Menu
Tegenstander uitgelicht: PSV

Tegenstander uitgelicht: PSV

PSV wist jaren achtereen als geen ander hoe het zoet der victorie smaakt, maar tot op heden incasseerden de Eindhovenaren al vier verliespartijen in de competitie. Net zoveel als in 34 wedstrijden vorig seizoen.

Ajax verloor afgelopen seizoen met 0-2 van PSV. Ajax verloor afgelopen seizoen met 0-2 van PSV.

Dat is even slikken voor de doorgaans zo stabiele landskampioen. Het is zeer opvallend te noemen dat juist de defensief ingestelde Huub Stevens het niet voor elkaar krijgt PSV achterin solide te krijgen. Na de puike overwinningen op Feyenoord (2-0 in Johan Cruijff Schaal) en FC Utrecht (1-5) kwam in de Champions League tegen Atlético Madrid voor het eerst de klad erin. De Spaanse aanval reet de verdediging van de Brabanders keer op keer uiteen en won afgetekend met 3-0. Toen daarop ook AZ (1-0), Liverpool (3-1), NAC (2-1), Roda JC (2-3), Olympique Marseille (3-0) en NEC (1-0) verdiend van de landskampioen wonnen, sloeg zowaar de paniek even toe op de normaal zo rustige Herdgang.

De vraag is of Ajax daar zondag van kan profiteren. De Amsterdammers, die net als PSV woensdag werden uitgeschakeld in de KNVB Beker, weten zich gesterkt in de wetenschap dat PSV het tot nu toe aflegt als de druk toeneemt en de opponent pittig is. Daar kunnen AZ, Atlético, Liverpool, NAC, Roda JC, Olympique Marseille en NEC over meepraten. Sparta, FC Volendam, De Graafschap, ADO Den Haag en Willem II werden dan wel verslagen; het komende programma met Atlético Madrid (uit), sc Heerenveen (uit), FC Groningen (thuis), Liverpool (thuis), Vitesse (uit), Feyenoord (thuis) en FC Twente (thuis) als tegenstanders zal PSV tot een uiterste krachtsinspanning dwingen.

Huub Stevens. PRO SHOTS/Stanley Gontha Huub Stevens. PRO SHOTS/Stanley Gontha

Sinds het begin van dit seizoen is Huub Stevens de nieuwe hoofdtrainer in Eindhoven. Hij nam het stokje over van de vertrokken Sef Vergoossen.

Waar komt de wisselvalligheid vandaan?

,,We zijn met een ploeg in ontwikkeling bezig en werken met veel jonge spelers. Daardoor kun je punten verliezen. Dat doe ik absoluut niet graag, maar mensen kunnen en mogen fouten maken. Ook in sommige verloren wedstrijden vallen lichtpuntjes te ontdekken. En ieder goed resultaat werkt sowieso positief. Als bij PSV alle neuzen dezelfde kant op staan, kunnen we een heel eind komen. We hebben een goede selectie voor handen, waarin de verschillen klein zijn. Iedereen kan zich waarmaken.’’

Het lijkt erop dat de subtoppers steeds dichter naar Ajax en PSV toe kruipen. Wat vindt u van de zogenaamde nivellering?

,,Ik vind het wel leuk dat er zoveel clubs bovenin meedoen. In Duitsland gebeurt hetzelfde met Hoffenheim. Maar wie structureel in de top mee wil draaien, moet ook de constante druk aankunnen. Willen winnen is toch iets anders dan móeten winnen. Ook de breedte van de selectie is in een lang seizoen belangrijk. De drukke programma’s kunnen hun tol gaan eisen. We zullen wel zien waar iedereen staat na 34 wedstrijden.’’

Is dit duel met Ajax de juiste maatstaf voor PSV in de Eredivisie?

,,Wij kunnen ons met iedere tegenstander meten. PSV speelt elke week een finale. Alle clubs willen van de regerend kampioen winnen. Vroeger was ook ik scherper als ik tegen FC Barcelona moest aantreden in plaats van FC Utrecht. Dat werkt onbewust toch zo. Natuurlijk kijk ik uit naar deze ontmoeting. Maar dat doe ik naar elke wedstrijd.’’

Tekst: Patrick Leemans