Menu
Tegenstander uitgelicht: Olympique Marseille

Tegenstander uitgelicht: Olympique Marseille

Ajax heeft dankzij de benutte penalty van Luis Suarez vorige week nog volop kans om de kwartfinales van de UEFA Cup te bereiken. De uitslag van vandaag valt niet te voorzien.

Ismaïl Aissati in duel met Vitorino Hilton. Ismaïl Aissati in duel met Vitorino Hilton.

En dat komt omdat Olympique Marseille een aanvallende en vooral onvoorspelbare ploeg heeft. Eén ding is zeker: Marco van Basten kan het beter niet op strafschoppen aan laten komen.
De verdediging van l’OM is misschien het enige zorgenkindje van hoofdtrainer Erik Gerets. De achterhoede kreeg in de Franse competitie tot nu toe 26 treffers tegen, zeven meer dan middenmoter Stade Rennes. De opvallendste verschijning in de laatste linie is Taye Taiwo. Deze Nigeriaanse international speelt linksback en werd bekend door het jeugd-WK in 2005 in Nederland. Nigeria – met toen ook Chelsea-middenvelder Obi Mikel nog in de gelederen – eindigde dat toernooi als tweede achter wereldkampioen Argentinië.
Op het middenveld staan overwegend veel creatieve en aanvallende middenvelders. Hatem Ben Arfa, Modeste M’Bami, Mathieu Valbuena en natuurlijk Boudewijn Zenden zijn berucht door hun offensieve impulsen. De aanval van Olympique Marseille – momenteel tweede in de Ligue 1 - is imponerend. Mamadou Niang en Bakari Koné zijn allebei snel, behendig en levensgevaarlijk in de zestienmeter. Niet voor niets scoorde l’OM al 43 keer in de Franse Ligue 1. Niang is koploper in de ranglijst van beslissende passes, Koné is clubtopscorer met acht doelpunten. Dat geeft al aan, dat veel verschillende spelers doelpunten kunnen maken voor Olympique.
Verder is het opmerkelijk dat Olympique Marseille erg wisselvallig speelt. Zowel in de Franse competitie als in Europa. In de groepsfase van de Champions League verloor de zwak opererende ploeg verdiend met 2-0 van PSV in Eindhoven, maar in het Stade Vélodrome werden de Brabanders van het veld geblazen: 3-0. Ook FC Twente kan meepraten over de onvoorspelbaarheid van l’OM. De Tukkers beleven in de vorige ronde gemakkelijk overeind in Frankrijk (0-1), maar beten hun tanden stuk in de return: 0-1. De strafschoppenreeks in de Grolsch Veste leerde dat Ajax het vandaag beter niet op penalty’s kan laten aankomen. De equipe van Gerets miste er niet één en doelman Sander Boschker was kansloos op de perfect getrapte strafschoppen van Olympique.
In de eerste wedstrijd tegen Ajax viel Boudewijn Zenden in. De verwachting is dat hij tijdens de return wel in de basis start. In de eerste wedstrijd tegen Ajax viel Boudewijn Zenden in. De verwachting is dat hij tijdens de return wel in de basis start.

Boudewijn Zenden speelde al in Nederland, Spanje en Engeland en maakt sinds vorig seizoen deel uit van de equipe van Olympique Marseille. Hij voorziet een mooi duel in Amsterdam vanavond.
Hoe is er in Marseille gereageerd op de 2-1 overwinning op Ajax in de eerste ronde?
,,Een beetje teleurstellend. De tegengoal die we incasseerden, maakt het nog spannend. Maar op basis van het eerste duel verdienen wij het om door te gaan. In mijn ogen hebben we in Marseille terecht gewonnen. We scoorden twee keer en kregen genoeg kansen. Als het 3 of 4-1 was geworden, had Ajax niets kunnen zeggen. Aan de ander kant is dit uitgangspunt altijd beter dan een gelijkspel. Wij hebben de beste kaarten in handen.’’
Er gebeurde ontzettend veel in de beginfase van het duel in Marseille.
,,Vorige week wilden we Ajax meteen onder druk zetten en het tempo van de wedstrijd dicteren. Dat lukte aardig, maar nadat we met elf tegen tien kwamen te spelen, ging dat minder. Dat zie je wel vaker; het is net alsof de numerieke meerderheid dan onbewust een stapje minder doet. Via mijn invalbeurt probeerde ik het spel meer vanaf de zijkanten te laten lopen. Steeds van links naar rechts, zodat de tegenstander uit elkaar wordt getrokken. Dat lukte een paar keer, zoals met de kans voor Niang. Die bal ging curieus via de paal en keeper Kenneth Vermeer niet in het doel.’’
Wat voor wedstrijd verwacht je vanavond?
,,Wij willen in een Europees uitduel altijd scoren. Anders loop je net als Fiorentina het risico dat Ajax er in de laatste fase eentje binnenschiet. En dan staan we met lege handen. Omdat Ajax ook moet komen, verwacht ik een mooie en aanvallende wedstrijd.’’
Hoe is het om weer terug in Nederland te zijn?
,,Ik vind het altijd leuk om in de ArenA te voetballen. Hier heb ik met PSV en Oranje veel gewonnen en ook wel eens een goaltje meegepikt. Het is een fantastisch stadion, met een goede sfeer.’’
Tekst: Patrick Leemans