Menu
Tegenstander uitgelicht: RKC

Tegenstander uitgelicht: RKC

Jaar in jaar uit ziet RKC Waalwijk de beste spelers en soms zelfs de hoofdtrainer of een directeur bij de club vertrekken, maar de stabiele basis in Midden-Brabant schudt sinds drie seizoenen niet zo heftig meer. Een stevig technisch kader en rust achter de schermen zorgen ervoor dat RKC nu zelfs vijfde staat en nog geen duel verloren heeft.

Eigenlijk klinkt al tijden hetzelfde liedje in het Mandemakers Stadion. Ieder jaar wordt er weinig verwacht van de geel-blauwen, schrijven de zogenaamde kenners de club al snel af en worden zelfs de woorden ‘Nacompetitie’ en ‘degradatie’ aan de Brabanders gekoppeld. Maar ook nu weer bewijst de verrassing dat die negatieve verwachtingen niet kloppen.

Twee jaar geleden verraste de Waalwijkse club FC Zwolle in de Jupiler League. De kersverse degradant keek bijna het hele seizoen tegen een enorme puntenachterstand op de koploper aan, maar haalde de gedoodverfde titelkandidaat op de valreep toch in. Wat volgde was een volksfeest in Waalwijk, want tijdens de winterstop had niemand nog een eurocent voor de promotiekansen van RKC gegeven. Dat trainer Ruud Brood en zijn staf die enorme kloof wisten te dichten en de club alsnog kampioen van de Jupiler League werd, mocht een gigantische stunt worden genoemd.

Maar daar bleef het niet bij. De onverwachte promotie betekende slechts een voorbode van de hoeveelheid witte konijnen die RKC uit de hoge hoed zou weten te toveren. Als nieuwkomer in de Eredivisie werd de club in diverse seizoensgidsen als lachertje en zekere degradant afgeschilderd. Helemaal toen de aanvallers Fred Benson (Lechia Gdansk), Donny de Groot (Willem II) en Derk Boerrigter (Ajax) uit de basis vertrokken en de geelblauwen daarmee maar liefst 45 goals van het seizoen daarvoor inleverden.

Ex-Ajacied Rodney Sneijder staat tegenwoordig onder contract bij RKC. Ex-Ajacied Rodney Sneijder staat tegenwoordig onder contract bij RKC.

De Brabanders moesten een compleet nieuwe voorhoede aantrekken en deden dat met voornamelijk huurlingen. Ricky ten Voorde (NEC), Geoffrey Castillion (Ajax) en Krisztián Németh (MTK Hungaria) moesten voor de goals gaan zorgen en verder versterkte RKC zich met de elders afgevallen Jeroen Zoet (PSV), Adil Auassar (Feyenoord) en Evander Sno (clubloos, daarvoor Ajax).
Al op de tweede speeldag vorig seizoen maakten de Brabanders een einde aan de heersende onderschatting. PSV ging bijna kopje onder in eigen stadion en vervolgens won de club drie duels op rij, waaronder uit bij Roda JC en ADO Den Haag. Later werden ook FC Groningen (0-3), Vitesse (1-0) en PSV (2-1) verrast.

De solide verdediging, met eveneens de zeer rustige en betrouwbare doelman Zoet, bestaande uit Cuco Martina, Jeroen Drost, Guy Ramos en Ard van Peppen was moeilijk te bespelen en is in tact gebleven. Het middenveld met Aaron Meijers, Sno, Sander Duits en Robert Braber was dynamisch genoeg voor de Eredivisie. En de gehuurde aanval bleek prima bij elkaar te passen, gezien de behaalde negende plaats in de eindrangschikking. Daarmee kwalificeerde RKC zich inderdaad voor de play-offs, maar niet de play-offs die de kenners hadden verwacht. De Waalwijkers hoefden niet de negatieve Nacompetitie in, maar gingen zowaar strijden om een Europa League-ticket. Daarin rekende de grote surprise eerst af met FC Twente, voordat Vitesse echt te sterk bleek.

Het was hoe dan ook een memorabel seizoen voor iedereen die RKC een warm hart toedraagt. De onderlinge acceptatie, de vertoonde strijdlust, de bereidwilligheid voor elkaar te knokken, een duidelijke speelstijl en stabiele basis tilden de club boven zichzelf uit en persten het beste uit de spelers. Maar wie denkt dat dat achter is gebleven in de vorige jaargang, komt bedrogen uit. Dit seizoen opende RKC thuis tegen PSV en met de genoemde wapens legde de club de Eindhovenaren pijnlijk over de knie: 3-2. In de weken daarna wisten ook ADO Den Haag (2-2), Roda JC (1-0) en Heracles Almelo (1-1) niet van de Waalwijkers te winnen.

RKC opereert met dezelfde achterhoede en hetzelfde middenveld als vorig jaar, maar opnieuw met een andere aanval. Van Ajax kwamen buitenspeler Florian Jozefzoon en middenvelder Rodney Sneijder, in Engeland (Fulham) vond RKC de spits Richard Barroilhet en uit België werd de Franse aanvaller Teddy Chevalier opgehaald. Op de valreep werden ook nog Theo Lucius (oud-PSV) en ex-Ajacied Nourdin Boukhari transfervrij binnengehengeld.

De traditionele verschuivingen in de selectie hebben gezien de knappe resultaten tot nu toe dus geen vat gekregen op de ambities en mogelijkheden in het Mandemakers Stadion. Opnieuw drijft RKC op de uitstekende stabiele basis, het heldere management van de nieuwe trainer Erwin Koeman (opvolger van Brood) en de tactische kennis van zijn assistenten Rob Maas, Roy Hendriksen en Ed de Goeij.

Ajax - RKC Waalwijk begint zaterdagavond om 18:45 uur. Bestel je kaarten via onderstaande link of bij de Ajax Experience Rembrandtplein.

Tekst: Upton Park
Foto's: Pro Shots

Bestel je kaarten voor Ajax - RKC online