Menu
Tegenstander uitgelicht: Panathinaikos

Tegenstander uitgelicht: Panathinaikos

De vijfde speelronde van de groepsfase van de UEFA Europa League wordt door Ajax en Panathinaikos totaal verschillend benaderd. Waar de Ajacieden al zeker zijn van Europese overwintering, balanceert de Griekse tegenstander op het randje van uitschakeling. Ajax.nl praat je in vijf alinea's bij over de opponent van donderdagavond.

* Panathinaikos komt met weinig wedstrijdritme naar Amsterdam. Alle Griekse competities werden op 10 november tot nader order stilgelegd. Het besluit was een reactie op de mogelijke brandstichting in het vakantiehuis van Giorgis Bikas, baas van de nationale scheidsrechterscommissie. Het bezoek aan Ajax donderdag wordt voor Panathinaikos de eerste wedstrijd in drie weken tijd. De Griekse topclub verkeerde voor de competitiestop overigens niet in al te beste vorm. Na vier speelronden leidde Panathinaikos nog de dans, maar vier wedstrijden later bedraagt de achterstand op alleenheerser Olympiakos Piraeus alweer zeven punten.

* Ook in Europees verband gaat het verre van vlekkeloos. Sterker nog, Panathinaikos balanceert op het randje van uitschakeling. Mocht Celta de Vigo of Standard Luik één van zijn laatste twee duels winnen, dan is het einde verhaal voor de Grieken. Panathinaikos pakte enkel een punt bij Standard Luik en verloor verder van Ajax (1-2), Celta de Vigo (2-0) en Standard Luik (0-3). Zodoende heeft Panathinaikos vier punten minder dan de gedeelde nummers twee Celta en Standard.

Stijlvolle balbehandeling van Víctor Ibarbo.
Stijlvolle balbehandeling van Víctor Ibarbo.

* Panathinaikos is al de tweede Griekse tegenstander in deze nog prille Europese campagne van Ajax. Eerder werden in de derde voorronde van de Champions League succesvol de degens gekruist met PAOK. Na een 1-1-remise in Amsterdam zegevierden de Ajacieden in Thessaloniki met 1-2 door twee treffers van Davy Klaassen. PAOK had het ticket voor de voorrondes van het miljoenenbal overigens weggepikt voor de neus van Panathinaikos dat als tweede was geëindigd in de competitie. PAOK was in de play-offs echter de sterkste en behaalde in de kleine competitie met vier teams een puntje meer dan Panathinaikos.

* Met Marcus Berg heeft Panathinaikos een voormalig speler uit de Eredivisie onder contract. De spits scoorde in september nog voor Zweden tegen het Nederlands elftal (1-1) bij de start van de WK-kwalificatiecampagne en was later die maand ook in de heenwedstrijd tegen Ajax doeltreffend. In Nederland was Berg vooral succesvol voor FC Groningen. Na te zijn verkocht aan Hamburger SV belandde de inmiddels 30-jarige aanvaller in het seizoen 2010-2011 bij PSV, maar in Eindhoven kwam hij minder goed uit de verf. Danijel Pranjić was de voorgaande drie seizoenen bij Panathinaikos actief, maar koos afgelopen zomer voor een Sloveens avontuur.

* Ajax trof Panathinaikos voor dit seizoen driemaal eerder in Europees verband. Vooral de eerste ontmoeting in mei 1971 zal bij oudere Ajax-fans nog op het netvlies staan. Ajax won op Wembley de finale van de Europa Cup 1 met 2-0 door goals van Dick van Dijk en Arie Haan. In het voorjaar van 1996 troffen Ajax en Panathinaikos elkaar opnieuw en wederom met een memorabele afloop tot gevolg. Ten koste van de Grieken bereikten de Ajacieden, destijds titelhouder, de finale van de Champions League. Panathinaikos won weliswaar de heenwedstrijd in Amsterdam met 0-1, maar in Athene stelde de ploeg van Louis van Gaal ruimschoots orde op zaken: 0-3.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Pro Shots