Menu
Tegenstander uitgelicht: PSV

Tegenstander uitgelicht: PSV

Dat Ajax zaterdagavond de koploper op bezoek krijgt, was ook voor PSV zelf een verrassing na de laatste speelronde. Vorige week wonnen de Eindhovenaren met 4-2 in eigen huis van Excelsior, maar de avond werd pas echt mooi voor hen toen twee uur later landskampioen FC Twente bij NAC Breda verloren bleek te hebben. Daardoor was het weer stuivertje wisselen aan de top en is PSV de nieuwe lijstaanvoerder. Het geeft aan dat de verschillen bovenaan de ranglijst dit seizoen miniem zijn.

De roodwitte Brabanders hebben voor deze jaargang de in hun ogen noodzakelijke veranderingen doorgevoerd om voor het eerst in twee seizoenen weer een landstitel binnen te kunnen slepen. Allereerst werden Marcel Brands (technisch) en Tiny Sanders (algemeen) als nieuwe directie aangesteld. Op de transfermarkt hield PSV zich ogenschijnlijk rustig. De verdediging werd versterkt met de grote Braziliaanse verdediger Marcelo, die de afgelopen twee jaar furore maakte bij Wisla Kraków in Polen. Op het middenveld begroetten de Eindhovenaren de transfervrije Atiba Hutchinson, die na vijf seizoenen FC Kopenhagen toe was aan een nieuwe uitdaging. Deze geboren Canadees kan eveneens als rechtsback uit de voeten. Omdat trainer Fred Rutten vorig jaar soms dun in zijn aanvallers zat, kreeg hij van de club de mogelijkheid om zowel Jeremain Lens (rechtsbuiten of tweede spits) van AZ als Marcus Berg van Hamburger SV over te nemen. In het laatste geval gaat het om een huurconstructie, dus heel lang kan PSV geen gebruik van de Zweedse puntspeler maken.

Fred Rutten bedankt Reis voor zijn inzet. Fred Rutten bedankt Reis voor zijn inzet.

Dat is misschien ook niet nodig, want de echte aanwinsten komen dit seizoen uit de eigen schoot. PSV besloot al snel om niet zoals vorig jaar veel spelers uit te lenen, waardoor de kans bestaat dat de bank zwak bezet raakt. Vandaar dat jonge talenten als Stef Nijland, Stijn Wuytens, Nordin Amrabat, Funsu Ojo en Zakaria Labyad nog steeds in Eindhoven rondlopen en moeten wachten op een kans.

Mooiste voorbeeld in dit kader is eveneens de terugkeer van Wilfred Bouma. De ervaren verdediger besloot na vier seizoenen Aston Villa in de voorbereiding van dit voetbaljaar transfervrij mee te trainen op de Herdgang en tekende pas twee dagen voor het sluiten van de transferdeadline (na de verkoop van Carlos Salcido aan Fulham) een contract. Nu kan hij gezien worden als PSV’s beste kracht. Vanuit de laatste linie is de 32-jarige international de stuwende ruggengraat en man met de belangrijke lange pass in zijn benen.

Ook mag de rehabilitatie van Jonathan Reis in dat opzicht niet vergeten worden. De Braziliaanse spits leek door persoonlijke problemen lange tijd uit de gratie, werd toch in genade aangenomen, signeerde een nieuwe verbintenis en heeft dit seizoen al acht goals voor zijn werkgever gemaakt. Door deze welkome, maar wellicht niet verwachte versterkingen ziet de bank van PSV er soms zo uit: Cássio Ramos, Francisco Rodríguez, Stanislav Manolev, Otman Bakkal, Danny Koevermans, Amrabat, Berg. Back-ups, waarmee een ploeg inderdaad kampioen kan worden.

Zaak is dan wel, dat PSV in de komende winterstop niet opnieuw een paar belangrijke manschappen verliest. Vorig seizoen zag Rutten tussentijds Danko Lazovic (overgang naar Zenit Sint-Petersburg) en Reis (ontslag na cocaïnegebruik) wegvallen. Tot op de dag van vandaag vindt de coach dat dat hem het kampioenschap kostte.

De Brabanders zullen het in de tweede helft van het seizoen moeten zien te rooien zonder Ibrahim Afellay. Barcelona neemt de 24-jarige aanvoerder nog deze winterstop over van PSV. De middenvelder kon een nieuw, verbeterd contract tekenen bij de Eindhovense club, maar gaf enkele weken geleden al aan een toptransfer naar het buitenland te prefereren. Het vertrek van Afellay in de winterstop is voor PSV aantrekkelijk, aangezien de club nu nog een transfersom voor hem krijgt. De andere kant van de medaille is wel dat hetzelfde scenario als vorig seizoen dreigt.

Tekst: Patrick Leemans
Foto's: Bovenste: Gerard van Hees/Ajax.nl
Rutten: PRO SHOTS / Willem Vernes