Menu
Tegenstander uitgelicht: NEC

Tegenstander uitgelicht: NEC

De schandvlek werd direct weggepoetst. Tot zijn grote schrik degradeerde NEC een kleine anderhalf jaar geleden uit de Eredivisie, maar het verloren terrein werd meteen goed gemaakt. NEC pakte overtuigend het kampioenschap in de Jupiler League en hoopt dit seizoen onder de nieuwe trainer Ernest Faber te verrassen in de Eredivisie.

Zondag 11 mei, 2014 aan die dag zullen de NEC-fans liever niet herinnerd willen worden. Na de tweede nederlaag tegen Sparta in de nacompetitie degradeerden de Nijmegenaren uit de Eredivisie. Een schok in het Nederlandse voetballandschap was waarneembaar. NEC had twintig jaar onafgebroken op het hoogste niveau gespeeld.

Het bleek een bedrijfsongevalletje, want NEC promoveerde direct terug. De ploeg was met afstand de beste in de Jupiler League en liet prachtige cijfers noteren. NEC pakte liefst 101 punten, en liet honderd keer het net van de tegenstander bollen. Met name het puntentotaal was indrukwekkend. NEC slechtte als eerste Nederlandse club ooit de magische grens van honderd punten.

Tol voor succes
NEC moest wel tol voor het succes betalen, want het raakte trainer Ruud Brood en smaakmaker Alireza Jahanbakhsh kwijt. Brood vertrok naar PSV om assistent van Phillip Cocu te worden. Zijn voorganger in Eindhoven Ernest Faber bewandelde de omgekeerde weg en werd de nieuwe man aan het roer in De Goffert. Faber moet het dus inmiddels stellen zonder Jahanbakhsh, die werd weggeplukt door AZ. Halverwege de week vertrok ook Sjoerd Ars, naar NAC. De spits was vrijdag bij zijn debuut meteen doeltreffend tegen Jong Ajax.

NEC was zelf ook actief op de transfermarkt en haalde onder meer oud-Ajacied Marco van Duin op bij Almere City. De goalie speelden jarenlang in de opleiding van Ajax en was uiteindelijk onder Marco van Basten zelfs nog even derde keeper. Bij de overige versterkingen valt vooral de diversiteit aan nationaliteiten op: onder meer de Engelsman Todd Kane, de Belg Bart Buysse, de IJslander Hannes Halldórsson, de Pool Wojciech Golla en de Portugees Janio Bikel kwamen de selectie versterken.

Subtop
De laatste jaren lieten de promovendi geen onaardige indruk achter in de Eredivisie, met PEC natuurlijk als ultiem voorbeeld. De Zwollenaars zijn doorgegroeid naar de subtop van de Eredivisie, het domein waar NEC ook jarenlang acteerde en hoopt terug te komen. Faber moet daarin de stuwende kracht zijn. De voormalig verdediger staat na zijn dienstverband bij FC Eindhoven voor de tweede keer op eigen benen. De voorgaande drie seizoenen was hij assistent bij PSV.

De rentree van NEC mocht er zijn. De Gelderlanders wonnen in de seizoensouverture met 1-0 van Excelsior. Navarone Foor schoot vlak voor tijd op voortreffelijke wijze de 1-0 binnen. Het vervolg was minder. Afgelopen week verloor NEC met 3-0 bij Heracles, waardoor het na twee speelronden in de middenmoot van de Eredivisie staat.

De statistieken spreken veruit in het voordeel van Ajax. De Amsterdammers wonnen de laatste zes uitwedstrijden bij NEC, de langstlopende winstreeks tegen huidige Eredivisie-teams. Ajax is inclusief thuisduels al zeventien competitiewedstrijden tegen NEC ongeslagen.

November 2005
De laatste overwinning van NEC op Ajax dateert van 6 november 2005. Romano Denneboom maakte destijds de enige treffer in Nijmegen. Johnny Heitinga deed 73 minuten mee. De laatste ontmoeting in De Goffert, in november 2013, leverde een 0-3-zege voor Ajax op. Siem de Jong maakte twee treffers en ook Nicolai Boilesen vond het net.

Een laatste detail: NEC is een van de vier competitiegenoten waartegen Ajax meer dan tweehonderd scoorde: 204 goals. Enkel FC Twente (224), Feyenoord (247) en Willem II (255) moesten vaker vissen.

Twee huidige Ajacieden hadden NEC als hun vorige werkgever. Jasper Cillessen brak er door en kwam tot 34 duels. Lasse Schöne noteerde 107 wedstrijden en 24 goals in het shirt van NEC.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Pro Shots/Peter Lous