Menu
Tegenstander uitgelicht: PEC Zwolle

Tegenstander uitgelicht: PEC Zwolle

Nu al is het een legendarische foto. Een Zwolle-fan postte een afbeelding van de Champions League-loting op Facebook, nadat hij iets aan het beeld had gesleuteld. Op het kaartje dat Gianni Infantino, de secretaris-generaal van de UEFA, uit het balletje haalde stond niet de naam Ajax, maar PEC Zwolle. Een internethit was geboren. Het zegt alles over de hysterie die in Overijssel is losgebroken rond koploper PEC.

Als promovendus kende PEC vorig jaar een extreem goed seizoen. Een elfde plaats in de Eredivisie, een halvefinaleplek in de KNVB Beker en dat alles behaald met aantrekkelijk combinatievoetbal onder technische leiding van Art Langeler en Jaap Stam. Eén ding was zeker: zo’n superseizoen zou dit jaar onmogelijk zijn. Al was het alleen al omdat de Blauwvingers de laatste jaren nogal wat clubiconen inleverden.

Vorig jaar al moest PEC verder zonder technisch directeur Bert Konterman. De oud-international koos voor een trainerscarrière. Afgelopen zomer trokken ook Langeler en Stam de deur van het IJsseldelta Stadion achter zich dicht. De hoofdtrainer werd door PSV binnengehaald als hoofd opleidingen. De assistent trok naar Ajax. Daarnaast borg ook routinier en clubman pur sang Arne Slot de voetbalschoenen nog eens op.

Vier cultuurbewakers verliezen in twee jaar tijd is wel erg veel van het goede. Dat besefte ook preses Adriaan Visser. Als tegenzet haalde hij daarom een nieuw clubicoon binnen, Ron Jans. De oud-trainer van FC Groningen, sc Heerenveen en Standard Luik is een geboren Zwollenaar, die zijn actieve carrière in 1976 begon bij PEC en daar vervolgens nog zes jaar speelde. Met hem keerde er een verloren zoon als hoofdcoach terug.

Ron Jans keerde als verloren zoon terug bij Zwolle als hoofdtrainer. Ron Jans keerde als verloren zoon terug bij Zwolle als hoofdtrainer.

De trainer is zijn clubje altijd op de voet blijven volgen. Ongetwijfeld was hij dus op de hoogte van de rol die Visser in de opmars van PEC speelde. De voorzitter rolde bij zijn aantreden in 2009 een vierjarenplan uit, dat moest leiden tot een breed gedragen regioclub, die topvoetbal in de Eredivisie zou spelen. Een doelstelling die zijn club al binnen drie jaar realiseerde. Op sportief vlak met de titel in de Jupiler League van 2012 en op marketingtechnisch gebied met de slimme naamsverandering van FC naar het nostalgische PEC Zwolle. Daarnaast ging de club een rol bekleden als bindmiddel van de regio IJsseldelta.

Om Jans binnen te kunnen halen, ontvouwde Visser, de CEO van afvalverwerker Sita, een nieuwe ambitie. PEC moet in 2016 een stabiele middenmotor zijn op Eredivisieniveau. Evenals zijn vorige meerjarenplan lijkt PEC ook nu ruim voor de gestelde termijn alweer aan alle doelstellingen te voldoen. De Eredivisie is dit seizoen slechts vijf duels onderweg, maar met dertien punten is PEC de trotse koploper. Hoe goed vorig seizoen ook was, niemand heeft het meer over Langeler, Stam en Slot. De club is in de ban van de huidige status.

Een succes dat nieuwe helden kent. Uiteraard is Jans voorlopig de gevierde man, maar in zijn schaduw wordt ook de opvolger van Bert Konterman bedolven onder de schouderklopjes. Technisch directeur Gerard Nijkamp sloeg deze zomer op de transfermarkt namelijk geweldige slagen. Met Kamohelo Mokotjo, Guyon Fernandez (beiden Feyenoord) en Stef Nijland (PSV) haalde hij voor PEC-begrippen topspelers in huis, die het ook nog eens waarmaken en door het publiek al in de armen zijn gesloten.

De meeste complimenten verdiende Nijkamp echter doordat hij publiekslieveling Mateusz Klich definitief over wist te nemen van VfL Wolfsburg. De Pool ontwikkelde zich in Zwolle tot international en is de volgende speler die PEC van cash gaat voorzien. Daarmee zal de middenvelder in de voetsporen treden van Youness Mokhtar.

De Marokkaanse linksbuiten kwam vorig seizoen over uit de Beloften van PSV en draaide menige Eredivisieback dol. Dat viel ook FC Twente op, dat in de slotdagen van de transfermarkt Mokhtar bij Zwolle wegkaapte. Het verlies van de smaakmaker zal zwaar wegen. In de vijf duels van dit seizoen was de buitenspeler veruit de gevaarlijkste aanvaller. Toch weigert PEC te treuren om zijn vertrek. De club is er juist trots op dat het spelers aflevert aan de nationale top en ziet daarin de bevestiging van de eigen groei.

Bovendien schakelde Nijkamp razendsnel en legde hij de opvolger van Mokhtar alweer vast. Van MVV kwam Leroy Labylle over. Meerdere Eredivisieclubs joegen op de handtekening van de Belg. Dat de aanvaller koos voor PEC was alweer zo’n aanwijzing dat de club er goed opstaat en de juiste koers vaart. Rochdi Achenteh (FC Eindhoven), Darryl Lachman (Beloften FC Groningen), Bart van Hintum (FC Oss) en Maikel van der Werff (FC Volendam) zijn naast Mokhtar ook voorbeelden van jongens die vanuit de Jupiler League of Beloften de mogelijkheid kregen om zich in Zwolle te ontwikkelen tot waardige Eredivisiespelers en die kans pakten.

Het zal niet genoeg zijn om Zwolle volgend seizoen inderdaad in een Champions League-balletje te laten verdwijnen. Maar niemand moet raar opkijken als PEC zich dit seizoen wel mengt in de strijd voor de play-offs om Europees voetbal. Preses Visser zal glunderend toekijken.

Tekst: Ajax.nl/Martijn Mooiweer
Middelste foto: Pro Shots/Peter Lous