Menu
Tegenstander uitgelicht: Olympique Lyon

Tegenstander uitgelicht: Olympique Lyon

Donderdagavond speelt Ajax de return voor de halve finale van de UEFA Europa League. De uitgangspositie ziet er voor de Amsterdammers met een 4-1-voorsprong goed uit. Om 21:05 uur zal er afgetrapt worden in het Parc Olympique Lyonnais. Ajax.nl praat je in vijf alinea's bij over de opponent.

Olympique Lyon werkte net als Ajax zondag zijn generale repetitie af. In hetzelfde stadion als waar donderdag wordt afgetrapt, ontving Lyon nummer 8 FC Nantes. De wedstrijd werd met 3-2 gewonnen. Alexandre Lacazette stond in tegenstelling tot afgelopen donderdag nu wel in de basis bij Olympique Lyon. Na ruim een uur spelen werd hij vervangen door Maxwel Cornet, die daarna nog twee keer trefzeker was.

Krachtmetingen met Europese grootmachten
De weg naar de halve finale leidde Lyon langs diverse sterke tegenstanders. Aanvankelijk kwam het uit in de UEFA Champions League, waar in een groep met Juventus, Sevilla en Dinamo Zagreb de derde plaats het hoogst haalbare bleek. Na instroom in de Europa League werd de club gekoppeld aan AZ. De Alkmaarders werden over twee duels totaal weggevaagd. Na de 1-4 bij AZ kreeg de ploeg van John van den Brom een 7-1-nederlaag te verwerken op bezoek bij Lyon.

Waakzame Bosz: 'Diegene neem ik niet eens mee naar Lyon'
Hele item ➡️ https://t.co/LRwBLRfiH0#UEL #lyoaja pic.twitter.com/GH9mifRO8o

— AFC Ajax (@AFCAjax) 9 mei 2017

In de achtste finale wachtte vervolgens AS Roma. De Fransen trakteerden de fans in het Parc Olympique Lyonnais wederom op veel doelpunten. In de eerste wedstrijd werd het namelijk 4-2 in het voordeel van Lyon. Op bezoek bij Roma werd een 2-1-nederlaag geleden maar desondanks stroomde de ploeg van trainer Bruno Génésio door naar de kwartfinale.

Next stop ➡ 🇫🇷!
Final stop ➡ 🇸🇪?#UEL #lyoaja pic.twitter.com/gUu5MIFUQo

— AFC Ajax (@AFCAjax) 9 mei 2017

Bij de laatste acht trof Lyon oud-Ajacied Ryan Babel en zijn teamgenoten van Besiktas. Na een 2-1-zege van Lyon in Frankrijk wisten de Turken in eigen huis met dezelfde cijfers te winnen. Maxime Gonalons besliste de uiteindelijke penaltyreeks in het voordeel van de Fransen.

Klein beetje perspectief door Mathieu Valbuena
In de halve finale kreeg Lyon zoals bekend weer veel doelpunten te verwerken. In Amsterdam werd het afgelopen donderdag maar liefst 4-1. Mathieu Valbuena scoorde de enige treffer voor de Fransen. De middenvelder fungeerde afgelopen weekend tegen FC Nantes overigens als invaller.

Lyon zal minimaal 3 doelpunten moeten maken om kans te maken op de finale in Stockholm. Bij 3-0 gaan de Fransen op basis van het gemaakte uitdoelpunt in Amsterdam door ten koste van Ajax. Een 4-1-overwinning zal zorgen voor een verlenging.

Lees ook: Feiten & Weetjes Olympique Lyon - Ajax

Tekst: Ajax.nl/Dries Govers
Foto: ProShots