Menu
Tegenstander uitgelicht: RKC Waalwijk

Tegenstander uitgelicht: RKC Waalwijk

Voor het derde achtereenvolgende seizoen waren bijna alle voetbalkenners het er afgelopen zomer volledig over eens: de rol van RKC Waalwijk in dit nieuwe seizoen kan niet meer zijn dan die van degradatiekandidaat. Twee jaar achtereen werden al die voorspellingen echter gelogenstraft door een voortreffelijk presterende Waalwijkse ploeg. Maar of dat ook voor de derde keer gaat lukken?

In het Mandemakers Stadion weten ze al niet beter. Jaar in jaar uit staan ze voor de bijna onmogelijke taak om met vernuft en inventiviteit een groot gebrek aan geld goed te maken. Bijna traditioneel heeft RKC Waalwijk de geringste begroting van de hele Eredivisie (een kleine vijf miljoen euro). Maar (bijna) steeds weer laten ze in Waalwijk zien dat dit lang niet altijd van doorslaggevende betekenis hoeft te zijn.

Twee jaar geleden eindigde RKC Waalwijk op een imponerende achtste positie en vorig jaar sloot de club af op een keurige veertiende plek. In dat licht bezien was dit jaar de uitstekende seizoenstart van de Waalwijkers dan ook geen verrassing. Begin augustus werd het seizoen geopend met een 0-0 bij de huidige koploper FC Twente. Toen dit onverwachte punt prompt werd gevolgd door een thuisoverwinning op Vitesse (4-2) en een goede wedstrijd tegen AZ (nipt 1-2 verloren), vond RKC zich ineens terug in de bovenste helft van de ranglijst en leken Erwin Koeman en zijn spelers op weg naar een zorgeloze herfst. Een situatie die nog eens werd bevestigd door weer een punt in een uitwedstrijd, dit keer bij NEC (2-2). Vijf punten uit de eerste vier wedstrijden, het was een droomstart. Maar wie elders in deze Kick Off kijkt naar de huidige stand van de Eredivisie, ziet direct dat er aan het puntenaantal sinds die 24ste augustus niets meer is veranderd. Alleen heeft RKC Waalwijk geen vier wedstrijden meer gespeeld, maar inmiddels al tien. Zes nederlagen op rij dus!

Dennis Rommedahl keerde afgelopen zomer terug in Waalwijk. Dennis Rommedahl keerde afgelopen zomer terug in Waalwijk.

Dat RKC Waalwijk de laatste zes competitiewedstrijden op rij heeft verloren, betekent overigens niet dat de club steeds kansloos was. Verre van dat zelfs. De woede en teleurstelling van trainer Erwin Koeman op zondag 6 oktober was begrijpelijk. Een keihard knokkend RKC moest in de slotfase van de wedstrijd tegen PSV uiterst ongelukkig met tien man verder en incasseerde vervolgens in de blessuretijd ook nog een beslissende tegentreffer (2-1). Na afloop bekritiseerde Koeman bijna schuimbekkend de (tweede) gele kaart waarmee arbiter Ed Janssen het tijdrekken van aanvoerder Sander Duits had gestraft. De kritiek kwam Koeman op een schorsing van één wedstrijd te staan, waardoor hij afgelopen zaterdag in de thuiswedstrijd tegen Roda JC op de tribune moest blijven. Die ontmoeting was een déjà vu voor de RKC-trainer, want opnieuw speelde de Waalwijkse ploeg goed maar werd verloren door een tegentreffer in de slotfase. Na afloop sprak geheel volgens de reglementen niet Koeman maar assistent-trainer Roy Hendriksen met de pers. Hendriksen zei dat hij zich nog geen zorgen maakte: ‘We hoeven zeker niet direct te degraderen. Er is geen paniek. Wij blijven zo werken. Ik zie ook nog voldoende perspectief om zeker geen achttiende te worden. Ik blijf geloven in lijfsbehoud.’

Geen achttiende worden...: gaf Hendriksen daarmee onbedoeld het seizoensdoel van RKC Waalwijk prijs? Het zou best begrijpelijk zijn, want in de transferperiode van de afgelopen zomer hebben de Waalwijkers immers wel heel veel goede spelers verloren. Zo moest de van PSV geleende doelman Jeroen Zoet terug naar Eindhoven om daar eerste keeper te worden. Vleugelspits Florisn Jozefzoon speelt inmiddels ook in Eindhoven, de ‘onhandelbare’ topscorer Teddy Chevalier komt dit seizoen uit voor KV Kortrijk, Guy Ramos verdient zijn brood bij Roda JC en Henrico Drost voetbalt bij NAC.
Aan de andere kant kwamen twee ex-internationals naar Waalwijk. Romeo Castelen, die heel lang geblesseerd is geweest, wil bij RKC weer wat van zijn oude klasse laten zien en slaagt daar soms (Vitesse thuis) heel aardig in. Van Dennis Rommedahl daarentegen heeft Erwin Koeman nog geen moment plezier kunnen beleven. De 124-voudige (!) Deense international, die ook 61 wedstrijden voor Ajax speelde, moest eigenlijk de man worden die dit seizoen de kar zou gaan trekken, maar speelde als gevolg van een blessure tot op heden nog geen moment.

Wat overblijft is een selectie die voor Eredivisie-begrippen vrij onervaren is, zo blijkt ook uit het team dat afgelopen week tegen Roda aan de wedstrijd begon. De Tjechische doelman Jan Seda speelde sinds 2005 in totaal 38 wedstrijden voor FK Mladá Boleslav, dat hem dit seizoen aan RKC verhuurde. Ook in de achterhoede geen al te bekende namen: de Belg Kenny van Hoevelen (gehuurd van KV Mechelen), de eveneens uit België afkomstige Jonas Ivens (gehuurd van FC Groningen), Mitch Apau (gekomen van het vorig seizoen failliet gegane Veendam) en de van NEC aangetrokken Rémy Amieux. De huidige ‘Mister RKC’ Frank van Mosselveld begon op de bank, maar viel later nog wel in. Het beeld op het middenveld was al niet heel anders. Robert Braber en de in Frankrijk geboren Senegalees Mickaël Tavares stonden op de beide vleugels, terwijl het hart van de ploeg werd gevormd door de jonge Kenny Anderson en de uit Den Haag afkomstige Peter Jungschläger. In de aanvalslinie ten slotte speelde - naast Castelen - de Luxemburgse spits Aurélien Joachim, die zich vorig seizoen bij Willem II in de kijker speelde en dit seizoen ook voor RKC al drie keer succesvol was.

Tekst: Jan-Hermen de Bruijn
Foto's: Pro Shots