Menu
Tegenstander uitgelicht: RKC

Tegenstander uitgelicht: RKC

Voor de tweede keer in vier jaar tijd speelt Ajax in de halve bekerfinale tegen RKC Waalwijk. Een opvallende prestatie van de Brabanders, die dit seizoen uitkomen in de Jupiler League.

De route naar de halve finale begon voor RKC in het eigen Mandemakers Stadion tegen Almere City FC. Van een echte wedstrijd was daar alleen in het eerste half uur sprake. RKC-spits Fred Benson maakte er 1-0 van en Jonathan Robertson bracht de spanning terug met de gelijkmaker. Maar toen na 29 minuten Almere-doelman Erwin Friebel met rood moest inrukken en Benson vanaf elf meter raakte mikte, was het duel gespeeld. Oud-Ajacied Derk Boerrigter en opnieuw Benson gaven nog meer glans aan de bekerzege: 4-1.

Jan Vertonghen speelde vier jaar terug in het shirt van RKC de halve finale. Jan Vertonghen speelde vier jaar terug in het shirt van RKC de halve finale.

In de vierde ronde van de KNVB Beker stond een lastige uitbeurt bij SC Cambuur Leeuwarden op de planning. Maar net als tegen Almere City FC ging het RKC ook dit keer gemakkelijk af. Benson en Boerrigter waren weer goed voor een doelpuntje, net als Donny de Groot en Roald van Hout. Oguzhan Turk maakte de eretreffer voor Cambuur: 1-4.

Een ronde verder ging het bijna mis tegen Topklasser Achilles ‘29. De amateurs kwamen na een uur op voorsprong en pas vier minuten voor tijd scoorde invaller Mark Janssen de gelijkmaker. In de verlenging waren de rollen omgedraaid. Janssen maakte 1-2, maar Achilles sleepte er nog een strafschoppenreeks uit, waarin RKC te sterk bleek.

In de kwartfinale trof RKC opnieuw een amateurclub: Noordwijk. Van Hout maakte drie goals, Boerrigter twee en De Groot eentje, wat een ruime 6-0-overwinning opleverde. De loting koppelde RKC aan Ajax. Geen onbekende bekertegenstander voor de ploeg van trainer Ruud Brood, want precies vier jaar geleden moesten beide teams ook in de halve finale tegen elkaar. Op 18 april 2007 had Ajax in de Amsterdam ArenA ruim een uur nodig om RKC van zich af te schudden. Wesley Sneijder zette de Amsterdammers met een rake vrije trap op voorsprong, maar John Heitinga zorgde niet veel later met een eigen goal onbedoeld voor de gelijkmaker. Gabri en Nicolae Mitea bepaalden de eindstand alsnog in het voordeel van Ajax: 3-1.

Aan Amsterdamse zijde was die dag van de huidige ploeg alleen Maarten Stekelenburg aanwezig. Onder de toenmalige RKC’ers waren twee spelers die nu waarschijnlijk ook weer op het veld zullen staan: Hans Mulder en... Jan Vertonghen. De Belgische verdediger speelde toen een half jaar op huurbasis in Waalwijk. De ploeg van trainer Henk ten Cate won later dat seizoen in een enerverende finale na strafschoppen van AZ.

RKC degradeerde naar de Jupiler League. De club keerde terug op het hoogste niveau, maar degradeerde afgelopen zomer opnieuw. In de huidige jaargang zijn de geelblauwen op jacht naar weer een promotie. Met de huidige tweede plek op de ranglijst lijken de play-offs alvast bereikt. Voor de supporters is winst van de KNVB Beker echter minstens zo belangrijk. RKC haalde pas één tastbare prijs in zijn geschiedenis: de titel in de Eerste Divisie (1988).

Tekst: Patrick Leemans
Bovenste foto: Pro Shots/Tom Niessing