Menu
Tegenstander uitgelicht: PSV

Tegenstander uitgelicht: PSV

Ajax sluit zondag de eerste seizoenshelft af met een prachtig affiche. In de Amsterdam ArenA wacht de topper tegen PSV. Ajax.nl praat je in vijf alinea's bij over de opponent.

* PSV werd vorige week uitgeschakeld in Europa. De Eindhovenaren moesten winnen van Rostov voor een doorstart in de Europa Leage, maar slaagden niet in die opzet. Rostov, de bedwinger van Ajax in de play-offs van de Champions League, bleek een taai stukje vlees, waarin PSV niet zijn tanden kon zetten. De ploeg van Phillip Cocu was eerder al uitgeschakeld voor overwintering in het miljoenenbal. FC Bayern München en Atletico Madrid waren in groep D een klasse apart. Tegen de Madrilenen wist PSV vorig seizoen nog bijna te stunten. Een strafschoppenserie bepaalde uiteindelijk dat niet PSV, maar de latere finalist Atletico verder ging naar de kwartfinale.

* Al met al heeft PSV een moeizame eerste seizoenshelft achter de rug. Naast de eliminatie in Europa volgde ook een vroegtijdige uitschakeling in de KNVB-Beker, tegen Sparta Rotterdam, en ook in de competitie zijn de prestaties stroperig. PSV heeft moeite om wedstrijden over de streep te trekken. Het voor een topclub relatief lage aantal doelpunten voor (24 in 16 wedstrijden) spreekt daarbij boekdelen. Ter verduidelijking: dat zijn er tien minder dan runner-up Ajax en twintig minder dan lijstaanvoerder Feyenoord. Desondanks is de schade op de ranglijst nog zeker te overzien voor PSV. Feyenoord en Ajax hebben respectievelijk zes en drie punten meer.

Gastón Pereiro omringd door vier spelers van Go Ahead Eagles.
Gastón Pereiro omringd door vier spelers van Go Ahead Eagles.

* In verdedigend opzicht staat het wel goed bij PSV, dat met zeven tegengoals de minst gepasseerde defensie heeft. De laatste drie (officiële) duels werd door keeper Jeroen Zoet de nul gehouden. PSV kon in competitieverband negen keer een clean sheet overleggen, het vaakst van alle clubs uit de Eredivisie. Ajax en Feyenoord volgen met acht.

* Ajax – PSV werd in competitieverband zestig keer eerder gespeeld. Het vaakst en in meer dan de helft van de gevallen kwamen de Ajacieden als winnaar uit de strijd: 31 keer. Daar staan 21 overwinningen voor PSV tegenover. De grootste thuiszege van Ajax dateert van 22 november 1964, een week nadat Johan Cruijff zijn debuut had gemaakt. Mede door een goal van de legendarische nummer veertien zegevierden de Ajacieden met 5-0. De laatste twee seizoenen trok PSV aan het langste eind. Vorig seizoen werd het 1-2 en het jaar daarvoor 1-3.

* Diverse spelers uit de selectie van PSV hebben een verleden bij Ajax. De bekendste is Siem de Jong, die door vele Ajacieden herinnerd zal worden aan zijn uitblinkende rol tegen FC Twente, de kampioenswedstrijd die Ajax de derde ster opleverde. De Jong tekende in de zomer van 2014 een zesjarig contract bij Newcastle, maar kwam mede door blessureleed niet uit de verf bij de Magpies. Dit seizoen is hij uitgeleend aan PSV en speelt hij samen met broer Luuk, die net als Siem een lastig seizoen doormaakt. Ploeggenoot Florian Jozefzoon schopte het eveneens tot de hoofdmacht van Ajax, al bleef zijn inbreng in het eerste beperkt tot vier wedstrijden in de Eredivisie. Geboren Amsterdammer Luciano Narsingh speelde kortstondig in de jeugd van Ajax.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Pro Shots