Menu
Tegenstander uitgelicht: NEC

Tegenstander uitgelicht: NEC

Het is een vreemde gewaarwording. Vorig jaar overwinterde NEC nog Europees en liep het in de competitie de play-offs voor een nieuw startbewijs voor de Europa League op een punt mis. Na zestien speeldagen in de huidige jaargang staat de ploeg op de voorlaatste plaats. Wat een verschil.

De wedstrijd tegen koploper FC Twente ging afgelopen zondag met 3-4 verloren, maar de uitslag had net zo goed in Nijmeegs voordeel kunnen uitvallen. Bovendien mag niet vergeten worden dat NEC ruim 35 minuten met een man minder streed tegen de nog ongeslagen Tukkers. De getoonde speelwijze - het duel stond bol van strijd en voetbal in een moordend hoog tempo - moet vertrouwen hebben gegeven. En met de Gelderse burenruzie tegen Vitesse van volgende week voor de deur wachten voor de Nijmegen Eendracht Combinatie nog twee wedstrijden met een speciale lading.

De prestatie tegen FC Twente en de voorgaande twee gelijke spelen bij NAC Breda (3-3) en FC Groningen (2-2) staan in schril contrast met de voorgaande dertien wedstrijden van dit seizoen. Daarin was de ploeg nauwelijks vooruit te branden. Alleen de 4-1-zege op sc Heerenveen op de tweede speeldag en de verrassende 0-1-overwinning bij AZ zorgden voor blije gezichten in het Gelderse kamp. In de overige duels was het vaak aanmodderen. De 0-4-thuisnederlaag tegen PSV betekende voor trainer Dwight Lodeweges het sein om op te stappen. Niet zozeer de uitslag, maar wel het gegeven dat de openingstreffer al na zeventien seconden in het net lag als gevolg van drie individuele fouten, was voor hem de bekende druppel. Het dieptepunt volgde echter twee weken later, toen in eigen huis van hekkensluiter RKC Waalwijk werd verloren.

Natuurlijk zijn er de nodige verklaringen. De afgelopen periode raakte de club opnieuw haar beste spelers kwijt. Vergeleken met de ploeg waarmee NEC in 2008 Europees voetbal afdwong, mist het elftal de namen van onder anderen Peter Wisgerhof, Brett Holman, Jeremain Lens, Jonas Olsson en Krisztian Vadócz in de huidige kern. Afgelopen zomer nam succestrainer Mario Been na drie jaar afscheid in Nijmegen en hij haalde direct Dani Fernandez naar zijn nieuwe werkgever Feyenoord. Daarnaast kon NEC dit seizoen nog geen beroep doen op krachtmens en organisator Bas Sibum, die met een chronische heupblessure kampte, en scheurde spelverdeler Lasse Schöne in september zijn kruisband af. De Belg Björn Vleminckx, de duurste aankoop uit de historie van de club, had op zijn beurt tijd nodig om zich aan te passen aan zijn nieuwe omgeving.

In Wiljan Vloet contracteerde NEC afgelopen maand de trainer die de club weer naar oude glorietijden moet leiden. Hij laat de ploeg compacter spelen, zette oud-Ajacied John Goossens handig neer op de nummer tien positie en is harder in zijn benaderingswijze jegens de spelers. Het vertrouwen en de vechtlust, waar NEC de voorgaande seizoenen om bekend stond, lijken daarmee teruggekeerd. Al is de doelstelling van de ploeg geen linkerrijtje meer, maar handhaving en zo snel mogelijk wegkomen van de onderste plaatsen.

Tekst: Upton Park
Foto: Pro Shots/Ton Niessing