Menu
Tegenstander uitgelicht: Roda JC

Tegenstander uitgelicht: Roda JC

Na een dubbele confrontatie binnen drie dagen op Zuid-Limburgs grondgebied eind oktober, maakt Roda JC Kerkrade dit weekend de reis naar Amsterdam. De ploeg van trainer Harm van Veldhoven sluit na 23 wedstrijden het linkerrijtje en wil die positie beslist vasthouden. Dan kwalificeert de ploeg zich voor de derde keer op rij voor de play-offs.

In die race kregen de geelhemden vorige week zaterdag wel een tegenvaller te incasseren. In eigen huis ging de Trots van het Zuiden met 0-2 onderuit tegen toenmalig hekkensluiter De Graafschap. Het was de derde thuisnederlaag van het seizoen, nadat eerder van RKC Waalwijk (0-2) en Ajax (0-4) was verloren. Sowieso is het opvallend dat de uitslagen van Roda JC een sterk alles of niets-karakter vertonen. Slechts één keer deelde de Zuid-Limburgse equipe de punten, in de eerste wedstrijd na de winterstop bij ADO Den Haag (3-3).

Daartegenover staan tien zeges en twaalf nederlagen. Maar de ploeg ligt nog keurig op koers om zijn doelstelling te behalen en voor de derde keer op rij een ticket voor de play-offs om het laatste Europa League-startbewijs te bemachtigen. De vorige keren liepen niet op succes uit. In 2010 werd eerst Heracles Almelo uitgeschakeld, maar bleek daarna FC Utrecht te sterk. Vorig jaar vormde ADO Den Haag in de eerste ronde al een sta in de weg. Zowel de thuis- als uitbeurt ging verloren.

Sanharib Malki is met 16 treffers clubtopscorer. Sanharib Malki is met 16 treffers clubtopscorer.

Het laatste Europese avontuur dateert van het seizoen 2001-2002. Een (gewonnen) confrontatie in San Siro tegen AC Milan in de achtste finales van de UEFA Cup is (voorlopig) het laatste wapenfeit buiten de landsgrenzen. Al waagde de Roda Juliana Combinatie daarna nog wel twee maal een sprong in de (inmiddels opgeheven) Intertoto Cup. Dat de ploeg dit seizoen zo goed presteert, is een knappe prestatie. In vergelijking met de basiself van vorig seizoen zijn slechts drie stamkrachten overgebleven. Centrale verdediger Robbie Wielaert, verdedigende middenvelder Ruud Vormer en spits Mads Junker. Linksback Jimmy Hempte kan ook nog daartoe worden gerekend, al kampt de Waal momenteel met een hamstringblessure.

Afgelopen zomer handelde de clubleiding noodgedwongen opnieuw creatief op de spelersmarkt, omdat de club nog steeds in gevarencategorie I van de financiële ladder van de KNVB bivakkeert. Wel op vakkundige wijze, want met de huurlingen Jagos Vukovic (PSV) en Pawel Kieszek (FC Porto) en diverse transfervrije krachten staat er een uitgebalanceerde ploeg. De meest opvallende nieuweling is Sanharib Malki. De Belgisch Syrische spits is met 16 treffers clubtopscorer.

De huidige klassering kan ook worden toegeschreven aan de rust binnen de club. Niet voor niets kent Roda JC in Harm van Veldhoven de trainer met het langste dienstverband in de Eredivisie. Sinds november 2008 zwaait hij de scepter in het Parkstad Limburg Stadion. Al heeft de 49-jarige tot Belg genaturaliseerde Nederlander nog geen duidelijkheid over zijn aflopende contract gegeven. Wel is bekend dat de club op zoek moet naar een vervanger voor Vormer. De blonde middenvelder vertrekt komende zomer naar Feyenoord. Hij zou het liefst met het bereiken van Europees voetbal afscheid nemen. Het zou zomaar kunnen. Roda JC versloeg dit seizoen onder meer titelkandidaat FC Twente (2-1), verpulverde Excelsior (7-0) en boekte uitoverwinningen bij NEC en De Graafschap (beide 1-2). De alles of niets-ploeg is dit seizoen in ieder geval tot verrassingen in staat.h

Voor het duel met Roda JC zijn nog kaarten beschikbaar. Kom zondag naar de ArenA en steun Ajax in de Eredivisie!

Tekst: Sander Berends
Foto’s: Pro Shots

Koop hier direct je kaarten voor Ajax - Roda JC