Menu
Tegenstander uitgelicht: PSV

Tegenstander uitgelicht: PSV

Als de nummers een en twee van de competitie elkaar treffen, wordt er steevast gesproken over een kraker. De vraag is of het treffen tussen PSV en Ajax als zodanig betiteld kan worden. Het betreft hier weliswaar een ontmoeting tussen de hoogst geklasseerde ploegen van de Eredivisie, maar van spanning lijkt nauwelijks sprake meer. PSV koestert een ruime voorsprong van veertien punten op Ajax.

De zegebron droogde de afgelopen jaren stevig op, maar dit seizoen lijkt het er weer eens van te gaan komen: een landstitel voor PSV. Gezien de grote voorsprong lijkt de Eindhovenaren de eerste landstitel sinds 2008 niet meer te kunnen ontgaan. De credits gaan in de eerste plaats naar Phillip Cocu. De trainer heeft ervoor gezorgd dat PSV zich weer in rustig vaarwater bevindt. In zijn eerste seizoen als eindverantwoordelijke kreeg Cocu nog veel kritiek te verduren, maar deze voetbaljaargang gaat het voor zijn ploeg in de competitie crescendo.

PSV leidt al lange tijd de dans in de Eredivisie, maar in de winterstop was het verschil met Ajax nog maar vier punten. Daar waar de Ajacieden moeite hadden om op stoom te geraken, pakten de Eindhovenaren snel de draad op. Alle zeven de competitiewedstrijden in 2015 werden in winst omgezet. Niet altijd is het spel goed, maar in mindere wedstrijden geeft vaak de individuele klasse de doorslag.

De goede prestaties in de Eredivisie contrasteren met de optredens in de bekercompetities. PSV verkeek zich ruim een maand geleden op het gedegradeerde Roda JC en werd uitgeschakeld in de KNVB-beker. Donderdag kwam daar een eliminatie in de Europa League bij. Zenit Sint-Petersburg was over twee duels een ruime maat te groot. Na de 0-1 in het Philips Stadion maakten de Russen voor eigen publiek korte metten met PSV: 3-0. De Brabanders zijn dus nog maar op één front actief. Het vizier kan volledig op de competitie.

PSV heeft een elftal dat onmiskenbaar over (individuele) kwaliteit beschikt. Alleen een blik op de topscorerslijst onderstreept die stellingname al. Memphis Depay is met vijftien goals de doeltreffendste speler van de Nederlandse velden. Luuk de Jong tekende al voor veertien treffers. Gezamenlijk namen Depay en De Jong bijna vijftig procent van de Eindhovense productie voor hun rekening. Verder heeft PSV met Jetro Willems ook de koning van de assist in huis. De linksback stond dit seizoen al tien keer aan de basis van een doelpunt.

De komst van Andrés Guardado heeft PSV ook goed gedaan. De Mexicaan is een van de revelaties in de Eredivisie en oogst veel lof met zijn vaardige en inspirerende spel. Geflankeerd door WK-ganger Georginio Wijnaldum en Adam Maher kan geen andere conclusie worden getrokken dat PSV óók met het middenveld voor de dag kan komen.

PSV - Ajax blijft ook het treffen tussen de goede vrienden Cocu en Frank de Boer. Beiden hebben een lange gezamenlijke geschiedenis in het Nederlands elftal en speelden tussen 1999 en 2003 ook samen bij Barcelona. Cocu lijkt op weg de De Boers hegemonie in de Eredivisie te doorbreken. Het wordt de vijfde ontmoeting tussen de coaches. De stand is met 2-2 in balans.

In de heenwedstrijd, in augustus, was Cocu zijn oud-teamgenoot al te slim af. Ajax voerde de regie, maar liep in het mes bij de op de counter loerende bezoekers. Ajax verloor uiteindelijk met 1-3. De Ajacieden hebben in hun duizendste uitwedstrijd in de Eredivisie dus wat recht te zetten. Ajax reist na de even knappe als ruime zege bij Legia Warschau (0-3) ongetwijfeld met een flinke dosis zelfvertrouwen af naar het Philips Stadion.

PSV kan voor het eerst sinds 2004-2005 beide Eredivisie-duels met Ajax in één seizoen winnen. Cocu speelde destijds beide wedstrijden mee en maakte de openingstreffer in de 0-4 uitzege. In totaal staan PSV en Ajax voor de 59e keer in Eindhoven tegenover elkaar. PSV won 29 keer en Ajax veertien keer. Een gelijkspel was in 25 gevallen de uitkomst.

Ajax gaat op papier een lastige middag tegemoet. PSV won alle twaalf zijn thuiswedstrijden dit seizoen. Het record staat op naam van Ajax, dat al driemaal in de historie al zijn thuiswedstrijden in een seizoen won.

Twee spelers bereiken zondag een mijlpaal. Wijnaldum kan zijn honderdste Eredivisie-duel voor PSV spelen. Ricardo van Rhijn is toe aan zijn honderdste competitiewedstrijd voor Ajax. De Leidenaar speelde ook een wedstrijd in de Jupiler League.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Ajax.nl/Gerard van Hees