Menu
Tegenstander uitgelicht: PEC Zwolle

Tegenstander uitgelicht: PEC Zwolle

Ajax hoopt zaterdagavond ten koste van PEC Zwolle zijn zesde zege op rij te boeken. Ajax.nl praat je in vijf alinea's bij over de opponent.

* PEC Zwolle kent een slechte start van het seizoen. De ploeg van Ron Jans verzamelde slechts twee punten uit de eerste zes duels en heeft daarmee de rode lantaarn in handen. Mocht PEC zaterdag in de Amsterdam ArenA het onderspit delven, dan beleeft de club zijn slechtste seizoensstart ooit in de Eredivisie. Vier seizoenen geleden bleef PEC ook de eerste zes duels zonder zege, maar werd in de zevende speelronde tegen Willem ll de ban gebroken.

* De statistieken spreken voor zaterdag in Amsterdams voordeel. PEC Zwolle bracht zestien maal eerder in competitieverband een bezoek aan Ajax, maar wist nog nooit te winnen. De schamele oogst is twee remises en veertien nederlagen. Beide keren dat PEC met een punt van het veld stapte was na een doelpuntloze remise, waarvan de meest recente in oktober 2014 was. Het andere gelijkspel dateert van februari 1989. Plaats van handeling was stadion De Meer. In april won Ajax nog met 3-0 van PEC Zwolle.

* Diederik Boer, de huidige reservedoelman van Ajax, geldt als een clubicoon van Zwolle. De goalie stond er tussen 1998 en 2014 onder contract. Boer maakte in het voorjaar van 2003 uitgerekend tegen Ajax zijn debuut en kwam uiteindelijk tot 297 competitie-optredens voor Zwolle. Overigens viert Boer zaterdag, op de dag van de wedstrijd, zijn 36e verjaardag. PEC heeft op zijn beurt twee spelers met een verleden bij Ajax. Queensy Menig wordt voor het tweede seizoen op rij gehuurd. De aanvaller speelde drie competitieduels voor Ajax 1. Goalie Mickey van der Hart wist het niet tot de hoofdmacht te schoppen en kwam tot een slordige dertig duels bij Jong Ajax.

* Hoewel PEC nu een mindere start kent, heeft de club prachtige jaren achter de rug. IJkpunt was het winnen van de KNVB-Beker en de Johan Cruijff Schaal in 2014, beide ten koste van Ajax. PEC behaalde door de bekerwinst voor het eerst in de clubhistorie Europees voetbal. In de play-offs van de Europa League was het uiteindelijk niet opgewassen tegen Sparta Praag. In april 2015 stond PEC opnieuw in de bekerfinale, maar tot titelprolongatie kwam het niet. FC Groningen was in de finale te sterk. Afgelopen seizoen eindigden de Zwollenaren als achtste, voldoende om plaatsing voor de play-offs af te dwingen. PEC werd in de eerste ronde uitgeschakeld door FC Utrecht.

* Trainer van PEC Zwolle is sinds de zomer van 2013 Ron Jans. Hoewel hij ten koste van de bespeler van de Amsterdam ArenA de Johan Cruijff Schaal won, heeft hij verder bescheiden antecedenten in Amsterdam. Als trainer won hij nog nooit in competitieverband in de ArenA. Hij vertrok tweemaal met een punt en verloor dertien keer. Ook uit de stand van zaken in onderlinge ontmoetingen met Peter Bosz kan Jans weinig hoop putten. De huidige Ajax-coach won zeven van de dertien eerdere duels, terwijl Jans vier keer als winnaar uit de strijd kwam.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Pro Shots