Menu
Tegenstander uitgelicht: PEC Zwolle

Tegenstander uitgelicht: PEC Zwolle

Voor de supporters van PEC Zwolle is het de laatste jaren goed toeven. De Zwollenaren zijn een gewaardeerde kracht in de Eredivisie en maken vooral in bekerverband furore. PEC Zwolle staat volgende week zondag, op 3 mei, voor het tweede jaar op rij in de bekerfinale.

Het zijn ongekende tijden voor PEC Zwolle. Het ene hoogtepunt laat zich in rap tempo opvolgen door het volgende. Het begon vorig jaar eind april, toen PEC ten koste van Ajax (5-1) voor het eerst de beker won. Daarmee dwong de club voor het eerst in de historie Europees voetbal af. Een andere bonus was het spelen om de Johan Cruijff Schaal. Ook daarin was Ajax, als landskampioen, de tegenstander. Opnieuw was PEC Zwolle de Amsterdammers de baas, ditmaal met 0-1.

PEC veroverde zodoende binnen vier maanden de eerste twee prijzen in de clubhistorie. Zoals gezegd mocht de equipe van Ron Jans debuteren in Europa. Zwolle moest in de laatste kwalificatieronde van de Europa League zijn meerdere erkennen in Sparta Praag, maar het was niettemin een prachtige ervaring, die naar meer smaakte. Sneller dan verwacht mag Zwolle mogelijk volgend seizoen al op herhaling in Europa. Winst op FC Groningen in de bekerfinale volstaat voor een nieuw avontuur buiten de landsgrenzen.

Het treffen tegen Ajax geldt voor PEC Zwolle als de generale repetitie, want een week later staat dus de bekerfinale in de Kuip op het programma. Mocht het overigens in Rotterdam fout gaan, dan heeft PEC nog een alternatief voor het bereiken van Europees voetbal. De huidige zevende plaats geeft recht op deelname aan de play-offs.

De grote vraag is in hoeverre de spelers van PEC in gedachten al bij duel van volgende week zijn, en of Ron Jans bepalende spelers aan de kant houdt. Grote kans dat Jody Lukoki en Sheraldo Becker maar wat graag willen spelen. Beide vleugelaanvallers doorliepen de jeugdopleiding van Ajax.

Lukoki is bezig aan zijn eerste seizoen bij PEC en had in 25 van de 31 competitieduels een basisplaats. Hij scoorde twee goals. Becker, voor de winterstop aanvoerder van Jong Ajax, werd voor de tweede seizoenshelft op huurbasis vastgelegd. De aanvaller begon goed, maar liep eind februari een spierblessure op. De vleugelspits is mogelijk zondag weer van de partij.

In de Ajax-selectie hebben ook twee spelers een verleden bij de opponent. Niklas Moisander kwam na zijn eerste periode in Amsterdam in 2006 bij Zwolle terecht, en verdiende twee seizoenen later een transfer naar AZ. Diederik Boer, een clubman in hart en nieren, was zelfs zijn gehele voetballeven actief voor PEC, alvorens hij eind augustus – vlak voor de transferdeadline - overstapte naar Ajax als vervanger van de vertrokken Kenneth Vermeer.

Hoewel Ajax dus in de bekerfinale en de Johan Cruijff Schaal van PEC verloor, kan het in competitieverband prima cijfers weerleggen. De Ajacieden zijn al tien duels op rij tegen PEC ongeslagen. Eerder dit seizoen werd het overigens in de Arena 0-0.

De laatste keer dat PEC in eigen stadion van Ajax won, was in september 1988. Het werd 4-1. Frank de Boer maakte toen zijn Eredivisie-debuut voor Ajax.

Voor Wout Brama kan het duel zondag een speciaal tintje krijgen. De middenvelder kan zijn 250e
wedstrijd in het betaalde voetbal spelen. Hij kwam tot dusver tot 232 duels voor FC Twente en zeventien voor PEC.

Ondanks het mindere spel van de laatste weken reist Ajax met vertrouwen af naar naar Zwolle. De Ajacieden zijn tien competitieduels op rij zonder nederlaag en verloren als enige club in de Eredivisie nog nooit op kunstgras. Ajax heeft aan punt genoeg om de tweede plaats definitief veilig te stellen.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Proshots