Menu
Tegenstander uitgelicht: Panathinaikos

Tegenstander uitgelicht: Panathinaikos

Ajax treft donderdag opnieuw een Griekse tegenstander. Op bezoek bij Panathinaikos wordt de groepsfase van de UEFA Europa League afgetrapt. Ajax.nl praat je in vijf alinea's bij over de opponent.

* Panathinaikos kende een goede generale repetitie door met 3-0 te winnen bij Levadiakos. De doelpunten werden gemaakt door Cristian Ledesma, Wakaso Mubarak en Sebastián Leto. Het was pas de eerste speelronde van de Super League, die de laatste decennia wordt gedomineerd door Olympiakos Piraeus. De alleenheerser laat doorgaans alleen wat kruimels over voor de overige ploegen. In de afgelopen twintig jaar werd Olympiakos maar twee keer geen kampioen. In beide gevallen ging Panathinaikos toen met de titel aan de haal.

* Panathinaikos is al de tweede Griekse tegenstander in deze nog prille Europese campagne van Ajax. Eerder werden in de derde voorronde van de Champions League succesvol de degens gekruist met PAOK. Na een 1-1-remise in Amsterdam zegevierden de Ajacieden in Thessaloniki met 1-2 door twee treffers van Davy Klaassen. PAOK had het ticket voor de voorrondes van het miljoenenbal overigens weggepikt voor de neus van Panathinaikos dat als tweede was geëindigd in de competitie. PAOK was in de play-offs echter de sterkste en behaalde in de kleine competitie met vier teams een puntje meer dan Panathinaikos.

* Om het hoofdtoernooi van de Europa League te bereiken diende Panathinaikos twee voorrondes te overleven. Eerst werd succesvol met het Zweedse AIK afgerekend. Na een 1-0-zege voor eigen publiek werd in Scandinavië met 0-2 gewonnen. Vervolgens werd andermaal een Scandinavische tegenstander een illusie armer gemaakt: het Deense Brøndby. Na een 3-0-overwinning in de heenwedstrijd was de return in Denemarken (1-1) nog slechts een formaliteit.

* Met Marcus Berg heeft Panathinaikos een voormalig speler uit de Eredivisie onder contract. De spits scoorde vorige week nog voor Zweden tegen het Nederlands elftal (1-1) bij de start van de WK-kwalificatiecampagne. In Nederland was Berg vooral succesvol voor FC Groningen. Na te zijn verkocht aan Hamburger SV belandde de inmiddels 30-jarige aanvaller in het seizoen 2010-2011 bij PSV, maar in Eindhoven kwam hij minder goed uit de verf. Danijel Pranjić was de voorgaande drie seizoenen bij Panathinaikos actief, maar koos recentelijk voor een Sloveens avontuur.

* Ajax trof Panathinaikos driemaal eerder in Europees verband. Vooral de eerste ontmoeting in mei 1971 zal bij oudere Ajax-fans nog op het netvlies staan. Ajax won op Wembley de finale van de Europa Cup 1 met 2-0 door goals van Dick van Dijk en Arie Haan. In het voorjaar van 1996 troffen Ajax en Panathinaikos elkaar opnieuw en wederom met een memorabele afloop tot gevolg. Ten koste van de Grieken bereikten de Ajacieden, destijds titelhouder, de finale van de Champions League.
Panathinaikos won weliswaar de heenwedstrijd in Amsterdam met 0-1, maar in Athene stelde de ploeg van Louis van Gaal ruimschoots orde op zaken: 0-3.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto:
Panathinaikos