Menu
Tegenstander uitgelicht: RKC

Tegenstander uitgelicht: RKC

RKC Waalwijk verraste dit seizoen vriend en vijand met een uitzonderlijk goede seizoenstart. Van de vele punten die de Brabanders in die fase bijeensprokkelden, profiteert de ploeg van trainer Ruud Brood nu nog steeds. Al moet de promovendus inmiddels toch weer naar beneden kijken op de ranglijst.

Niemand in Waalwijk die daar schande van spreekt, want nog altijd zijn de prestaties ver boven verwachting. Voorafgaand aan het seizoen werd RKC immers steevast bij de degradanten geschaard door de zogenaamde voetbalkenners. Zij rekenden massaal buiten de slim en uitgebalanceerd samengestelde selectie, die bereid is voor elkaar door het vuur te gaan en er genoegen in schept om vanuit de underdogpositie te verbazen. Een basis die vorig seizoen in de Jupiler League al gelegd werd. De bewoners van het Mandemakers Stadion stonden toen tijdens de winterstop dertien punten achter op de schier onaantastbare koploper FC Zwolle, die zich eigenlijk al opmaakte voor een kampioenschap. Maar in de tweede seizoenshelft verspeelde RKC nog maar acht punten en werd de onmogelijk geachte titel na een ongekende inhaalrace alsnog een feit.

Dat de club zo opvallend goed presteert, is niet in de laatste plaats te danken aan de inmiddels vertrokken technisch directeur Mohammed Allach (naar de KNVB, als technisch manager) en de opgestapte algemeen directeur Justin Goetzee. Laatstgenoemde was er samen met geldschieter Ben Mandemakers verantwoordelijk voor dat RKC vorig jaar niet failliet ging en dat Allach budgettair gezien een prima groep voor trainer Brood kon samenstellen. De selectie bestaat hoofdzakelijk uit spelers die ergens een ‘krasje’ hebben opgelopen en daardoor overlopen van geldingsdrang. Neem huurling en keeper Jeroen Zoet, die vorig jaar een zware knieblessure opliep bij PSV, zich terugknokte, maar toch over het hoofd werd gezien in de zoektocht naar een nieuwe of extra doelman. Middenvelder Adil Auassar werd niet goed genoeg bevonden bij Feyenoord, aanvaller Rick ten Voorde kreeg amper een kans bij NEC en nummer tien Robert Braber werd ooit afgescheept bij buurman NAC Breda.

Ajacied Geoffrey Castillion speelt op huurbasis bij RKC. Ajacied Geoffrey Castillion speelt op huurbasis bij RKC.

Het mooiste voorbeeld is wat dit betreft ex-Ajacied Evander Sno. De middenvelder werd vorig jaar, op 13 september, tijdens een wedstrijd tussen Jong Vitesse/AGOVV en Jong Ajax getroffen door een hartstilstand. Hij werd succesvol gereanimeerd, naar het ziekenhuis gebracht en kwam er weer bovenop. Men twijfelde echter of de grote en sterke speler daarna ooit nog op het hoogste niveau zou kunnen terugkeren, maar dat dubben logenstraft de Dordrechter nu dubbel en dwars. Hij is het gezicht van RKC en gaat elke week voorop in de strijd. Een moed die hij helaas al met wat schorsingen moest bekopen dit seizoen. Vanmiddag zal hij er dan ook niet bij zijn. Hij zit het laatste van vier duels schorsing uit naar aanleiding van de rode kaart die hij kreeg tegen sc Heerenveen op 12 februari.

Ook de van Ajax gehuurde Geoffrey Castillion speelt voor RKC. Hij kreeg van Ajax-trainer Frank de Boer in de voorbereiding de kans om te bewijzen dat hij een goede tweede spits was achter eerste keus Kolbeinn Sigthórsson, maar slaagde volgens De Boer niet in die opzet. De Amsterdammers haalden vervolgens Dmitry Bulykin om Castillion te laten rijpen in Brabant. Een opzet die voor de winter slaagde, maar sinds kort minder goed uit de verf komt. RKC kreeg namelijk de Hongaarse international Krisztián Németh in de schoot geworpen, waardoor de Ajacied het nog voornamelijk met invalbeurtjes moet doen.

Met Németh erbij heeft het door Brood gesmede collectief er een echte versterking bij. Dat moet genoeg zijn om uit de degradatiestrijd van De Graafschap, Excelsior en VVV-Venlo weg te blijven.

Tekst: Ajax.nl/Martijn Mooiweer
Foto's: