Menu
Tegenstander uitgelicht: Rapid Wien

Tegenstander uitgelicht: Rapid Wien

De kracht van Rapid Wien was op voorhand lastig in te schatten, maar na de heenwedstrijd hebben de verhoudingen zich aardig uitgekristalleerd. Ajax heeft na de 2-2 in Wenen de beste papieren om de play-offs van de UEFA Champions League te halen, maar Rapid blijft een ploeg om rekening mee te houden.

Ajax treft voor de tweede keer in korte tijd een Oostenrijkse opponent. Het grootste winstpunt ten opzichte van de vorige ontmoeting(en) met een ploeg uit de Oostenrijkse Bundesliga is dat Ajax na de heenwedstrijd in ieder geval nog in de race is. Dat kon anderhalf jaar geleden na het bezoek van FC Salzburg aan de ArenA niet worden gezegd. Ajax kreeg voor eigen publiek met 0-3 op de broek en verloor ook de return: 1-3. Salzburg maakte destijds grote indruk. Inmiddels is duidelijk dat het huidige Rapid niet van dat kaliber is, maar Amsterdamse waakzaamheid blijft vereist.

Met FC Salzburg is meteen Rapid Wiens grootste uitdager genoemd. Salzburg pakte de laatste zeven jaar liefst vijfmaal de titel in Oostenrijk. Komend seizoen hoopt Rapid voor het eerst sinds 2008 weer eens op het hoogste ereschavot te belanden. De tweede plaats van vorig seizoen, na een indrukwekkende tweede seizoenshelft, was al een duidelijk teken dat er weer met de recordkampioen rekening gehouden moet worden.

Bekend spreekwoord

Volgens een bekend spreekwoord is de eerste klap een daalder waard. Wat dat betreft deed Rapid Wien afgelopen weekend met de 1-2 bij FC Salzburg goede zaken. De overwinning bij de landskampioen was niet alleen goed voor het vertrouwen. Rapid heeft bovendien al een kloof van zes punten te pakken. Samen met stadgenoot Austria Wien is Rapid als enige nog foutloos na twee speelrondes.

Dat Rapid Wien de dubbele ontmoeting met Ajax tot topprioriteit heeft verweven, bleek wel uit de opstelling in Salzburg. Vaste waarden Philipp Schobesberger, Steffen Hofmann en Robert Beric werden door trainer Zoltan Barisic buiten de basisformatie gehouden. Beric was vorig seizoen nog goed voor 27 competitietreffers en tekende zes dagen geleden in Wenen voor de 2-2.

Rapids laatste inbreng aan de groepsfase van de Champions League dateert van 2005. Grote kans dat die deelname vlot uit het geheugen werd gegrift. Rapid leed in een overigens sterke poule met Juventus, Bayern München en Club Brugge louter nederlagen. Drie seizoenen later waren de hoofdstedelingen voor het laatst actief in de voorrondes van het belangrijkste Europese clubtoernooi.

Herkansing

Onder Barisic heeft Rapid, als gezegd, de weg naar boven gevonden. De eenmalig Oostenrijks international én oud-speler van de club staat sinds het voorjaar van 2013 wéér aan het roer. Rapid gunde de coach een herkansing, nadat zijn eerste periode als hoofdcoach (in 2011) geen succes was. Barisic heeft een jong elftal gesmeed, met veel talentvolle spelers. Er is altijd baas boven baas. Vorige week in Wenen speelde Ajax met het jongste elftal ooit in een Europese wedstrijd.

Ajax treft voor de twaalfde keer een Oostenrijkse opponent, maar speelde nog niet eerder tegen Rapd Wien in officieel verband. Wel kruisten beide ploegen tweemaal de degens in oefenwedstrijden, al moeten we daarvoor ver terug in de geschiedenisboeken. In juni 1930 won Rapid thuis in Wenen met maar liefst 16-2. Een maand later zegevierden de Oostenrijkers in Amsterdam opnieuw: 2-5.

Rapid speelde op zijn beurt tien keer tegen een Nederlandse tegenstander. Voor het laatst was dat in 1995-1996 het geval. In de halve finale van de Europa Cup II werd over twee duels met Feyenoord afgerekend. De tweede Europese finale uit de clubhistorie ging - met de huidige coach Barisic in de gelederen - vervolgens verloren tegen Paris Saint-Germain. Elf jaar eerder had Rapid in hetzelfde toernooi ook al in de eerste eindstrijd het onderspit moeten delven, tegen Everton.

Ajax - Rapid Wien begint dinsdag om 20:15 in de Amsterdam ArenA.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst