Menu
Tegenstander uitgelicht: PSV

Tegenstander uitgelicht: PSV

Een paar weken geleden zag het er niet naar uit dat de wedstrijd van zondag tegen PSV nog om de titel zou gaan. De feiten liegen echter niet. Ajax is dichterbij gekomen, omdat de Eindhovenaren de laatste tijd punten verspelen. Bovendien verloor PSV in de afgelopen periode enkele belangrijke spelers door externe factoren. Voor Ajax kan de topper daarom op geen beter moment gespeeld worden.

Voor en halverwege dit seizoen waren de meeste kenners het roerend eens. PSV zou de nieuwe landskampioen worden. De nieuw aangestelde hoofdtrainer Fred Rutten zou de vrijwel intact gebleven selectie aan het voetballen krijgen. Die hoge verwachtingen kwamen uit. Het vertoonde spel ging er gaandeweg steeds beter uitzien. Rutten laat vanaf de ouverture Ibrahim Afellay, Otman Bakkal, Orlando Engelaar en/of Ola Toivonen op het middenveld opereren. Vier echte voetballers, die de oplossing vaak vooruit zoeken en amper balverlies lijden. Op die manier zijn de Brabanders regelmatig de bovenliggende partij en komt de tegenstander er niet aan te pas. Dat ondervonden onder meer FC Groningen (0-2), Roda JC (3-0), Feyenoord (1-3), NEC (0-4), ADO Den Haag (1-5) en Heracles Almelo (4-0).

Ook de directe concurrentie voor de landstitel kon er in eerste instantie niets tegenin brengen. FC Twente werd keurig op een 1-1-gelijkspel gehouden in Enschede en Ajax werd in Eindhoven met 4-3 geklopt. Mede door twee kanonskogels van de Hongaarse linksbuiten Balázs Dzsudzsák trokken de Amsterdammers aan het kortste eind. Steeds meer werd de hand van Rutten zichtbaar. De coach staat bekend om zijn slimme benadering naar spelers toe, contactuele eigenschappen, tactische kennis en eerlijkheid. Maar ook om zijn soms harde beslissingen. Zo slachtofferde hij verdediger Dirk Marcellis, die in 2008 nog zo’n belangrijke rol had gespeeld in het kampioenschap. Ook de geroutineerde Danny Koevermans, Timmy Simons en André Ooijer zijn niet meer als vanzelfsprekend zeker van speelminuten.

Eerstgenoemde komt nu wel vaak aan de bak, vooral dankzij de opvallende gebeurtenissen in Eindhoven de laatste maanden. Zo werd in januari de veelbelovende Jonathan Reis ontslagen, omdat hij weigerde zich te laten helpen met een drugsprobleem. Twee maanden later verloor Rutten opnieuw een aanvaller. Danko Lazovic wilde niet spelen tegen RKC Waalwijk, omdat hij een transfer naar Zenit Sint-Petersburg erdoorheen wilde drukken. De Serviër vertrok een week later ook daadwerkelijk, waardoor er voor PSV amper gelegenheid was een vervanger te halen.

Dat werd uiteindelijk de transfervrije oud-Ajacied Andy van der Meyde, die in de laatste drie seizoenen slechts tien competitiewedstrijden afwerkte voor Everton en daar afgelopen zomer contractloos mocht vertrekken. Tel daarbij op dat PSV in de laatste drie competitieduels ineens vijf punten verspeelde, en de lastige fase waarin de Eindhovenaren zich momenteel bevinden, is omschreven. Tegen Sparta (1-1) en NAC Breda (2-1) werd nog maar eens duidelijk dat PSV goed en dominant kan voetballen, maar moeilijk scoort en verdedigend soms te gemakkelijk kansen weggeeft. Het is aan Ajax om daar zondag van te profiteren en de titelstrijd weer echt spannend te maken. Zeker gezien het resterende programma in de Eredivisie. PSV kent een lastige speelkalender. Zo ontvangen de Brabanders FC Twente volgende week in Eindhoven.

Foto: Louis van de Vuurst/ Ajax.nl
Tekst: Upton Park