Menu
Tegenstander uitgelicht: NEC

Tegenstander uitgelicht: NEC

Voor de tweede keer in anderhalve maand reist NEC af naar de Amsterdam ArenA. De ploeg van trainer Wiljan Vloet lijkt steeds meer op stoom te komen en hoopt de goede vorm gestalte te geven middels een verrassing in het bekertoernooi.

Op 11 december jongstleden won Ajax op de zeventiende speeldag van de competitie met 3-0. Al hadden de Amsterdammers het moeilijk en wist de ploeg van Martin Jol pas in de extra tijd van de eerste helft de score te openen. Het toonde toen reeds aan dat de Nijmegen Eendracht Combinatie op de weg terug is. Trainer Wiljan Vloet is sinds diens aanstelling medio november 2009, als opvolger van de opgestapte Dwight Lodeweges, verantwoordelijk voor de nieuw ingeslagen route. Onder zijn bewind is de strijdlust weer teruggekeerd en het positiespel veel beter verzorgd.

Daarnaast greep Vloet ook op het personele vlak in. Hij offerde Jong Oranje-international Rens van Eijden op ten gunste van Patrick Pothuizen en gaf onmiddellijk het vertrouwen aan de eerder verbannen Saidi Ntibazonkiza. De Burundese aanvaller betaalde dat in het uitduel met NAC Breda direct terug en liet twee knappe treffers aantekenen. Maar de belangrijkste vondst van Vloet vormde het neerzetten van oud-Ajacied John Goossens op nummer tien. De Heemskerker werd door Lodeweges gebruikt als linkermiddenvelder of linkerspits, maar komt centraal achter de spitsen veel beter uit de voeten. Eindelijk had NEC daarmee een vervanger voor Lasse Schöne gevonden, die eind september zijn kruisband afscheurde en dit seizoen niet meer in actie kan komen. Maar het loodlot sloeg bij NEC nogmaals toe. Op het afgelopen trainingskamp raakte Goossens geblesseerd aan zijn linkerenkel. De banden zijn dermate beschadigd, dat hij pas over twee weken zijn rentree kan maken.

Vloet moest gedwongen verder zoeken en vond in Jeffrey Sarpong zijn opvolger. Sinds de laatste dag van het kalenderjaar wordt de 21-jarige gehuurd van Ajax. Waar hij in Amsterdam op de linkerflank acteerde, stelde Vloet zijn aanwinst direct als aanvallende middenvelder op. Een plek waar Sarpong al drie jaar niet meer had gespeeld, maar de ingreep pakte in zijn debuutwedstrijd tegen Vitesse uitstekend uit.

Onder zijn regie zegevierde NEC anderhalve week geleden in de altijd beladen derby van Gelderland met 2-1. Het betekende pas de derde driepunter in competitieverband dit seizoen, na eerder sc Heerenveen (4-1) en AZ (0-1) te hebben geklopt. In de startende formatie tegen Vitesse had Vloet ook direct een plekje ingeruimd voor de andere nieuweling, Jeroen Heubach. De 35-jarige routinier wordt voor een half jaar gehuurd van FC Twente en voltooit als linkervleugelverdediger de defensieve linie, die stuk voor stuk uit oud-spelers van FC Twente bestaat.

De doelstelling, die voorafgaande aan het seizoen werd geformuleerd, is meestrijden om deelname aan de play-offs en zo lang mogelijk meedoen in de nationale beker. Met eerstgenoemde zou het vanwege de minieme onderlinge verschillen op de ranglijst nog zomaar goed kunnen komen. Over de uitkomst van het tweede doel wordt woensdagavond meer bekend.

Foto: Pro Shots/Jane Wessels
Tekst: Upton Park