Menu
Tegenstander uitgelicht: PSV

Tegenstander uitgelicht: PSV

In Eindhoven zal niemand het hardop zeggen, maar voor een Ajax-scenario zou men in Brabant nu absoluut tekenen. De roodwitte formatie vertoont opvallende gelijkenissen met de kleurcollega’s uit Amsterdam van vorig seizoen, toen Ajax tussentijds afscheid nam van Martin Jol en uiteindelijk kampioen werd. PSV hoopt met interim-trainer en vriend en collega van Frank de Boer Phillip Cocu eenzelfde zeer gewenst effect te bewerkstelligen.

PSV begon het seizoen met nieuw elan en veel vertrouwen. Dat was ook niet zo vreemd, want de club had flink geïnvesteerd in de spelersgroep. Voor maar liefst 28 miljoen euro werd de selectie afgelopen zomer van een forse kwaliteitsimpuls voorzien door het aantrekken van Przemyslaw Tyton (Roda JC), Jetro Willems (Sparta), Timothy Derijck (ADO Den Haag), Georginio Wijnaldum (Feyenoord), Kevin Strootman (FC Utrecht), Dries Mertens (FC Utrecht) en Tim Matavz (FC Groningen). De Brabanders konden zoveel geld spenderen door een slimme deal met de gemeente Eindhoven. De grond onder het trainingscomplex De Herdgang en het Philips Stadion werd aan de stad verkocht, waardoor PSV het eigen vermogen weer positief zag worden en de eerder geïnde transferbedragen van onder anderen Francisco Rodriguez, Carlos Salcido, Ibrahim Afellay en Balázs Dzsudzsák volledig besteed konden worden aan vers bloed.

Coach Fred Rutten, die de afgelopen twee jaar zonder prijs bleef, en zijn staf leken dan ook als favorieten voor de landstitel aan het seizoen te beginnen. Zij legden zichzelf die druk niet op, maar dat deed de buitenwereld des te meer, omdat er miljoenen waren uitgegeven. Daarbovenop kwam de torenhoge verwachting vanuit de achterban dat eindelijk sinds 2008 weer eens een landskampioenschap moest worden behaald en het broodnodige Champions League-voetbal moest worden binnengehengeld.

De directie in de personen van algemeen directeur Tiny Sanders en technisch directeur Marcel Brands weten namelijk heel goed dat PSV de afgelopen jaren op veel te grote voet leefde door een kampioenenbalbegroting te hanteren, terwijl dat prestigieuze toernooi al vier jaar niet meer bereikt werd. Vandaar dat de club al een fikse sanering onderging en er een nieuw ronde wacht, als de Champions League opnieuw niet gehaald wordt. Er stond en staat dus nogal wat op het spel in Eindhoven.

Vorig seizoen bleef Ajax - PSV  0-0. Vorig seizoen bleef Ajax - PSV 0-0.

Die wetenschap en de daarmee gepaard gaande druk kregen gedurende dit seizoen langzaamaan steeds meer grip op de jonge en onervaren selectie. Begon het allemaal best aardig met grote overwinningen op ADO Den Haag (0-3), Excelsior (6-1), Roda JC (7-1), FC Groningen (6-1) en sc Heerenveen (1-5), gaandeweg bleek PSV het vooral in lastige uitduels fors te laten liggen. AZ (3-1), VVV-Venlo (3-3), Vitesse (1-1), Feyenoord (2-0), FC Utrecht (1-1), Heracles Almelo (1-1), FC Groningen (3-0) en NAC Breda (3-1) waren allemaal in staat het flink versterkte PSV in de titelstrijd pijn te doen.

Kort na de laatstgenoemde nederlaag zag de directie zich genoodzaakt in te grijpen en werd Rutten, die opnieuw zijn selectie een dip zag beleven na de winterstop, op straat gezet. Daaraan ten grondslag lagen zeker ook de dikke verliespartijen tegen FC Twente (2-6) en Valencia (4-2), waarin PSV leek te bezwijken onder de steeds heviger wordende druk.

Als tussenoplossing werd twee weken geleden assistent-trainer Phillip Cocu als interim-hoofdcoach aangesteld. Met de oud-prof aan het roer keerde ook de rust en het vertrouwen terug bij PSV, getuige de klinkende 5-1-overwinning op sc Heerenveen in de vorige speelronde en de 1-3 zege in Friesland in de halve finale van de beker tegen dezelfde opponent. De club lijkt daarmee op tijd weer in vorm te geraken voor de superspannende slotfase van de competitie en iedereen in Eindhoven hoopt stiekem op een Ajax-scenario van vorig jaar.

Tekst: Patrick Leemans
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees en PSV (midden)