Menu
Tegenstander uitgelicht: PEC Zwolle

Tegenstander uitgelicht: PEC Zwolle

Achtste in de Eredivisie, een plek in de subtop, meedoen in én om de play-offs. Het lijkt allemaal vanzelfsprekend te worden voor PEC Zwolle. Dat is misschien nog wel het grootste compliment voor de Zwollenaren, die sinds de promotie in 2012 snel naam maakten.

Het kan snel gaan. In het seizoen 2010-2011was Zwolle nog de schlemiel van het Nederlandse profvoetbal. Een ogenschijnlijk riante voorsprong van dertien punten verdween na de winterstop als sneeuw voor de zon. Daardoor werd niet Zwolle, maar RKC kampioen van de Jupiler League. Een jaar later lukte het Ard Langeler ondanks een flinke leegloop wel om zijn ploeg naar het kampioenschap te loodsen. De felbegeerde promotie naar de Eredivisie werd een feit.

Hoe het ‘sprookje’ op het hoogste niveau vervolgens verliep, is grotendeels bekend. PEC toonde zich op voetballend gebied een versterking voor de Eredivisie en groeide gestaag door richting de subtop. PEC zette zich echter vooral via de beker op de nationale voetbalkaart.

Prijzen
De Zwollenaren bereikten tweemaal op rij de finale. Vooral die van 2014 zal veel fans nog helder op het netvlies staan. Ajax werd met oogstrelend spel op een 5-1 nederlaag getrakteerd. Het Zwolse feest kon niet op. Het was voor de club de eerste prijs op het hoogste niveau, die al snel gevolgd werd door een tweede. Enkele maanden later won PEC de Johan Cruijff Schaal. Wederom werd Ajax verslagen.

Ook vorig seizoen haalde PEC de eindstrijd, maar prolongatie zat er niet in. FC Groningen was met 2-0 te sterk. Daardoor mocht PEC niet voor het tweede jaar op rij Europa in.

Dit seizoen heeft PEC een hoog-Ajax gehalte in de selectie. Vleugelaanvallers Queensy Menig en Sheraldo Becker zijn uitgeleend om ervaring op het hoogste niveau op te doen. Daarnaast werden Mickey van der Hart en Abdel Malek El Hasnaoui overgenomen van Ajax. De clubloze Boban Lazic werd na een proefperiode vastgelegd en Quasim Bouy kwam op huurbasis van Juventus over.

Ajacieden
Vooral Menig kan op veel speelminuten rekenen. Hij speelde mee in 27 van de 28 competitieduels. Collega-vleugelflitser Becker begon spectaculair, maar is mede door blessures wat terugvallen. Hij heeft zeventien competitiewedstrijden achter zijn naam dit seizoen. Dat zijn er drie minder dan Bouy, ooit een veelbelovend talent in de Ajax-opleiding. De middenvelder koos toen voor Juventus, en heeft nu al de nodige verhuurperiodes achter de rug. Van der Hart is inmiddels weer terug in de basis. Hij keepte de laatste reeks wedstrijden.

De man op wie het spel van Zwolle grotendeels is afgestemd is Lars Veldwijk. De sterke spits brak door bij Excelsior en ging vervolgens een Engels avontuur aan. Zijn verblijf bij.Nottingham Forest werd geen succes, waarna hij terugkeerde in Nederland. Bij PEC heeft Veldwijk zijn vorm hervonden. Hij was al goed voor dertien goals en negen assists.

PEC lijkt inmiddels weer een stabiele basis gevonden te hebben. Vijf van de laatste zeven duels werden gewonnen, waardoor de doelstelling – het halen van de play-offs – nog altijd mogelijk is. Daarvoor was het wisselvalligheid troef. PEC kwam met een 5-2-zege op Heerenveen nog wel goed uit de startblokken na de winterstop, maar bleef daarna vier duels verstoken van een overwinning. De thuiszege op Feyenoord half februari gaf het vertrouwen een boost.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Pro Shots/Ronald Bonestroo