Menu
Tegenstander uitgelicht: NEC

Tegenstander uitgelicht: NEC

De woorden van trainer Mario Been na de laatste thuiswedstrijd van 2008 waren duidelijk. ,,We kunnen terugkijken op een goed jaar. We staan achtste in de competitie, zitten nog in de beker en overwinteren in Europees verband."

Gregory van der Wiel is Lorenzo Davids te snel af tijdens de wedstrijd tusen Ajax en NEC van dit seizoen in de Amsterdam ArenA. Gregory van der Wiel is Lorenzo Davids te snel af tijdens de wedstrijd tusen Ajax en NEC van dit seizoen in de Amsterdam ArenA.

De trainer vervolgt: ,,De komende tijd hopen we de volgende stapjes in onze ontwikkeling te maken, want we willen graag een stabiele subtopper worden.’’ Een dergelijk geluid was nog niet eerder in Nijmegen te horen. Het geeft de metamorfose aan die zich onder de eenmalig international heeft voltrokken. NEC plaatste zich vorig seizoen voor de play-offs en behaalde zo voor de derde keer in de historie Europees voetbal.
Ondanks een leegloop in de selectie afgelopen zomer stopte het sprookje niet. Op Europees vlak werd eerst Dinamo Boekarest geklopt en vervolgens overleefde NEC zelfs de poulefase van de UEFA Cup door zeges op Spartak Moskou en Udinese. Op 18 en 26 februari wacht Hamburger SV als volgende opponent.
De Europese successen zorgden in competitieverband ook voor puntverlies. Drie dagen na de verliespartij tegen Dinamo Zagreb leed NEC een 2-0 nederlaag in de Amsterdam ArenA en na de stunt tegen Udinese werd doelpuntloos gelijk gespeeld tegen laagvlieger ADO Den Haag. Vermoeidheid speelde toen ongetwijfeld een rol.
Zondag kan NEC echter volledig uitgerust aantreden. De Gelderlanders bereidden zich in Marbella voor op de tweede seizoenshelft. Een griepgolf zorgde er voor dat het oefenduel van afgelopen dinsdag tegen hoofdklasser Achilles’29 werd afgelast, maar de grootste zorg voor de Nijmegenaren zal echter de vraag zijn of Been tegen Ajax nog op de bank zit. Feyenoord trekt namelijk hard aan de geboren Rotterdammer. Een vertrek van de succescoach zal NEC – zeker nadat ook al sterkhouder Peter Wisgerhof bij FC Twente tekende - in het hart treffen. In haar laatste drie bezoeken aan De Goffert kon Ajax geen overwinning pakken. Als NEC haar doelstelling wil realiseren, zal die statistiek in ieder geval niet moeten wijzigen.
Jhon van Beukering. Foto: Pro Shots/Ton Niessing Jhon van Beukering. Foto: Pro Shots/Ton Niessing

Jhonny van Beukering heeft een haat-liefdeverhouding met Ajax. Zijn debuut in het betaalde voetbal luisterde hij op met een doelpunt in de Amsterdam ArenA, zijn kruisband scheurde hij als speler van FC Zwolle af tegen de hoofdstedelingen en de afgelopen jaren had hij een belangrijk aandeel in de ongeslagen thuisstatus van NEC tegen Ajax.
De 25-jarige spits verwacht voor de editie van komende zondag opnieuw een moeilijke wedstrijd. ,,Ajax heeft natuurlijk een goede ploeg, maar thuis zijn wij enorm lastig te verslaan. We gaan altijd voor de winst en de subtoppers lijken tegenwoordig even sterk als de topclubs. Ik hoop dat we onze goede serie kunnen voortzetten.’’ Zelf weet Van Beukering nog niet tegen wie hij speelt. Het zou zomaar eens oud-NEC-er en debutant Robbie Wielaert kunnen zijn. ,,Ik heb nooit met hem samengespeeld, maar het maakt me ook niet uit wie de tegenstander is. Ik ga er altijd vol tegenaan. Dat zal zondag niet anders zijn."
Tekst: Sander Berends