Menu
Tegenstander uitgelicht: PSV

Tegenstander uitgelicht: PSV

Sinds de eeuwwisseling maken PSV en Ajax samen de dienst uit in de Eredivisie, hoewel AZ en FC Twente ook eenmalig de macht grepen. Vorig seizoen maakte PSV aan zes magere jaren een einde door voor het eerst sinds 2008 weer eens kampioen te worden. Het smaakt ongetwijfeld naar meer voor de Eindhovenaren, die hopen op titelprolongatie. Met winst op Ajax kan zondag een grote stap worden gezet.

PSV realiseerde dinsdagavond bijna iets wat op voorhand haast voor onmogelijk was gehouden. De Eindhovenaren waren dichtbij het uitschakelen van Atletico Madrid en dus een plek in de kwartfinale van de UEFA Champions League. PSV gaf de Madrilenen geen strobreed toe en uiteindelijk moesten na 210 minuten doelpuntloos voetbal (inclusief verlenging) strafschoppen uitkomst bieden. Daarin ging het tot 7-7 gelijkop. Luciano Narsingh doorbrak als eerste, en zo bleek achteraf ook als enige, de perfecte reeks. Juanfran schoot Atletico vervolgens naar de laatste acht van het kampioenenbal.

PSV verliet eervol de Champions League. Het was hoopgevend om te zien dat het voor Nederlandse clubs nog mogelijk is om met de grote jongens in Europa mee te doen, in tijden dat de financiële kloof met de Europese top groter dan ooit lijkt. Het succesvolle Europese avontuur zorgde ook een klein beetje voor gewetensnood. Algemeen directeur Toon Gerbrands liet in de aanloop naar het duel in Vicente Calderon weten dat de prioriteit bij de competitie ligt. PSV hoopt, net als Ajax, kampioen te worden en zich zodoende te verzekeren van deelname aan de lucratieve Champions League. Daar waar de miljoenen voor het grijpen liggen.

Voor PSV kan de focus volledig op de competitie. De ploeg van Phillip Cocu werd begin februari eerder al uitgeschakeld in de kwartfinale van de KNVB-Beker. Utrecht was in het Philips Stadion met 0-3 te sterk. Het was een soort van schoonheidsfoutje, want PSV verkeert in 2016 in prima doen. Tien competitieduels leverden 28 punten op en bijna werd dus Atletico Madrid pootje gelicht.

Mogelijkheden verruimd
De goede prestaties staan niet op zichzelf, want de selectie kreeg na de winterstop een kwaliteitsinjectie. Niet alleen qua nieuwe gezichten, hoewel Marco van Ginkel natuurlijk een prima aanwinst is. De middenvelder wordt gehuurd van Chelsea. Maar ook de terugkeer van Jetro Willems en Maxime Lestienne hebben PSV zichtbaar goed gedaan en de mogelijkheden verruimd. Willems maakte eind januari tegen FC Twente zijn rentree na een zware knieblessure. Lestienne was de eerste seizoenshelt lang afwezig wegens treurige familieomstandigheden. De Belg verloor in korte tijd zijn beide ouders.

Een belangrijke rol bij PSV vertolken zonder meer ook de Mexicanen Hector Moreno en Andres Guardado. Laatstgenoemde is bezig aan zijn tweede seizoen in Eindhoven en zijn inbreng werd al veelvuldig geprezen. Moreno maakte afgelopen zomer zijn rentree op de Nederlandse velden. De oud-AZ’er kwam over van Espanyol. Hij vormt een gedegen verdedigingsduo met Jeffrey Bruma.

En natuurlijk is PSV ook gebaat bij de goals van Luuk de Jong. De spits leidt samen met Vincent Janssen de topscorerslijst. Beiden scoorden negentien keer. Ajax’ meest doeltreffende speler, Arek Milik, maakte er vier minder.

Vrienden
PSV - Ajax blijft ook het treffen tussen de goede vrienden Cocu en Frank de Boer. Beiden hebben een lange gezamenlijke geschiedenis in het Nederlands elftal en speelden tussen 1999 en 2003 ook samen bij Barcelona. Het wordt de zevende ontmoeting tussen de coaches, die om de beurt wonnen. Als de reeks standhoudt, stapt ditmaal De Boer weer als winnaar van het veld.

Eerder dit seizoen was Cocu nog degene die het laatst lachte. PSV zegevierde in de Amsterdam ArenA met 1-2. Grote man was Gastón Pereiro met twee goals. Vorig seizoen won Ajax in Eindhoven met 1-3. Het bezorgde PSV nauwelijks pijn, want de ploeg stond toen al een straatlengte voor in de competitie.

Het was wel de vierde keer op rij dat PSV als koploper in eigen huis niet wist te winnen van Ajax. De drie keer daarvoor lukte het lijstaanvoerder PSV ook al niet: 1-5 (maart 2007), 0-0 (maart 2008) en 0-0 (februari 2011). 

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Pro Shots/Joep Leenen