Menu
Tegenstander uitgelicht: PEC Zwolle

Tegenstander uitgelicht: PEC Zwolle

In vier jaar tijd kan er veel veranderen. In 2009 was FC Zwolle nog de paria van het Nederlandse profvoetbal na het breed uitgemeten bitterbalincident rond de toenmalige trainer Jan Everse. Nu wordt de club - onder de in ere herstelde naam PEC - juist doodgeknuffeld.

Kwestie van nieuwe bezems die schoon vegen, want het bestuur en management, die destijds in ordinair moddergooien met de uiteindelijk ontslagen Everse verzandden, zijn bijna compleet vervangen. De grote roerganger achter de metamorfose van lelijk eendje tot knuffelbeer in de hoofdstad van Overijssel is Adriaan Visser. Hij trad in mei 2009 als preses aan om de chaos op te ruimen en liet zien een perfect gevoel te hebben voor de juiste poppetjes op de juiste plaats.
Als opvolger van Everse toverde hij de volslagen onbekende Art Langeler uit de hoge hoed. De sportleraar had in de eigen opleiding indruk gemaakt als jeugdtrainer en hoofd opleidingen en kreeg de kans uit de anonimiteit te treden. Velen schreven zijn benoeming toe aan het feit dat FC Zwolle op dat moment geen cent te makken had en de ex-speler van De Graafschap de enige man binnen de club was met de benodigde papieren. Een opvatting die hij in drie jaar tijd volledig logenstrafte door zich te profileren als welbespraakte oefenmeester, met een voorliefde voor attractief voetbal.

Volgend seizoen weer bij Ajax, nu teamcoach van PEC Zwolle; Jaap Stam. Volgend seizoen weer bij Ajax, nu teamcoach van PEC Zwolle; Jaap Stam.

De slimste zetten deed Visser door twee clubiconen naar voren te schuiven als nieuwe boegbeelden. In het kader van zijn trainersdiploma’s snuffelde Jaap Stam al wat rond op de club. Om de regelgeving van de KNVB te omzeilen gaf de preses de ex-international de functiebenaming ‘teamcoach’ mee. Zo kon de voormalige speler van onder meer PSV, Manchester United, Lazio Roma, AC Milan en Ajax nadrukkelijker bij het eerste elftal worden betrokken. Daarnaast loodste hij Bert Konterman binnen als technisch manager. Samen met Stam en Langeler zorgde de ex-speler van Feyenoord, Glasgow Rangers en Oranje voor een nieuwe lente in Zwolle.
Met het nieuwe stadion als financieel vliegwiel scoutte Konterman slim de talentvolste spelers uit de Jupiler League en buiten de boot gevallen beloften van Eredivisieclubs. Die vulde hij aan met de beste eigen kweek waar Langeler in het verleden al mee werkte. Samen met Stam boetseerde Langeler een vlot combinerend elftal. De kwaliteiten van het technische trio leken na twee jaar al promotie op te leveren, maar FC Zwolle verspeelde in 2011 een riante voorsprong van dertien punten (winterstop) en leek na een uittocht van spelers opnieuw te kunnen beginnen.

Langeler, Stam en Konterman herhaalden hun technische kunstje echter en werden vorig seizoen wel kampioen van de Jupiler League. Om de promotie commercieel volledig uit te baten, deed Visser andermaal een slimme zet. Hij wakkerde de nostalgische gevoelens van de regio aan door de clubnaam te veranderen in PEC Zwolle, zoals de club tot het faillissement van 1990 ook al heette. Mede daardoor lijkt het IJsseldelta Stadion (10.000 plaatsen) nu al te klein en wordt er nagedacht over uitbreiding om de ambities verder vorm te geven. PEC wil namelijk binnen nu en drie jaar meedoen om plek acht tot en met tien in de Eredivisie.
Om die doelstelling te verwezenlijken, wordt er weer een flink beroep gedaan op de mensenkennis van Visser. Konterman verliet de club afgelopen zomer al, omdat hij zich liever als trainer wilde bekwamen. Na dit seizoen vertrekt Stam naar Ajax en verlaat Langeler de club eveneens.
Ondertussen strijdt PEC tegen degradatie, waardoor korte en lange termijn elkaar momenteel volop kruisen aan de Zwolse Ceintuurbaan. Na de complimenten is de club nu ook op zoek naar punten. Een opzet die na de winterstop onder meer slaagde door thuis tegen Feyenoord (3-2) en FC Twente (1-1) en uit bij PSV (1-3) te verrassen. Ajax is dus gewaarschuwd.

Tekst: Ajax.nl/Martijn Mooiweer
Foto's: PEC Zwolle (bovenste) en Ajax.nl/Louis van de Vuurst