21 wedstrijden wist de Nijmegen Eendracht Combinatie twintig keer het net te vinden. Clubtopscorer Melvin Platje, die afgelopen zomer werd overgenomen van FC Volendam, heeft vijf goals achter zijn naam. Al is de Noord-Hollander niet zeker van een basisplaats.

Davy Klaassen maakte dit seizoen in de uitwedstrijd tegen NEC (0-3) zijn competitiedebuut en eerste doelpunt in Ajax 1. Davy Klaassen maakte dit seizoen in de uitwedstrijd tegen NEC (0-3) zijn competitiedebuut en eerste doelpunt in Ajax 1.

Vorig seizoen had NEC voor de eerste keer in de historie juist de topscorer van de Eredivisie in de gelederen. Björn Vleminckx scoorde 23 keer, maar werd voor 3,3 miljoen euro weggekaapt door Club Brugge. Een overgang die ook Udinese-huurling Niki Zimling waagde. Lorenzo Davids (FC Augsburg) en Bas Sibum (Alemannia Aachen) kozen voor een Duits avontuur, doelman Jasper Cillessen verkaste naar Ajax en aanvoerder Ramon Zomer werd aangetrokken door sc Heerenveen. De nieuwe trainer Alex Pastoor, opvolger van Wiljan Vloet, nam zijn aanvoerder Ryan Koolwijk mee van Excelsior. Nick van der Velden kwam over van AZ, Stef Nijland en Género Zeefuik werden gehuurd van PSV, Pavel Cmovs kwam terug van SC Veendam, Krisztian Vadócz van Osasuna, Abdisalam Ibrahim werd gehuurd van Manchester City en Kevin Conboy op het laatst opgehaald bij Esbjerg fB. In het najaar maakte de Hongaarse rechtsback Zoltán Szélesi ook nog de overstap naar Nijmegen.

De winterstop werd ingegaan met een teleurstellende vijftiende plaats. Maar de start van de tweede seizoenshelft gaf hoop door overwinningen op Vitesse (0-1, eerste winst in Arnhem sinds 1979) en ADO Den Haag (2-0). De laatste drie wedstrijden, inclusief de bekerontmoeting in de kwartfinale met PSV, gingen echter verloren. De club weet al dat het John Goossens komende zomer kwijtraakt aan Feyenoord en ook Lasse Schöne heeft al kenbaar gemaakt de deur van De Goffert achter zich dicht te zullen trekken. De clubleiding moet de komende tijd dus op zoek naar vervangers. Spelen in de play-offs kan die zoektocht zeker vergemakkelijken. Dan zullen er punten moeten worden gepakt. Al lijkt dat met het programma (FC Groningen, FC Utrecht en FC Twente) geen gemakkelijke opgave. Maar eerst het duel met Ajax. Winnen lukte NEC op Amsterdams grondgebied in de historie overigens nog nooit.

Voor het duel met NEC (Ajax - NEC begint om 14:30 uur) zijn nog kaarten beschikbaar. Er is een vrije verkoop.

Tekst: Martijn Mooiweer
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Koop hier direct je kaarten voor Ajax - NEC