Menu
Tegenstander uitgelicht: Rapid Wien

Tegenstander uitgelicht: Rapid Wien

Voor iedere Ajacied met gevoel voor sentiment en nostalgie zal het bezoek van Ajax aan het Ernst Happelstadion een bijzondere zijn. In 1995 won Ajax in Wenen ten koste van AC Milan de UEFA Champions League. Nu, twintig jaar later, hopen Frank de Boer en zijn selectie de eerste stap richting de groepsfase van het kampioenenbal te zetten. Over twee duels moet met Rapid Wien, de nummer twee van Oostenrijk, worden afgerekend.

Rapid is met 32 landstitels de succesvolste club van Oostenrijk, maar stond het laatste decennium nadrukkelijk in de schaduw van Red Bull Salzburg. Die club pakte de laatste zeven jaar vijf keer het kampioenschap, waaronder afgelopen seizoen. Toch zullen de fans van Rapid Wien met een positief gevoel de prestaties van hun favorieten hebben aanschouwd. Een sterke serie na de winterstop, waarin slechts tweemaal werd verloren, leidde tot de tweede plaats in de Oostenrijkse Bundesliga. Het verschil met Red Bull Salzburg was uiteindelijk zes punten. Mogelijk kan Rapid dit seizoen een serieuze gooi naar de eerste titel sinds 2008 doen.

Rapids laatste inbreng aan de groepsfase van de Champions League dateert van 2005. Grote kans dat die deelname vlot uit het geheugen werd gegrift. Rapid leed in een overigens sterke poule met Juventus, Bayern München en Club Brugge louter nederlagen. Drie seizoenen later waren de hoofdstedelingen voor het laatst actief in de voorrondes van het belangrijkste Europese clubtoernooi.

Onder Zoltan Barisic heeft Rapid, als gezegd, de weg naar boven gevonden. De eenmalig Oostenrijks international én oud-speler van de club staat sinds het voorjaar van 2013 wéér aan het roer. Rapid gunde de coach een herkansing, nadat zijn eerste periode als hoofdcoach (in 2011) geen succes was. Barisic heeft een jong elftal gesmeed, waarvan Robert Beric de blikvanger is. De spits was vorig seizoen in competitieverband liefst 27 keer doeltreffend

De kracht van de Oostenrijkse Bundesliga en die van Rapid Wien is op voorhand lastig in te schatten. Aan de laatste ontmoetingen met een Oostenrijkse tegenstander bewaart Ajax geen prettige herinneringen. Anderhalf jaar geleden was Red Bull Salzburg in de zestiende finales van de Europa League een flinke maat te groot. Ajax verloor de heenwedstrijd in de ArenA met 0-3 en ging vervolgens ook in de return onderuit: 3-1. Salzburg zette zich Europees op de kaart, maar vele spelers van dat succeselftal zijn inmiddels vertrokken.

Ajax treft voor de twaalfde keer een Oostenrijkse opponent, maar speelde nog niet eerder tegen Rapd Wien in officieel verband. Wel kruisten beide ploegen tweemaal de degens in oefenwedstrijden, al moeten we daarvoor ver terug in de geschiedenisboeken. In juni 1930 won Rapid thuis in Wenen met maar liefst 16-2. Een maand later zegevierden de Oostenrijkers in Amsterdam opnieuw: 2-5.

Rapid speelde op zijn beurt tien keer tegen een Nederlandse tegenstander. Voor het laatst was dat in 1995-1996 het geval. In de halve finale van de Europa Cup II werd over twee duels met Feyenoord afgerekend. De tweede Europese finale uit de clubhistorie ging –met de huidige coach Barisic in de gelederen - vervolgens verloren tegen Paris Saint-Germain. Elf jaar eerder had Rapid in hetzelfde toernooi ook al in de eerste eindstrijd het onderspit moeten delven, tegen Everton.


Ajax probeert zich voor de veertiende keer en voor het zesde seizoen op rij te kwalificeren voor het hoofdtoernooi van de Champions League. De laatste vier keer waren de Ajacieden als landskampioen rechtstreeks geplaatst. De laatste succesvolle poging via de voorrondes dateert van 2010, toen Ajax onder Martin Jol achtereenvolgens PAOK en Dynamo Kiev uitschakelde.

Tekst: Gerben Oostdam
Foto: Proshots/GEPA