Menu
Tegenstander uitgelicht: NEC

Tegenstander uitgelicht: NEC

De woorden van trainer Mario Been na afloop van de gewonnen streekderby tegen Vitesse afgelopen zondag waren treffend. ,,Als we ook slechte wedstrijden winnen, worden we een subtopper. En dat willen we graag."

Ondanks de vele kansen voor Ajax eindigde de laatste editie tegen NEC in 0-0. Ondanks de vele kansen voor Ajax eindigde de laatste editie tegen NEC in 0-0.

Een doel dat gekoppeld zit aan het leveren van veel strijd. ,,Dat was onze kracht in het afgelopen halfjaar en het blijkt ook nu het middel te zijn om resultaten te halen. Zondag tegen Vitesse dachten we op halve kracht te kunnen winnen, maar dat lukt tegenwoordig niet meer.’’ In de tweede helft draaide de Nijmeegse Eendracht Combinatie een 0-1-achterstand om in een 3-1-zege door een kegelhard schot van Arek Radomski, een benutte strafschop van Youssef El-Akchaoui en een intikker in de extra tijd van Saïdi Ntibazonkiza. Door het winnen van de Gelderse burenruzie klom NEC naar positie vijf op de ranglijst.

De club voldoet daarmee voorlopig keurig aan de doelstelling, die opnieuw het behalen van de play-offs luidt. Vorig seizoen slaagden de Gelderlanders verrassend in die opzet. Halverwege het seizoen nam NEC een zeventiende positie in en ontstond de eerste portie kritiek. Maar de clubleiding bleef vertrouwen houden in trainer Been. In de winterstop werd de selectie bovendien versterkt met spelers als Bas Sibum, Dani Fernandez en Kevin Bobson. Met een ongelofelijke reeks van zeventien zeges in negentien wedstrijden bereikte NEC uiteindelijk zelfs Europees voetbal. In de eindstand werd een achtste plek veroverd, waarna achtereenvolgens Roda JC, FC Groningen en NAC Breda werden verslagen en deelname aan de UEFA Cup werd binnengehaald.

El-Akchaoui: ,,Het is altijd leuk om tegen Ajax te spelen." El-Akchaoui: ,,Het is altijd leuk om tegen Ajax te spelen."

In competitieverband miste Youssef El-Akchaoui het afgelopen seizoen geen enkele minuut. Ook na zes speeldagen in de huidige jaargang staat de teller van de 27-jarige vleugelverdediger nog op het maximum. Zondag zal de Marokkaanse international opnieuw vele keren over de linkerflank naar voren stomen. ,,Het is altijd leuk om tegen Ajax te spelen."

Waarom eigenlijk?
,,Ajax is een titelkandidaat, dat lijkt me duidelijk. De druk ligt vanmiddag bij hen en niet bij ons. Van een club als Ajax wordt verwacht dat ze elke week winnen. We maken echter zeker een kans op een punt of misschien wel meer. Bij Ajax zullen achterin ruimtes vrijkomen en we beschikken over enkele snelle aanvallers. Als iedereen op het veld zijn taken goed uitvoert, kunnen we zeker verrassen. We gaan er gewoon voor."

Weet je nog hoe het vorige seizoen afliep?
,,Jazeker, het werd 0-0. Ik denk achteraf gezien een terechte uitslag. Zij kregen kansen, net als wij. Na dertien minuten kregen we een strafschop, maar die werd helaas gemist. Ik begon tegenover Dennis Rommedahl en na rust kwam Luis Suarez voor hem in het veld. Dat verliep goed. Het is sowieso een compliment voor het team dat we de nul wisten te houden."


Tekst: Sander Berends