Menu
Tegenstander uitgelicht: PEC Zwolle

Tegenstander uitgelicht: PEC Zwolle

Het winnen van de KNVB-Beker en de Johan Cruijff Schaal, een ticket voor Europees voetbal en een vaste waarde in het linkerrijtje van de Eredivisie. De supporters van PEC Zwolle kunnen hun geluk de laatste jaren niet op. Ook dit seizoen doet de ploeg van Ron Jans het weer prima. Een kleine vormcrisis – dat is het tegenwoordig als PEC vier wedstrijden op rij niet wint – werd vorige week overtuigend het hoofd geboden.

Het kan snel gaan. In het seizoen 2010-2011was Zwolle nog de schlemiel van het Nederlandse profvoetbal. Een ogenschijnlijk riante voorsprong van dertien punten verdween na de winterstop als sneeuw voor de zon. Daardoor werd niet Zwolle, maar RKC kampioen van de Jupiler League. Een jaar later lukte het Ard Langeler ondanks een flinke leegloop wel om zijn ploeg naar het kampioenschap te loodsen. De felbegeerde promotie naar de Eredivisie werd een feit.

Hoe het ‘sprookje’ op het hoogste niveau vervolgens verliep, is grotendeels bekend. PEC toonde zich op voetballend gebied een versterking voor de Eredivisie en groeide gestaag door richting de subtop. PEC zette zich echter vooral via de beker op de nationale voetbalkaart.

De Zwollenaren bereikten tweemaal op rij de finale. Vooral die van vorig jaar april zal veel fans nog helder op het netvlies staan. Ajax werd met oogstrelend spel op een 5-1 nederlaag getrakteerd. Het Zwolse feest kon niet op. Het was voor de club de eerste prijs op het hoogste niveau, die al snel gevolgd werd door een tweede. Enkele maanden later won PEC de Johan Cruijff Schaal. Wederom werd Ajax verslagen.

Pech
Als gevolg van de bekerwinst mocht Zwolle voor het eerst Europa in. PEC stroomde in de play-offronde van de Europa League in, maar trof het niet met de loting. De blauw-witten werden gekoppeld aan de Tsjechische topclub Sparta Praag. PEC kwam in de heenwedstrijd voor eigen publiek alleraardigst voor de dag, maar werd mager beloond: 1-1. In de return in Praag moest PEC vervolgens het hoofd buigen en werd met 3-1 verloren.  

Binnen de eigen landsgrenzen zette PEC zijn opmars voort. De ploeg eindigde in de competitie keurig als zesde. In de play-offs kon niet opnieuw een Europees startbewijs worden bemachtigd, want in de eerste ronde was Vitesse over twee duels te sterk.

Daarmee werd ook de tweede kans op Europees voetbal verspeeld. De eerste troef, de bekerfinale, leverde ook al geen succes op. PEC droomde van bekerprolongatie, maar ging in de eindstrijd met 2-0 onderuit tegen FC Groningen. Albert Rusnák was de executeur van het vonnis.  

Hoog Ajax-gehalte
Dit seizoen heeft PEC een hoog-Ajax gehalte in de selectie. Vleugelaanvallers Queensy Menig en Sheraldo Becker zijn uitgeleend om ervaring op het hoogste niveau op te doen. Daarnaast werden Mickey van der Hart en Abdel Malek El Hasnaoui overgenomen van Ajax. De clubloze Boban Lazic werd na een proefperiode vastgelegd en Quasim Bouy kwam op huurbasis van Juventus over.

Van het half dozijn oud-Ajacieden maakte Becker de meeste speelminuten en bovendien de meeste indruk. De aanvaller is vermoedelijk zondag weer beschikbaar na een bovenbeenkwetsuur

Van der Hart hoeft waarschijnlijk niet op speeltijd te rekenen. Hij is tweede keeper achter Kevin Begois. Menig kwam tot op heden twaalf van de dertien duels in actie, waarvan vijf keer als invaller. El Hasnaoui, Bouy en Lazic kwamen tot respectievelijk negen, acht en drie duels.

Aanwinst
Zonder de vele Ajacieden tekort te doen, was de belangrijkste aanwinst waarschijnlijk Lars Veldwijk. De spits keerde na een mislukt avontuur bij Nottingham Forest terug op de Nederlandse velden en schiet dit seizoen met scherp.

PEC schoot dit seizoen uit de startblokken. De equipe van Ron Jans pakte veertien punten uit de eerste zes duels. Van de volgende zeven wedstrijden, inclusief het verloren bekerduel tegen Feyenoord, werd er slechts één gewonnen. Daardoor moest PEC terrein prijsgeven op de ranglijst. Vorige week doorbrak de ploeg de negatieve spiraal met een klinkende 0-5-zege bij Roda JC.

PEC is inmiddels vijf duels op rij ongeslagen tegen Ajax. De laatste drie ontmoetingen eindigden in een gelijkspel.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Louis van de Vuurst