Menu
Tegenstander uitgelicht: RKC Waalwijk

Tegenstander uitgelicht: RKC Waalwijk

RKC Waalwijk is twee seizoenen weggeweest. De ploeg degradeerde na het seizoen 2006-2007 en speelde in de Eerste divisie, maar is nu weer terug op het hoogste niveau. Trainer Ruud Brood moet de Brabantse club behoeden voor een nieuwe verbanning naar de Jupiler League.

RKC heeft met 6,2 miljoen euro de laagste begroting in de Eredivisie. Voor de critici reden genoeg om het team van Brood af te schilderen als degradatiekandidaat nummer één. Maar is dat wel helemaal terecht? Is RKC wel het lelijke eendje van de Eredivisie? Nee, zo ondervond FC Utrecht vorige week al. Tijdens de competitieopener speelden beide teams tegen elkaar in het Mandemakers Stadion van RKC. De thuisploeg zou wel eventjes weggeveegd worden door het nieuwe elftal van de Utrechters, zo was de verwachting. Maar na de vroege goal van Ricky van Wolfswinkel, was het over met de suprematie van de ploeg uit de Domstad en boden de Brabanders prima weerstand.

De krappe 1-0-nederlaag tekent de stugheid van de Waalwijkse formatie. Toch is het realisme bij RKC groot. Wie aan Brood vraagt wat dit seizoen de kansen van zijn ploeg zijn, zal van de nuchtere oefenmeester te horen krijgen dat zijn elftal moet overleven. Hoe, dat maakt weinig uit. Hij zal daarbij rekenen op zijn solide achterhoede (met daarin Wouter Gudde, zoon van Feyenoords directeur Eric Gudde), die maar één doel heeft: weinig incasseren. Vorig seizoen - weliswaar op eerstedivisieniveau - hoefde RKC slechts 31 tegendoelpunten te slikken: zeven minder dan de uiteindelijke kampioen VVV-Venlo.

Het manco van RKC ligt niet achterin, maar juist in de voorhoede. De Brabanders maakten vorig jaar in 38 competitieduels slechts 68 goals. Charlison Benschop heeft de potentie om en echte goaltjesdief te worden. De boomlange en beresterke spits brak vorig seizoen door in zijn eerste jaar betaald voetbal en maakte elf goals. Ondanks interesse van allerlei clubs, blijft hij voorlopig nog een jaartje om te rijpen in Waalwijk. Voor Brood en zijn mannen goed nieuws, want veel zal afhangen van zijn verdere ontwikkeling en doelpunten. Kan hij voor voldoende dreiging zorgen om RKC te behoeden voor degradatie? Helemaal alleen hoeft de jongeling het uiteraard niet te doen. Op de flanken krijgt de puntspeler steun van oud-Ajacied Derk Boerrigter, die overkwam van FC Zwolle, en Benjamin de Ceulaer.

RKC leverde ten opzichte van vorig jaar slechts twee spelers in die het node zal missen: Ferne Snoyl en Rob Maas. Voor Snoyl, die naar NAC Breda vertrok en linksback/linkshalf speelt, hebben de Waalwijkers inmiddels Shkodran Metaj van FC Groningen voor een jaar gehuurd. Anders is de plek links achterin een prooi voor Dustley Mulder, zodat Hans Mulder (geen familie, red.) rechtsback komt te staan. Maar het grootste gemis is nog wel dat van Maas. Met het afscheid van de routinier viel een berg aan ervaring weg. En dat zal RKC in de loop van de competitie nog hard nodig hebben. Het is nu aan Anthony Obodai, ook oud-Ajacied, om op te staan en zijn manschappen als een heuse kapitein naar de winstpunten te loodsen.Tekst: Jeroen de Laat
Foto: Pro Shots/Dennis Spaan